top of page

Compact S voor renovatie 74 appartementen in Zeist

Bijgewerkt op: 26 feb. 2022

De 74 appartementen aan de Prinses Margrietlaan in Zeist krijgen een nieuwe duurzame jas. Het complex wordt bijna energie neutraal door duurzame maatregelen waaronder zonnepanelen, nieuwe kozijnen en gevels. Als klimaatsysteem wordt de Nilan Compact S toegepast. Door het gebruik van de Nilan Compact S ventilatie warmtepomp krijgen de bewoners een veel comfortabeler en makkelijker te verwarmen appartement met een lagere energierekening. Het systeem zorgt bovendien in de zomer voor verkoeling (comfort koeling) wat voor de bewoners een groot extra plus punt is.

Renovatie appartementen met Compact S ventilatie warmtepomp
De Nilan Compact S ventilatie warmtepomp zorgt voor een beter wooncomfort & lagere woonlasten.

Wijk Kerckebosch

Het woongebouw aan de Prinses Magrietlaan in Zeist, nu bekend als Flat 11, zal een grote slag tot verduurzaming ondergaan en daarmee zal een ware transformatie plaatsvinden naar een veel hoger kwaliteitsniveau. Waar de wijk Kerckebosch, prachtige gelegen aan de rand van de bossen, voorzien is van een volledig nieuw stedenbouwkundig plan zal Flat 11 als enige behouden blijven uit het originele plan van stedenbouwkundige en architect Wieger de Bruyn. De originele gevel kenmerkte zich door een sterk aanwezige horizontale geribbelde baan van plaat materiaal ter plaatse van de verdiepingsvloer.

Flat 11 aan de Margrietlaan in Zeist
Flat 11 aan de Margrietlaan in Zeist

De daartussen liggende indeling is een wisseling in kleur en het lijnenspel van de kozijnen, waarbij de balkons/loggia’s voor extra dieptewerking zorgen. Dit is gedurende de jaren ’90 aangepast naar hoe het blok er nu tegenwoordig uitziet, waar een vierkant raster structuur een extra sterke rol heeft gekregen. Het complex wordt nu volledig voorzien van nieuwe en hoogwaardig geïsoleerde gevels. Vanzelfsprekend worden beide kopgevels aan de buitenzijde van extra isolatie voorzien en ook afgewerkt in een nieuwe en moderne stijl van deze tijd.

Renovatie warmtepomp Margrietlaan in Zeist


Moderne uitstraling

De oorspronkelijke jaren ’50 gelaagdheid van de gevels wordt weer teruggebracht in een moderne Kerckebosch variant, waarbij de basis bestaat uit metselwerk. De horizontale basis belijning wordt gemaakt van staand en in diepte verspringend metselwerk. Ter plekke van de bouwmuren komen verticale metselwerk-penanten, ietwat terug gepositioneerd ten opzichte van de horizontale baan. Vervolgens wordt de originele paneelvulling uitgevoerd in een mix van glas en metselwerk. Ook de centrale hoofdingang wordt volledig vernieuwd en zal groter gemaakt worden om zo beter aan te sluiten op de schaal van het gebouw en de kwaliteit van de wijk Kerckebosch.


Meer comfort met een Nilan Compact S ventilatie warmtepomp
Moderne uitstraling met volledig nieuwe gevels

Trias Energetica

De gevels zijn ontworpen met goede isolatiewaarden en een hoge luchtdichtheid (kier dichtheid) met als centraal uitgangspunt de Trias Energetica. Maar naast deze upgrade van de thermische schil en de algehele toegankelijkheid zal ook in de woning zelf vernieuwing plaatsvinden. Elke woning krijgt namelijk een nieuwe en individuele installatie voor warm water en frisse lucht, ook de keukens en badkamers worden volledig gerenoveerd. Goede balansventilatie met warmte terug winning is hierbij de basis voor duurzaam en comfortabel wonen. In elke woning wordt daarom straks een Nilan Compact S warmtepomp geplaatst.

