top of page
Ventilatie warmtepomp
WTW warmtepomp

Ventilatie warmtepomp

Ventilatie warmtepomp zorgt voor een gezond binnenklimaat. Uit onderzoek aan de universiteit van Maastricht en diverse andere onderzoeken is vastgesteld dat de binnenlucht in een woning of gebouw vrijwel altijd slechter van kwaliteit is dan de lucht buiten. Er zijn maar weinig mensen die zich hier bewust van zijn. Zo wordt schadelijke fijnstof in een woning geproduceerd door koken. Dagelijks wassen, douchen en drogen veroorzaakt vocht en door te ademenen produceren we CO2 en andere afvalstoffen. In de woning is de binnenlucht door deze ‘vervuiling’ minder fris dan buiten. Het is daarom voor onze gezondheid belangrijk om deze binnenlucht continu te verversen met onze buitenlucht met behulp van ventilatie. Deze frisse en schone lucht heeft veel voordelen voor de bewoner. We worden minder snel ziek, kinderen en ook baby’s ontwikkelen zich beter en doordat we beter slapen hebben we meer energie en presteren we beter.

 

De duurzame, energiezuinige en volledig op elektriciteit werkende Compact P ventilatie warmtepomp verzorgt daarom aangename comfort ventilatie met warmteterugwinning voor het gehele jaar, verwarmt de woning in de winter, koelt de woning in de zomer en met de ingebouwde boiler heeft u 365 dagen per jaar voldoende warm water. Door de steeds beter geïsoleerde woningen zowel bij nieuwbouw als bij renovatie krijgt ventilatie eindelijk de aandacht die het verdient. Voor Nilan, als uitvinder van de ventilatie warmtepomp boiler was ventileren vanaf haar oprichting in 1974 altijd al de basis voor een goed klimaatsysteem. De belangrijkste doelstelling hierbij was om bewoners te voorzien van een gezonde en comfortabele leefomgeving. Een uitstekende luchtkwaliteit is onontbeerlijk in een woning. Door de steeds beter geïsoleerde woningen krijgt ventilatie nu eindelijk de aandacht die het verdient. Een goed geïsoleerde en geventileerde woning zorgt immers voor comfort in combinatie met een gezond en optimaal binnenklimaat. Bovendien wordt het ventileren bij de Nilan oplossingen ook steeds slimmer gedaan, waardoor de ventilatie warmtepomp oplossingen weinig energie vragen en warmteterugwinning steeds belangrijker wordt. Met een geïntegreerde ventilatie unit heeft u bovendien geen risico meer op onbalans in de woning en bij gebruikt van de Nilan EM-Box blijft wordt zelfs de afzuigkap van de woning onderdeel van de ventilatie.

 

De Compact P kan worden geleverd in drie verschillende uitvoeringen. Het basis systeem Compact P waarbij gebruikt wordt gemaakt van bijvoorbeeld elektrische infrarood panelen of een ander type elektrische afgifte systeem als centrale verwarming. Daarnaast hebben we een Compact P GEO die gebruikt maakt van aardwarmte en een Compact P AIR 9 die door middel van een fluisterstille buitenunit zijn energie uit de buitenlucht onttrekt. Bij zowel de GEO als de AIR 9 wordt als centrale verwarming gebruikt gemaakt van een op water gebaseerd afgifte systeem, in dit geval vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Bij alle drie de uitvoeringen is balansventilatie met warmteterugwinning altijd het uitgangspunt en waarom dat zo belangrijk is leest u op deze pagina.

Ventilatie voordelen

VENTILATIE WARMTEPOMP

Ventilatie warmtepomp

De naam Compact P komt voort uit de kleine ruimte die het compacte systeem nodig heeft als complete totaal-oplossing. De P staat voor het feit dat het systeem ook passief huis is gecertificeerd. Ruimte is tegenwoordig kostbaar en hoe minder ons klimaat systeem in beslag neemt, hoe meer ruimte we over houden in de woning voor andere doeleinden. Als complete klimaatoplossing neemt het systeem slechts 0,54m2 ruimte in beslag, meer ruimte is echt niet nodig in uw woning. Verder beschikt iedere Compact P ventilatie warmtepomp standaard over een geïntegreerde balansventilatie met  Warmte Terug Winning, afgekort ook wel WTW unit of WTW systeem genoemd. Dat is de groene 6 hoekige box boven in het toestel. Door een energiezuinige ventilator in de unit wordt eerst de lucht van buiten naar binnen gezogen. Deze verse buitenlucht wordt eerst door het systeem gefilterd zodat deze zoveel mogelijk vrij is van vuil en stof, daarna wordt deze schone lucht toegevoerd in onze leefruimtes,  de slaapkamers en werkruimtes.

