top of page
Ventilatie warmtepomp
Lucht water warmtepomp

Lucht water warmtepomp

De Nilan Compact P AIR 9 ventilatie en gecombineerde lucht water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en transporteert deze warmte naar de woning. Dit wordt gedaan met een externe en fluisterstille buitenunit in combinatie met de unieke en volledig geïntegreerde balansventilatie van de Compact P binnenunit. Het toestel doet dit alleen op elektriciteit en zeer energie efficiënt. Zodoende beschikt u als bewoner het gehele jaar over comfort ventilatie met warmteterugwinning, centrale verwarming voor in de winter, gecombineerde en unieke verkoeling in de zomer door vloerkoeling in combinatie met de actieve comfort koeling van de balansventilatie.

 

Door de ingebouwde warmtepomp boiler heeft u ook 365 dagen per jaar voldoende warm water. Een extra buffervat is optioneel en kan eenvoudig worden bijgeplaatst. De Compact P kan worden geleverd in drie verschillende uitvoeringen. Het basis systeem Compact P waarbij gebruikt wordt gemaakt van bijvoorbeeld elektrische infrarood panelen of een ander type elektrische afgifte systeem als centrale verwarming. Daarnaast hebben we een Compact P GEO die gebruikt maakt van aardwarmte en een Compact P AIR 9 die door middel van de fluisterstille buitenunit zijn energie uit de buitenlucht onttrekt. Bij alle drie de uitvoeringen is balansventilatie met warmteterugwinning altijd het uitgangspunt. Op deze pagina wordt de Nilan Compact AIR 9 lucht water warmtepomp verder toegelicht.

Lucht water warmtepomp

COMPACT P AIR 9 LUCHT WATER WARMTEPOMP

Lucht water warmtepomp

De naam Compact P komt voort uit de kleine ruimte van slechts 0,54m2 die het compacte systeem in beslag neemt als complete totaaloplossing. De P staat voor passiefhuis gecertificeerd. De Nilan Compact P AIR 9 is als totale klimaat oplossing het enige systeem ter wereld dat voldoet aan de eisen van het passiefhuis certificaat. Deze aan uiterst stringente voorwaarden onderhevige verklaring is opgesteld door het onafhankelijke, in het Duitse Darmstadt gevestigde PassiefHuis Instituut. Deze internationale erkenning is daarom ontegenzeggelijk een bewijs voor de zeer hoge efficiëntie en duurzaamheid van het toestel. Zo produceert de AIR 9 lucht water warmtepomp uit één kilowatt aan elektriciteit meer dan een vijfvoud aan energie voor verwarming, wat een zeer hoge efficiëntie voorstelt. Het systeem beschikt dan ook over het hoogste A+++ energielabel en behoort daarmee tot de meest efficiënte en duurzame lucht water warmtepompen op de markt. Door de ingebouwde balansventilatie in de Nilan Compact P binnenunit wordt het goede rendement en comfort nog beter.

BALANSVENTILATIE

MET WTW INGEBOUWD

Lucht water warmtepomp met ventilatie

Deze ingebouwde, unieke en volledig  geïntegreerde balansventilatie met warmteterugwinning (ook wel WTW systeem genoemd) is een extra comfort verhogende functie van de Compact P AIR 9 lucht water warmtepomp. Door middel van de balansventilatie wordt de toevoerlucht in de woning of het  appartement al automatisch extra opgewarmd. Als gevolg hiervan hoeft de AIR 9 lucht water warmtepomp die zich buiten de woning bevindt minder energie te leveren voor het op temperatuur brengen van de woning. Dit is natuurlijk bevorderlijk voor een lagere energierekening maar werkt daarnaast  ook comfort verhogend omdat met name in koudere periodes nooit meer een koude luchtstroom of tocht gevoel van de balansventilatie wordt ervaren. Automatisch wordt hierdoor ook de werking van de inverter gestuurde compressor in de buitenunit minder belast wat ook weer bijdraagt aan een langere levensduur van het systeem in zijn geheel en daardoor uiteindelijk ook de TCO (Total Cost of OWnership) gunstig wordt beïnvloed voor de uiteindelijke gebruiker van het systeem.

