top of page

Ventilatie Warmtepomp oplossing

Bijgewerkt op: 11 apr. 2023

Woningbouw vereniging kiest voor NILAN totaal oplossing.


KAB woningbouw Denemarken

KAB in Denemarken is een door bewoners geleide woningbouw vereniging die eigendom is van een aantal woning corporaties in Kopenhagen. Het bedrijf beheert ongeveer 50.000 woningen in de omgeving van Kopenhagen. AlmenBolig + is het huisvestingsconcept van KAB waarin de bewoners zelf veel taken uitvoeren, dit in ruil voor een lagere huur in vergelijking met een traditioneel nieuw gebouwde woning.


In 2009 is Nilan geselecteerd door het grootste Deense bouwbedrijf Scandi Byg voor de levering van een systeem voor de ventilatie, centrale verwarming en koeling van 650 nieuwe en energie zuinige woningen voor KAB (per 2020 zijn er inmiddels meer dan 3000 woningen gebouwd en allemaal voorzien van een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp). Dit was het begin van een nauwe samenwerking bij het ontwikkelen van een unieke binnenklimaat oplossing die hand in hand gaat met de visie achter het AlmenBolig + concept.


Woningbouwproject met ventilatie warmtepomp
KAB woningbouwproject

De uitdaging

Almenbolig + is een onderscheidend concept gebaseerd op de visie om duurzame huizen te creëren die betaalbaar zijn voor jonge gezinnen met een gemiddeld inkomen. De werkelijke bouwprijs wordt laag gehouden door de huizen als kant en klare modules te bouwen, die vervolgens naar de bouwplaats worden getransporteerd. Een verdere belangrijke vereiste is zeer comfortabel wonen met lage verwarming, koeling en warm water kosten van slechts 40 tot 55 Euro per maand.

Woningbouwproject met Nilan ventilatie warmtepomp
Woningbouwproject met Nilan ventilatie warmtepomp.

De woningen variërend in grootte van 85 tot 125 m2 lieten niet veel ruimte over voor een goede ventilatie, koeling en verwarming, inclusief de benodigde leidingen en luchtkanalen. De huizen zijn gebouwd met een energie behoefte van 35 kWh/m2/jaar. (Ter vergelijking: in Nederland is volgens het bouwbesluit vanaf 31 december 2020 een energie behoefte verplicht van maximaal 25 kWh/m2 gebruiksoppervlak per jaar, deze vereisten staan sinds afgelopen maand weer (helaas) onder discussie). Dit leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe, innovatieve en ruimtebesparende gedecentraliseerde warmtepomp oplossing, die in elk huis moest worden geïnstalleerd, zonder afhankelijk te zijn van water- of vloer-verwarmingssystemen.


Ventilatie warmtepomp met de afzuigkap
De Compact P kan door zijn afmetingen op diverse plaatsen geïnstalleerd worden in de woning.

De oplossing

Lars Bek, projectmanager bij NILAN, heeft in samenwerking met Scandi Byg, een innovatief systeem ontwikkeld voor een gedecentraliseerd comfort binnenklimaat voor centrale verwarming, koeling en warm water. Het systeem bestaat uit elektrische panelen met ruimte thermostaten in elke kamer die gekoppeld zijn aan een Nilan VP18 Compact (voorloper Nilan Compact P) ventilatie- en warmte terug winning systeem. Het warmtepomp systeem integreert ventilatie, actieve en passieve warmte terugwinning, productie van warm water, comfort koeling en comfort verwarming en de integratie van de afzuigkap in elke woning.


Ventilatie warmtepomp met warmwater
Elektrische en centrale bijverwarming (elektrische radiatoren of infrarood panelen) wordt automatisch ingeschakeld wanneer nodig door de Compact P.

Nilair distributie systeem

De ventilatie en luchtkanalen zijn gebaseerd op het Nilair systeem van Nilan, bestaande uit flexibele PE-HD-buizen die minder ruimte vergen dan traditionele aluminium lucht toevoer kanalen. Een geïntegreerd afzuigkap systeem (Nilan EM-box) recupereert de energie in de lucht, die wordt afgezogen via de afzuigkap. Dit zorgt ervoor dat elk aspect van de decentrale oplossing is gebaseerd op een geoptimaliseerd energieverbruik met volledig behoud van comfort.


