top of page
Nilan
Warmtepomp appartementen
warmtepomp appartementen

Warmtepomp appartementen

Met de Nilan Compact S ventilatie warmtepomp heeft u een energiezuinige en complete alles in één oplossing voor alle soorten gebouwen met een laag energieverbruik. Energiezuinige ventilatie van de woning, comfort verwarming, top en actieve koeling, passieve warmteterugwinning, actieve warmteterugwinning, productie van sanitair warm tapwater en de aansturing van de centrale verwarming. Het systeem zonder buitenunit en zonder grondboring is geschikt voor goed geïsoleerde eengezinswoningen, flats, appartementen en kleine kantoren die een ventilatie behoefte nodig hebben van maximaal 375 m3/h. De S staat voor smal omdat de unit compacte afmetingen heeft van 600 x 600 x 2250 mm. Voor energie efficiënt ingerichte gebouwen is de Nilan Compact S een complete totaal en energiezuinige oplossing met een lage TCO (total cost of ownership) en een comfort verzorgend binnenklimaat.   

Vanwege deze afmetingen neemt het toestel weinig kostbare ruimte in beslag en kan dus op zeer veel plaatsen geplaatst worden in de woning, met name in appartementen. Net als bij alle Compact P systemen kan ook het Nilan Compact S ventilatie warmtepomp worden aangesloten op de EM-box. De Nilan EM-box maakt warmteterugwinning mogelijk via de afzuigkap in de keuken van de woning. Lees ook het uitgebreide artikel over de nZEB berekening voor een appartementen complex waarbij de Nilan Compact S warmtepomp als klimaatsysteem de beste warmtepomp voor appartementen is.

VENTILATIE WARMTEPOMP

warmtepomp appartement

In Nederland zijn we afscheid aan het nemen van de gasketel en worden op grote schaal warmtepompen toegepast. Met een Nilan Compact S ventilatie warmtepomp voor appartementen heeft u één totaaloplossing voor verwarmen en koelen. Nieuwe  appartementen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd en hierdoor gaan we minder energie verbruiken. Goed nieuws voor het milieu maar goed isoleren kan ook voor problemen met de luchtkwaliteit zorgen wanneer we niet voldoende ventileren. Voorheen gebeurde ventilatie vaak vanzelf door deuren, ramen, kieren en spleten in muren en daken. Nieuwe en goed gerenoveerde appartementen worden vaak heel goed geïsoleerd en ook zo goed als luchtdicht gebouwd waarbij de ventilatielucht via ventilatiekanalen afgezogen en ook ingeblazen wordt. Daarom is goed en voldoende ventileren van groot belang en essentieel voor een gezond binnenklimaat. Net zo belangrijk is dat ook de luchtvochtigheid goed wordt geregeld door de Compact S ventilatie warmtepomp.

ACTIEVE KOELING

Warmtepomp appartementen

Gelukkig doet de Nilan Compact S ventilatie warmtepomp dit ook 24 uur per dag op een energiezuinige manier en volledig automatisch. Zo draagt balansventilatie en warmteterugwinning straks bij aan een gezond leefklimaat in uw woning. In het toestel in de woning zit een zogenaamde WTW (Warmte Terug Win) unit, (groene 6 hoekige box boven in de machine). Door een ventilator in de unit wordt eerst de lucht van buiten naar binnen gezogen. Deze verse buitenlucht wordt eerst door het systeem gefilterd zodat deze zoveel mogelijk vrij is van vuil en stof, daarna wordt deze lucht toegevoerd in woon- en slaapkamers. Tegelijkertijd wordt door een andere ventilator in het systeem vervuilde en vochtige lucht afgezogen in de keuken, de badkamer en het toilet. Stofdeeltjes, vocht en onaangename geuren worden onttrokken aan de woning. In de WTW unit wordt de warmte van de afgevoerde en vervuilde binnenlucht overgedragen op de binnenkomende en verse buitenlucht zonder dat deze met elkaar gemengd worden.

COMFORT VERWARMING

Passieve en actieve warmteterugwinning

Vervolgens zal de warmtepomp in het toestel wanneer nodig deze lucht nog extra verwarmen in koudere periodes. Hierdoor ontstaat nooit meer een tochtgevoel in de woning. Omdat beide luchtstromen automatisch worden geregeld is er continue een gegarandeerde luchtverversing in uw gehele woning. Op deze manier is er sprake van een continue comfort gevoel waarbij de goede luchtkwaliteit in combinatie met een optimale luchtvochtigheid een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde en prettige leefomgeving voor u als bewoner. De opgewarmde en hierdoor drogere toevoerlucht die de woning wordt ingeblazen zorgt zo voor extra comfort verwarming in de woning. Doordat er ook veel minder vocht in de lucht aanwezig is, kan de lucht veel gemakkelijker met bijvoorbeeld elektrische radiatoren of infrarood panelen worden opgewarmd. Dat komt omdat deze lucht al gedeeltelijk is voorverwarmd door het WTW systeem. Drogere lucht neemt namelijk veel sneller warmte aan dan vochtige lucht.