FLUISTERSTILLE LUCHT WATER WARMTEPOMP

Uilenvleugel constructie warmtepomp

Bij de AIR 9 buitenunit is de vorm van de ingebouwde en duurzame ventilator speciaal aangepast voor een geoptimaliseerde, aerodynamische  en daardoor veel stillere luchtstroom. De engineering afdeling van Nilan heeft bij de keuze voor de ventilator in de robuuste buitenunit gekeken naar de vleugels van verschillende vogels om de aerodynamica van de ventilator te verbeteren en deze nog stiller te laten functioneren. Het is uiteindelijk de uitgebreide studie van de uilenvleugel die geleid heeft tot een aanzienlijke verbetering. Uilen staan in de natuur vooral bekend om hun geruisloze vlucht waardoor ze prooien ongemerkt kunnen naderen. Bij veruit de meeste lucht water warmtepompen met buitenunit in bewoonde gebieden is het storende geluid één van de grootste ergernissen voor omwonenden. Bij een fluisterstille Nilan AIR 9 lucht water warmtepomp is daar helemaal geen sprake van. Dit komt natuurlijk mede omdat bij de toegepaste buiten ventilator gebruik wordt gemaakt van deze innovatieve en fluisterstille Nilan constructie met als uitgangspunt de  vleugel van een uil.

Woning met Lucht Water Warmtepomp

INGEBOUWDE VENTILATIE WARMTEPOMP BOILER

Ventilatie warmtepomp boiler

De Nilan Compact P AIR 9 ventilatie en daarnaast ook lucht water warmtepomp gebruikt naast buitenlucht ook de afgezogen binnenlucht van de woning als warmtebron en functioneert ook prima bij temperaturen tot 22 graden onder nul. In eerste instantie wordt met de ingebouwde balansventilatie primair voorzien in het maken van warm water voor huishoudelijk gebruik. De ingebouwde boiler van 180 liter is voldoende voor een warm water gebruik van ruim 300 liter per dag. Dit is een belangrijk en erg groot voordeel ten opzichte van alle andere lucht water warmtepompen omdat op deze innovatieve manier de buiten unit niet gebruikt hoeft te worden. De toch al fluisterstille buitenunit met de ingebouwde en inverter gestuurde gestuurde compressor wordt op deze manier nog minder belast en zal hierdoor voornamelijk in de koudere periodes alleen gebruikt worden voor het aansturen en verwarmen van de vloerverwarming in de woning.

WARMTEPOMP MET DUBBELE KOELING

WTW unit

Naast de extra comfort verwarming waarin de balansventilatie kan voorzien, beschikt deze geïntegreerde oplossing ook over een automatisch omkeerbaar koelcircuit. Met name op dagen waarin het echt warm is wordt automatisch de toevoerlucht in de woning afgekoeld met behoud van een optimale luchtvochtigheid. Er ontstaat geen oververhitting in de woning en de combinatie met de vloerkoeling van de AIR 9 externe lucht water warmtepomp zorgt voor de ongekend hoge mate van comfort. Bovendien ontstaan er geen tegenstrijdigheden zoals bij andere systemen waarbij de vloerkoeling averechts werkt op de warme inblaas lucht van de afzonderlijke ventilatie in de woning. Het vocht of eigenlijk de energie die door de ingebouwde ventilatie warmtepomp uit de warme toevoerlucht wordt gehaald wordt dan weer heel efficiënt gebruikt om warm water te produceren in het ingebouwde boilervat. Hierdoor ontstaat een perfecte harmonie tussen vloer en luchtkoeling.

OVERZICHTELIJKE EN SLECHTS ÉÉN BEDIENING

Display luchtwater warmtepomp

De bediening van de Compact P AIR lucht water warmtepomp is eenvoudig en overzichtelijk. De belangrijkste functies zijn direct in beeld en zijn net als bij een smartphone intuïtief in gebruik. Een handleiding is niet nodig. In tegenstelling tot bij andere merken in een lucht water warmtepomp uitvoering met afzonderlijke ventilatie heeft u voor het complete Nilan Compact P AIR 9 klimaatsysteem inclusief ingebouwde balansventilatie dus maar één bediening nodig. Alle functionaliteiten werken daardoor harmonieus en ook feilloos samen. De gepatenteerde en premium technologie van Nilan zorgt zo voor een perfecte energievoorziening met de laagste gebruikskosten. Een extra voordeel voor u en voor het milieu. De Nilan Compact P AIR 9 lucht water warmtepompen met uniek ingebouwde balansventilatie hebben een zeer lange levensduur en zijn met name hierdoor zowel technologisch als ook kwalitatief gezien het beste wat er tot nu toe op de markt beschikbaar is.