VENTILATIE KOELING

Passieve en actieve warmteterugwinning

Tegelijkertijd wordt door een andere energiezuinige ventilator in het systeem vervuilde en vochtige lucht afgezogen in de natte ruimtes zoals de keuken, badkamer en het toilet. Stofdeeltjes, vocht, bacteriën  en ook onaangename geuren worden onttrokken aan de woning. In de WTW unit wordt de warmte van de afgevoerde en vervuilde binnenlucht overgedragen op de frisse binnenkomende buitenlucht zonder de twee luchtstromen te mengen. Vervolgens zal de innovatieve ventilatie warmtepomp in het toestel wanneer nodig deze lucht nog extra verwarmen in koudere periodes. Dat extra voor verwarmen van de verse en gefilterde buitenlucht is een functionaliteit die ontzettend belangrijk is en ook comfort verhogend werkt. Hierdoor onderscheidt de Compact P ventilatie warmtepomp zich wezenlijk ten opzichte van andere systemen. De schone, opgewarmde en hierdoor drogere toevoerlucht die de woning wordt ingeblazen zorgt zo namelijk voor extra comfort warmte en is ter ondersteuning van de centrale verwarming in de woning.

ACTIEVE KOELING

Nilan ventilatie warmtepomp

Omdat er veel minder vocht in de lucht is aanwezig kan deze voorverwarmde lucht gemakkelijker worden opgewarmd omdat drogere lucht veel sneller warmte aanneemt dan vochtige lucht. Hierdoor voelt het behaaglijker en comfortabeler aan in de woning. Bijkomend voordeel is dat u nooit meer een tochtgevoel in de woning zult ervaren in koudere periodes. Het is toch eigenlijk wel heel logisch dat u koude buitenlucht  natuurlijk voldoende wilt voorverwarmen voordat het in de woning komt. Indien u geen gebruik maakt van een Nilan systeem zal hierdoor het systeem voor centrale verwarming extra moeten bijverwarmen en eigenlijk tegenstrijdig gaan werken ten opzichte van de balansventilatie. Als gevolg heeft u minder comfort en hogere energiekosten. In ieder geval zorgt warmteterugwinning met een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp ervoor dat het systeem op deze manier 24 uur per dag garant staat voor een duurzaam, energiezuinig en optimaal comfort in de woning waarbij alle klimaat functies feilloos samenwerken.

WARMTEPOMP BOILER
Active koeling

Bij ieder ventilatie systeem gaat er energie verloren. Dat is bij de Nilan Compact P veel beter geregeld. Bij het ventilatie warmtepomp gedeelte in de Compact P wordt deze verloren energie door een innovatieve en extra ingebouwde warmtepomp gebruikt om warm water mee te maken. De ingebouwde boiler heeft een capaciteit van 180 liter die continue op een temperatuur van 50 tot 55 graden wordt gehouden. Douchen doen we op een lagere temperatuur en zodoende hebben we ongeveer 300 liter warm water tot onze beschikking. Gemiddeld is het warm water verbruik in Nederland per persoon ongeveer 60 liter per dag, u heeft dus ruim voldoende warm water ter beschikking bij normaal gebruik. Een extra en energiezuinig buffervat kan altijd worden bijgeplaatst. De standaard ingebouwde anti-legionella functie zorgt er automatisch voor dat op een vast in te stellen tijds interval de temperatuur van het water in de boiler voor een korte periode wordt verhoogt zodat legionella nooit een kans krijgt.

TOP KOELING
Active ventilatie koeling

De mogelijkheid van automatische topkoeling met de ventilatielucht maakt het systeem nog unieker en zorgt ervoor dat ook in erg warme periodes de woning van een behaaglijk en optimaal klimaat wordt voorzien. Als de temperatuur in de zomer namelijk te hoog dreigt te worden in de woning, wordt automatisch het vocht van de te warme buitenlucht onttrokken. Deze gratis energie (warmte) wordt dan weer gebruikt om warm water te maken in de ingebouwde boiler van de innovatieve Nilan Compact P. Vervolgens wordt door de omgekeerde werking van de ventilatie warmtepomp de inblaas lucht naar de woning afgekoeld met behoud van een zeer goede en optimale luchtvochtigheid. Hierdoor komt er koele en verfrissende lucht in de woning. Ook in de zomer blijft de temperatuur daardoor aangenaam en kan ons lichaam makkelijker de warmte afstaan aan de omgeving. Het benauwde gevoel bij erg warme dagen is straks verdwenen bij de toepassing met deze duurzame klimaat oplossing.