Het voordeel

De unieke en nieuwe oplossing heeft ruimschoots aangetoond aanzienlijke energie- en comfort voordelen te bieden voor alle bewoners. De grootste huizen van 125 m2 hebben slechts 2,609 kWh / jaar nodig voor ventilatie, comfort verwarming, top koeling, centrale verwarming en warm water.


Energiezuinige ventilatie warmtepomp
365 dagen per jaar een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Bovendien is de installatie zo eenvoudig mogelijk voor de technici op de bouwplaats en is er minder tijd nodig voor de installatiefase, hierdoor wordt ook bespaard op de bouwkosten en is de kans op het maken van fouten minder.


Energiezuinige ventilatie warmtepomp
Energiezuinige ventilatie warmtepomp.

Op basis van de bovenstaande meet resultaten kunt u zien dat de Nilan VP 18 (nu op de markt als de nog efficiëntere Compact P ventilatie warmtepomp) slechts 2.609,72 kWh aan elektriciteit verbruikt op jaarbasis voor de volledige energie voorziening in de woning. Dit is dus voor de volledige verwarming, actieve en passieve ventilatie, comfort koeling en het warme sanitaire water voor een volledig jaar. U ziet ook dat er op jaarbasis nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de elektrische panelen in combinatie met het elektrisch verwarmingselement (EL Panel & Efter warme in de tabel, totaal slechts 223 kWh op jaarbasis). De vastgestelde 2609 kWh komt in Nederland neer op slechts 45 Euro per maand. Met behulp van een aantal zonnepanelen en de vernieuwde Compact P kunt u dus heel eenvoudig energie neutraal maar bovendien ook heel comfortabel en gezond wonen door gebruik te maken van een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp.


Service en betrouwbaarheid van de Compact P

Voor wat betreft de service statistieken zijn er per 3 jaar gemiddeld 11 storingen op 600 geïnstalleerde toestellen in dit project. Dat is een storingspercentage van slechts 0,61%. Kosten technisch komt dat in de praktijk erop neer dat de service kosten vergelijkbaar zijn met die van een gasketel.


”We hebben besloten om in 2009 met Nilan te gaan samenwerken voor een totaal oplossing van ventilatie en verwarming voor de bouw van deze 650 laag- energiehuizen vanwege hun oplossingsgerichte, en proactieve aanpak van deze uitdaging", zegt Jesper F. Hoffmann, CEO van Scandi Byg. "Nilan was eigenlijk de enige leverancier op de markt die een oplossing kon bieden die onze uitdaging kon aangaan. Bovendien zijn de Nilan ventilatie systemen in combinatie met de door hun ontwikkelde warmtepompen meer dan 2 miljoen keer geplaatst in Europa, dat is ontegenzeggelijk een bewijs voor de hoge efficiëntie en duurzaamheid van de klimaatoplossingen die Nilan op de markt brengt".


Vanaf 2016 is het klimaatsysteem op de markt beschikbaar als de Nilan Compact P totaal oplossing. Zie voor meer en uitgebreide info de Nilan ventilatie warmtepomp pagina.

Energiezuinige ventilatie warmtepomp
Subsidies Nilan Compact P warmtepompen

In de onderstaande grafiek is de blauwe lijn het energiegebruik. De gezamenlijke kosten voor het bouwen en het energiegebruik zijn weergegeven in de groene lijn en tonen de totale woonlasten. Bij een betere isolatie zijn er dus meer bouwkosten (rode lijn) en minder energiekosten (blauwe lijn). Indien onze woning zodanig wordt gebouwd dat de energiebehoefte 15 kWh/m2 per jaar is, dan zien we dat de woonlasten en bouwkosten aanzienlijk verminderen omdat we geen traditionele verwarming meer nodig hebben. In de praktijk blijkt zelfs dat een basis Compact P ventilatie warmtepomp voor een woning die een energievraag heeft van 25 kWh/m2 volledig van energie kan worden voorzien met de ventilatielucht. Ventileren, koelen en verwarmen met de ventilatie lucht geeft bovendien een hoog comfort en een gezonde leefomgeving tegen minder maandelijkse energie kosten. De Nilan ventilatie warmtepomp oplossing zorgt namelijk ook voor een continue afvoer van vochtige en schadelijke stoffen uit de woonruimtes, en draagt hierdoor bij aan een gezonde leefomgeving.

Meer isolatie, minder kosten en meer comfort
Meer isolatie, minder woonlasten, meer comfort en een gezonde leefomgeving

Bovenstaande grafiek naar aanleiding van publicatie door Dantuma-Wegkamp uit Meppel.

2.814 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page