Luchtwater warmtepomp
Nilan Compact P AIR 9

NILAN COMPACT P AIR 9 Lucht Water Warmtepomp

Samengevat is deze alles-in-één klimaatoplossing dus een lucht water warmtepomp met een vermogen van 9 KiloWatt. De AIR 9 wordt toegepast bij woningen die wat groter en meer vermogen nodig hebben en waarbij de bewoner altijd voor een lage temperatuur verwarming kiest zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren die dan als centraal afgifte systeem voor de centrale verwarming dienen. Met slimme technologie regelt het systeem automatisch het meest comfortabele binnenklimaat en geeft u de volledige controle via een applicatie op je smartphone of tablet.

 

De Compact P AIR 9 beschikt ook over een geïntegreerde en omkeerbare 9 kW lucht/water warmtepomp met een inverter gestuurde gestuurde compressor die middels het monoblok principe verwerkt is in een externe, compacte en fluisterstille buitenunit. Monoblock uitvoering betekent dat naast de verdamper, ook de compressor en de condensor in het fluisterstille buitendeel aanwezig zijn. Dit betekent ook dat er geen koudemiddel vanuit het buitendeel naar de Compact P binnenunit nodig is en dit op basis van een water technische aansturing plaats vindt. Ook een installateur zonder F-gassen certificering kan zodoende door middel van het plug & play principe de unit gemakkelijk installeren. Dankzij het standaard gebruik van deze inverter technologie verwarmt en koelt de warmtepomp altijd in de meest ideale modulatie. Dit zorgt in combinatie met de geïntegreerde balansventilatie voor een aangename warmte in de winter en een zachte verkoeling in de zomer waarbij het percentage van de luchtvochtigheid in de woning op een voor de mens optimaal niveau wordt gehouden. Zelfs de elektronica in de AIR 9 buitenunit wordt door middel van een kleine en gepatenteerde koelleiding gekoeld zodat er een fractie meer vermogen ontstaat, nog belangrijker is dat hierdoor de elektronica op een constante temperatuur wordt gehouden en zodoende de levensduur aanzienlijk wordt verlengt.

 

De fluisterstille buitenunit van deze lucht water warmtepomp in monoblock uitvoering stelt nieuwe normen in geluid en efficiëntie. Dit modulerende gedeelte heeft alleen de functie om de vloer te verwarmen in de winter of actief te koelen in de zomer. We spreken hier dus over vloerverwarming of vloerkoeling, al dan wel of niet gecombineerd met radiatoren die ook op een lage temperatuur werken. Belangrijk detail is hier dat de buitenunit niet wordt gebruikt voor de productie van het sanitaire warme water. Bij andere lucht water warmtepompen is dit niet het geval en is het de compressor die hierdoor mede vaak de oorzaak is van de overlast in geluid. Deze aanwezige compressor in de buitenunit is namelijk diverse keren per dag nodig voor de productie van het noodzakelijke warme water in de woning. Bij de AIR 9 lucht water warmtepomp is dat niet het geval omdat het warme sanitaire water immers wordt gemaakt met de Compact P binnenunit die door middel van zijn balansventilatie met warmteterugwinning voorziet in de productie van het warme water in de woning. Op deze manier wordt de warmtepomp in de buitenunit veel efficiënter gebruikt wat weer als gevolg heeft dat de levensduur van het systeem veel langer is dan bij andere oplossingen.

 

Door de unieke combinatie van comfort verwarming met de balansventilatie in de Compact P binnenunit heeft de AIR 9 een zeer hoge SCOP (Seasonal Coëfficiënt Of Performance) van 5.11. Met SCOP bedoelen we hier de verhouding tussen de hoeveelheid afgegeven warmte ten opzichte van de hoeveelheid verbruikte energie van de AIR 9 lucht water warmtepomp. Het rendement is hierdoor meer als 500% omdat met 1 kWh aan elektriciteit meer als 5 kWh aan warmte geproduceerd wordt. Deze hoge SCOP zorgt er voor dat we minder energie en dus ook minder elektriciteit hoeven te gebruiken. De terugverdientijd van de AIR 9 lucht water warmtepomp in combinatie met de langere levensduur is daardoor korter, uiteindelijke goedkoper en zorgt er zo ook voor dat we bijvoorbeeld minder zonnepanelen nodig hebben om het verbruik ervan te compenseren.

Compact P AIR9 luchtwater warmtepomp Nilan

Het Compact P AIR 9 binnendeel van deze luchtwater warmtepomp neemt slechts 0,54m2 vierkante meter ruimte in beslag. U kunt uw woning veel efficiënter indelen en alleen hierdoor al duizenden euro’s besparen door uw kostbare technische ruimte compacter te maken of helemaal laten te vervallen.