EENVOUDIGE BEDIENING

menu ventilatie warmtepomp

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een  smartphone. We gebruiken hem veel en hebben de handleiding niet nodig. Dat is ook het principe van de Nilan Compact P. Alle toestellen zijn standaard voorzien van een intelligent, gebruiksvriendelijk en menu gestuurd bedieningspaneel. Via dit compacte scherm kunnen talrijke functies worden ingesteld en afgelezen, waaronder vochtigheid van de lucht en natuurlijk de temperatuur. Doordat alles van één merk en leverancier is zijn er ook geen tegenstrijdigheden bij eventuele storingen, er is geen discussie of het een gevolg is van de balansventilatie, de boiler of een combinatie van beide als er geen geïntegreerde oplossing van vaak ook verschillende merken worden gebruikt. Het meest belangrijke is natuurlijk dat alles harmonieus en feilloos samenwerkt en dat alle functies perfect op elkaar zijn afgestemd. De centrale bediening voorkomt op deze manier tegenstrijdigheden en zorgt er zo voor dat het verbruik van energie zo optimaal mogelijk wordt uitgevoerd.

LEVENSDUUR WARMTEPOMP
Nilan Product overzicht

Door heel Europa zijn meer dan 2 miljoen Nilan ventilatie oplossingen geïnstalleerd. In Nederland zijn diverse installaties van een Nilan VP 18 ventilatie warmtepomp (voorloper van de Compact P) die al meer dan 30 jaar, dag in dag uit, 24 uur per dag in gebruik zijn. Nilan ziet haar duurzame warmtepomp en ventilatie oplossingen daarom als een geïntegreerd onderdeel van het gebouw dat het voor het grootste deel van zijn levensduur zal volgen. Hierbij zijn duurzaamheid, comfort en gebruiksgemak belangrijke pijlers die er voor zorgen dat de uiteindelijke TCO (totale kosten voor gebruik en onderhoud) beduidend lager zijn dan bij andere en uit verschillende merken bestaande klimaat oplossingen. Dat wij kwaliteit leveren ziet u in dit artikel.

DOMOTICA
Domotica warmtepomp

Doordat het systeem gebruik maakt van Modbus communicatie kunnen op afstand ook alle functies worden bewaakt en gecontroleerd. Zelfs de werking kan via een beveiligd protocol op dezelfde wijze worden ingesteld als via het gebruiksvriendelijke HMI 602  bedieningspaneel indien de gebruiker hiervoor de behoefte heeft en de voorzieningen hiervoor heeft laten treffen. Met behulp van bijvoorbeeld de intelligente Loxone domotica kan het toestel worden geïntegreerd en het volledige potentieel van home automation worden benut. Voor de installatie van het systeem zijn ook minder uren nodig. De Compact P ventilatie warmtepomp is plug and play en alle onderdelen zijn functioneel in één toestel geïntegreerd.

PASSIEFHUIS
Ventilatie warmtepomp

De Nilan Compact P ventilatie warmtepomp is het enig PassiefHuis gecertificeerde systeem in de wereld dat in totaal 8 op elkaar afgestemde functies feilloos laat samenwerken in één compact toestel, namelijk; Balansventilatie van de woning, Comfort verwarming met de ventilatielucht (geen tochtgevoel meer), Topkoeling door middel van de ventilatielucht (geen oververhitting in de zomer), Passieve en ook Actieve warmteterugwinning, de Productie van sanitair warm water in de ingebouwde waterboiler en centrale verwarming. Met de optionele EM box integreert u ook de afzuigkap in uw keuken. Over de EM box kunt u hier meer lezen, EM box. Een korte toelichting op de verschillende Nilan ventilatie warmtepompen hieronder.