Warmtepomp appartementen
De nieuwe gevels in november 2020

Ventilatie warmtepomp

Dit zeer compacte apparaat wat slechts 0,36m2 ruimte in beslag neemt komt straks in de keuken in een aparte kast te staan. In de basis bestaat de Nilan Compact S uit een balans ventilatie systeem met warmteterugwinning, warmtepomp boiler en een innovatieve ventilatie warmtepomp die warmte terugwint uit de ventilatielucht die naar buiten afgevoerd wordt. De Compact S ventilatie warmtepomp kan in totaal 8 op elkaar afgestemde functies feilloos laten samenwerken. Deze functies variëren van actieve en passieve ventilatie met de productie van warm tapwater tot verwarming en zelfs actieve koeling van de woning. Een compacte alles in één oplossing dus! De geringe hoeveelheid energie die nodig is om deze toestellen 24 uur per dag duurzaam te laten functioneren wordt onder andere verkregen door de zonnepanelen die op het dak geplaatst worden.

Ventilatie warmtepomp
De Nilan Compact S neemt slecht 0,36m2 ruimte in beslag.

Grote stap voorwaarts

Door deze renovatie blijft het aantal sociale huurwoningen met een huurprijs tussen de 427 en 523 euro per maand beschikbaar voor de wijk Kerckebosch. Indien de appartementen van Flat 11 gesloopt zou worden, zoals oorspronkelijk was voorzien, zouden nieuwe sociale huurwoningen zeker een huurprijs van boven de zeshonderd euro hebben gekregen. Voor de bewoners is het daarom een hele grote stap voorwaarts waar misschien wel honderd keer over vergaderd is de laatste jaren. Deze verduurzaming helpt de bewoners daarom zoveel verder en is een prachtig perspectief voor heel veel jaren woongenot met lage energielasten. Dat is met recht toch ook een geruststellend vooruitzicht en een grote stap voorwaarts.


Hulde aan Woongoed Zeist die als woningstichting dit mogelijk heeft gemaakt met de volgende partijen;


AG NOVA Architecten.

AG NOVA bestaat uit een team van diverse deskundigen zoals, concept generators, ontwerpende architecten, bouwkundigen, BIM-modelleurs en jonge creatievelingen die voor ieder project een team op maat beschikbaar stelt voor de uitvoering.


Trecodome.

Deze organisatie geeft advies over passief bouw projecten, door mee te denken in het ontwerptraject over planopzet, materiaalkeuze, ventilatie en een duurzaam concept voor het energie gebruik. Aan de hand van een nZEB berekening worden ontwerp, isolatiewaarden, productkeuzes en details bespreekbaar gemaakt. De organisatie werkt internationaal en is betrokken bij Europese onderzoeks- en demonstratieprojecten.


Van der Sluis Technische bedrijven.

Ervaren, deskundig en betrouwbaar. Dat zijn eigenschappen die al vanaf de oprichting in 1934 passen bij de Van der Sluis groep. Het aantal woningen, bedrijven, instellingen, fabrieken en agrarische bedrijven waar Van der Sluis een stempel op heeft mogen drukken, is dan ook enorm. De prestaties uit het verleden vormen nu het stevige fundament waarop de organisatie verder bouwt.


Coen Hagedoorn Bouw

Coen Hagendoorn is een familiebedrijf met korte lijnen en medewerkers met een passie voor de bouw. De organisatie bestaat uit kleinschalige vestigingen. Zo regelen ze het snel en persoonlijk en zorgen zo in combinatie met de opdrachtgever, co-makers en toe leveranciers voor goede, gezonde en betaalbare woningen en renovaties met als resultaat tevreden bewoners.Ventilatie warmtepomp voor comfort en gezondheid
GO GREEN BY NILAN

1.020 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page