Comfort verhogend is natuurlijk ook de dubbele functionaliteit van vloerkoeling en luchtkoeling. Met name bij erg warme dagen ontstaat zo nooit meer een onbalans in de woning en beschikt de gebruiker altijd over het meest comfortabele en gezonde binnenklimaat met een uitgebalanceerde en goede luchtvochtigheid. Dit in tegenstelling tot andere systemen waarbij het niet gecombineerde en aanwezige ventilatiesysteem warme en vochtige lucht de woning binnen laat komen waardoor de kans op oververhitting wordt vergroot en het comfort aanzienlijk minder wordt in de woning. Daarnaast zal de vloerkoeling extra belast moeten worden om te gaan koelen en er weer een grote kans op condensvorming kan ontstaan. Bij de Compact P AIR 9 gaan vloer en luchtkoeling harmonieus samen zonder de vorming van onbalans in de woning. Zo kan de gecombineerde vloer en luchtkoeling de ruimtetemperatuur met meer dan 10 graden laten afnemen bij erg warme periodes.

ESSENTIEEL EN GROOT VOORDEEL MET ANDERE LUCHTWATER WARMTEPOMPEN:

Bij de Nilan Compact P AIR9 wordt ook actief gekoeld met de geïntegreerde balansventilatie en hierdoor zal de relatieve luchtvochtigheid niet stijgen in de woning. Dat komt omdat de Nilan warmtepomp koelt met lage temperaturen in de warmtewisselaar van het ventilatie gedeelte van rond de 8 tot 10 graden.

 

Deze veel betere manier van koelen zorgt er zo voor dat veel vocht condenseert en automatisch wordt afgevoerd. De energie (vochtige warmte) hieruit komt dus niet in de woning zoals bij andere systemen en wordt door de Compact P weer gebruikt voor het maken van warm water (over duurzaam gesproken) in de ingebouwde boiler van het systeem. Zo kan wel 10 graden ruimte koeling ontstaan tijdens warme dagen in de woning en dan ook nog eens met een hele goede luchtvochtigheid.

 

Omdat de Nilan naast passief dus ook actief kan koelen met het ventilatie gedeelte ontstaat hierdoor gewoon het beste binnenklimaat in combinatie met de vloerkoeling en zal de relatieve luchtvochtigheid niet stijgen. Het comfort zit hem met name in de verminderde luchtvochtigheid. Hierdoor voelt het temperatuurverschil nog groter aan omdat ons menselijk lichaam de warmte dan prima kan afgeven.

 

Wij horen steeds vaker dat bij gebruik van koeling met de vloer zoals bij standaard warmtepompen dit ervoor kan zorgen dat de relatieve luchtvochtigheid binnen hoger is dan buiten en makkelijk kan stijgen naar boven de 70%. Deze systemen voeren namelijk warmte af en geen condens, hierdoor zal luchttemperatuur gemiddeld 2 tot 3 graden dalen. Het gevolg is dat hierdoor de verzadigingsdruk (maximale dampspanning) afneemt. Omdat er geen water (condens) wordt afgevoerd bij deze vorm van vloerkoeling blijft de dampspanning gelijk. Dat resulteert in een veel hogere relatieve luchtvochtigheid, oftewel het quotiënt van dampspanning en verzadigingsdruk en dus minder comfort. Zie dit artikel waarom de AIR9 de beste luchtwater warmtepomp is.

 

Fluisterstille buitenunit

De buitenmodule van de Compact P AIR 9 lucht water lucht warmtepomp heeft een zeer stille werking (LpA dB(A) is 32 op 3 meter met de compressor aan) waarbij het nauwelijks hoorbare geluidsniveau van de buitenventilator absoluut geen overlast veroorzaakt. Deze duurzame en duurzame klimaatoplossing van de toekomst is daarom uitermate geschikt voor het gebruik in woonwijken of dichtbebouwde woningbouw, zoals bijvoorbeeld locaties met rijtjeshuizen in de sociale sector, appartementen en vakantieparken. Uitgangspunt punt verder bij de ontwikkeling van de robuuste buitenunit zijn ook nog de zware omstandigheden van het Scandinavische klimaat geweest. Ook in die gebieden waar veel sneeuw valt zorgt de verhoogde vloerconsole, de speciaal aangebrachte coating in combinatie met de verhoogde positionering van de ventilator zorgt zo bovendien voor een probleemloze en perfecte werking onder de zwaarste omstandigheden.

Klik hier voor meer info over de introductie van de Compact P ventilatie warmtepomp.

Klik hier voor de werking en een video van de Nilan Compact P ventilatie warmtepomp.

Een uitgebreide brochure van de Compact P kunt u hier bekijken.

bottom of page