Nilan Compact P
NILAN COMPACT P - Ventilatie warmtepomp

De verschillende Nilan Compact P modellen zijn ontwikkeld voor goed geïsoleerde woningen die zonder gasaansluiting op een energiezuinige, eenvoudige en duurzame manier verwarmd en gekoeld moeten worden. Alle modellen zijn uitgerust met de laatste technologie, waaronder een hoog efficiënte tegenstroom warmtewisselaar en een door Nilan speciaal ontworpen ventilatie warmtepomp. De combinatie van een compact design en de synergie tussen de verschillende functies zorgen voor een optimaal binnenklimaat in combinatie met een zeer laag energieverbruik. Zoals u hieronder kunt zien is er een lege plek links van de boiler bij de basis compact P. Dit toestel wordt veel toegepast in sociale woningbouw of in woningen die niet veel energie meer nodig hebben om te verwarmen. Bij dit model is geen buitenunit nodig, enkel een eenvoudige gevel door en afvoer. Als basis kan dit systeem al 8 verschillende en op elkaar afgestemde functies vervullen;

1. Ventilatie van de goed geïsoleerde woning.

2. Comfort verwarming met de ventilatielucht, geen tochtgevoel meer in de woning.

3. Extra koeling door middel van de ventilatielucht, de oververhitting in de zomer is verleden tijd.

4. Passieve warmteterugwinning.

5. Actieve warmteterugwinning.

6. Productie van sanitair warm water.

7. Aansturing van de elektrische centrale (bij)-verwarming.

8. Met de optionele EM box integreert u ook de afzuigkap in uw keuken als onderdeel van de ventilatie.

Het ventilatie gedeelte van de Compact P zorgt dus naast balansventilatie ook al voor een stuk comfort verwarming en ook comfort koeling. Als bijverwarming wordt er dan gebruik gemaakt van een elektrisch afgifte systeem zoals infrarood panelen, elektrische radiatoren of een elektrische sfeer open haard. De Compact P kan dan bovendien zorgen voor de aansturing en bediening van het elektrisch afgifte systeem. U blijft dus gewoon één centrale bediening houden voor uw klimaatoplossing. Een duidelijke toepassing met uitgebreide gegevens over het energieverbruik in een dergelijke oplossing kunt u lezen in het artikel Ventilatie warmtepomp oplossing.

Naast de Compact P modellen heeft Nilan een nog compactere unit in haar programma, de Compact S, waarbij de S voor 'small' staat. Dit systeem wordt veel toegepast in appartementen waarbij door het systeem slechts 0,36m2 (600 x 600mm) in beslag wordt genomen. De Compact S ventilatie warmtepomp heeft dezelfde 8 functionaliteiten zoals hierboven omschreven voor de basis Compact P. De Compact S kan niet worden uitgebreid met een lucht/water of Geothermische warmtepomp. Een uitgebreide omschrijving van de Compact S kunt u lezen op de meest geschikte warmtepomp voor appartementen pagina.

ventilatie warmtepomp woning
Compact P range
Ventilatie warmtepomp overzicht
NILAN COMPACT P AIR 9 - Lucht water warmtepomp met balansventilatie ingebouwd

Deze alles-in-één-oplossing is een lucht/water uitvoering en heeft dezelfde 8 voordelen en functies als de basis Compact P. Dit model wordt toegepast bij woningen die meer vermogen nodig hebben en waarbij de bewoner altijd voor vloerverwarming als centraal afgifte systeem voor de centrale verwarming kiest. Links van de boiler ziet u geen lege plek meer. De Compact P AIR 9 beschikt ook over een geïntegreerde en omkeerbare 9 kW lucht/water warmtepomp met een inverter gestuurde gestuurde compressor die middels het monoblok principe verwerkt is in een externe en fluisterstille buitenunit. Dankzij het standaard gebruik van deze inverter technologie verwarmt en koelt de warmtepomp altijd in de meest ideale modulatie. Dit zorgt in combinatie met de geïntegreerde balansventilatie voor een aangename warmte in de winter en een zachte verkoeling in de zomer.

 

De buitenunit heeft enkel en alleen de functionaliteit voor het aansturen van de vloerverwarming of vloerkoeling in de zomer. Wordt dus niet gebruikt voor de productie van warm water, hierdoor wordt de levensduur van het systeem aanzienlijk verlengt en wordt de toch al fluisterstille buitenunit het grootste gedeelte van het jaar niet gebruikt. Het warme water wordt immers gemaakt met de ingebouwde ventilatie warmtepomp boiler en bijbehorende balansventilatie met warmteterugwinning. Met een hoge SCOP van 5.11 behoort hij tot de meest zuinigste in de markt. Door de stabiele constructie van de behuizing en een speciale  coating is de warmtepomp bestand tegen de zwaarste omgevingscondities, waaronder locaties aan zee. De verhoogde vloerconsole in combinatie met de verhoogde positionering van de ventilator zorgt voor een probleemloze werking in gebieden met een hogere sneeuwval intensiteit.