Compact S
WARMTEPOMP APPARTEMENTEN
Warmtepomp voor appartementen

Omdat er altijd wel energie verloren gaat in de WTW unit zorgt een extra ingebouwde warmtepomp in de Nilan Compact S ervoor dat deze verloren energie wordt gebruikt voor de productie van warm water. Deze boiler heeft een capaciteit van 180 liter die continue op een temperatuur van 50 tot 55 graden wordt gehouden. Douchen doen we altijd op een lagere temperatuur en zodoende hebben we ongeveer 300 liter warm water tot onze beschikking. Gemiddeld is het warm water verbruik in Nederland per persoon ongeveer 60 liter per dag, u heeft dus ruim voldoende warm water ter beschikking. Een andere unieke en comfort verhogende functie van de Nilan Compact S is dat het systeem een automatisch omkeerbaar koelcircuit heeft. Als de temperatuur in de zomer te hoog wordt in de woning, wordt automatisch het vocht van de te warme buitenlucht onttrokken. Deze gratis energie (warmte) wordt dan weer gebruikt om warm water te maken in de ingebouwde en ook uitermate goed geïsoleerde waterboiler van de Nilan Compact S ventilatie warmtepomp.

COMFORT KOELING MET
DE VENTILATIE
ventilatie koeling

Vervolgens wordt door de omgekeerde werking van de ventilatie warmtepomp de inblaas lucht naar de woning afgekoeld met behoud van een goede luchtvochtigheid. Ook in de zomer blijft de temperatuur daardoor aangenaam en kan ons lichaam makkelijker de warmte afstaan aan de omgeving. Het benauwde gevoel bij erg warme dagen is straks verdwenen bij de toepassing van deze oplossing. Wel is het natuurlijk zo dat u in eerste instantie de warmte zoveel mogelijk probeert buiten te houden door in erg warme periodes ramen en deuren niet te lang open te houden of via zonwering (indien aanwezig) de straling van de zon blokkeert. In de afbeelding hiernaast ziet u de Nilan Compact S weergegeven en duidelijk is dat met name voor appartementen de units slechts 0,36M2 ruimte in beslag neemt voor een volledige en  daarnaast ook nog energiezuinige klimaatoplossing. De eenvoudige en gebruiksvriendelijke  bediening voor de gebruiker gaat via het digitale CTS 602 bedieningspaneel waarin alle functies duidelijk en overzichtelijk zijn weergegeven.

NILAN COMPACT S
TOTAALOPLOSSING

Actieve ventilatie koeling
Nilan Compact S ventilatie warmtepomp
DUURZAAMHEID EN MILIEU-IMPACT VAN DE NILAN COMPACT S VENTILATIE WARMTEPOMP

In de hedendaagse wereld is duurzaamheid niet langer slechts een optie, maar een noodzaak. Naast de directe voordelen die de Nilan Compact S ventilatie warmtepomp biedt op het gebied van comfort en efficiëntie, zijn er significante milieuvoordelen verbonden aan het gebruik van deze technologie.

  1. Vermindering van broeikasgassen: Traditionele verwarmingsmethoden, vooral die op basis van fossiele brandstoffen, dragen aanzienlijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Door over te schakelen op de Nilan Compact S, vermindert de afhankelijkheid van deze vervuilende brandstoffen, wat resulteert in een aanzienlijke vermindering van de CO2-voetafdruk van een huishouden, ook bij renovaties.

  2. Energie-efficiëntie: Door warmte uit de omgeving te halen en deze te gebruiken voor verwarming en warmwatervoorziening, maken ventilatie warmtepompen een veel efficiënter gebruik van energie. Dit betekent dat voor elke eenheid energie die wordt verbruikt, er meer warmte wordt geproduceerd, wat leidt tot lagere energiekosten en een verkleining van de milieu-impact.

  3. Behoud van natuurlijke hulpbronnen: Door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, draagt de Nilan Compact S bij aan het behoud van deze eindige natuurlijke hulpbronnen voor toekomstige generaties.

  4. Luchtkwaliteit: Goede ventilatie is essentieel voor de gezondheid en het welzijn. De Nilan Compact S zorgt niet alleen voor efficiënte verwarming en koeling, maar verbetert ook de luchtkwaliteit binnenshuis. Hierdoor worden allergenen, verontreinigende stoffen en vocht effectief uit de lucht verwijderd, wat resulteert in een gezondere leefomgeving.

 

Als je bewust kiest voor een duurzame levensstijl, is de keuze voor een Nilan Compact S ventilatie warmtepomp een stap in de goede richting. Het is een investering in zowel persoonlijk comfort als in de gezondheid van onze planeet.

bottom of page