Door de dubbele functionaliteit van vloerkoeling en luchtkoeling ontstaat met name bij warme dagen nooit een onbalans in de woning en beschikt de gebruiker altijd over het meest optimale binnenklimaat met een uitgebalanceerde en goede luchtvochtigheid. Dit in tegenstelling tot andere systemen waarbij het ventilatiesysteem warme en vochtige lucht de woning binnen laat komen en hierdoor de vloerkoeling extra belast wordt om te koelen.

De buitenmodule van de AIR 9 heeft een zeer stille werking (LpA dB(A) is 32 op 3 meter met de compressor aan) waarbij het geluidsniveau van de buiten ventilator absoluut geen overlast veroorzaakt. Bijzonder geschikt voor gebruik in dichtbebouwde gebieden, zoals locaties met rijtjeshuizen en appartementen.

Klik hier voor meer info en afbeeldingen over de Compact P AIR 9 - Lucht water warmtepomp

Klik hier voor de werking en een video van de Nilan Compact P - Ventilatie warmtepomp

Lucht water warmtepomp
lucht water warmtepomp
NILAN COMPACT P GEO - Water water of geothermische warmtepomp met balansventilatie

Net als de Compact P en de Compact P Air 9 is ook de Compact P Geothermische ventilatie warmtepomp als één van de weinige systemen ter wereld Passief huis gecertificeerd. Deze aan uiterst stringente voorwaarden onderhevige kwaliteitsverklaring is ontegenzeggelijk een bewijs voor de hoge efficiëntie en duurzaamheid van het toestel.

 

De geothermische Nilan Compact P ventilatie warmtepomp, ook wel bodem/water warmtepomp of brine/water warmtepomp genoemd, gebruikt aardwarmte voor uw centrale verwarming. Heeft weer dezelfde voordelen en functies als de basis Compact P, daarnaast beschikt het toestel over een ingebouwde geothermische warmtepomp met een aansluiting voor een water gebaseerde vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren voor de centrale verwarming. De warmtepompen zijn beschikbaar in drie groottes: 3 kW, 6 kW en een 9 kW uitvoering. De variabele compressor maakt de Compact GEO tot een nog efficiëntere en duurzame oplossing dan traditionele warmtepompen. Omdat de output onderhevig is aan een variabele regeling, gebruikt de warmtepomp nooit meer energie dan nodig, wat resulteert in een zeer hoge en werkelijke SCOP van 5,17.

 

De dubbele functionaliteit van passieve vloerkoeling en actieve luchtkoeling ontstaat met name bij warme dagen nooit een onbalans in de woning en beschikt de gebruiker altijd over het meest optimale binnenklimaat met een uitgebalanceerde en goede luchtvochtigheid. Dit in vergelijking tot andere systemen waarbij het ventilatietoestel warme en vochtige lucht de woning binnen laat komen en hierdoor de vloerkoeling extra belast wordt om te koelen.

aardwarmte warmtepomp

Ook bij de Compact P GEO wordt het warme water gemaakt met de ingebouwde ventilatie warmtepomp. Voor het warme water hoeft daarom geen rekening te worden gehouden met de geothermische bron die moet worden geboord. Dit houdt in dat de bron minder diep hoeft te worden gemaakt en hierdoor ook op de boorkosten wordt bespaard. Het systeem is daardoor ook zeer geschikt om te worden toegepast in combinatie met een horizontale bron, ook wel captatienet genoemd. In tegenstelling tot andere merken is de Compact P ook in staat tot passieve koeling wanneer een horizontale bron wordt toegepast. Door zijn efficiënte functionaliteit kan op een ruimte van slechts 12 vierkante meter al worden voorzien in een horizontale bron met een vermogen van 3 kW.

Klik hier voor meer info over de Compact P GEO en aardwarmte.

 

Klik hier voor de werking en een video van de Nilan Compact P ventilatie warmtepomp.

 

Een uitgebreide brochure van de Compact P kunt u hier bekijken.

Klik hier voor meer info over de Compact S ventilatie warmtepomp voor appartementen.

Nilan Compact P GEO
bottom of page