top of page
Centrale verwarming

Centrale verwarming

Bij de toepassing van een Nilan ventilatie warmtepomp bestaat een centraal systeem om te verwarmen uit de productie van warmte, het verdelen (verpompen, vandaar ook de naam warmtepomp) van de warmte en de overdracht van de warmte. In combinatie zorgen ze zo voor een cv circuit dat zorgt voor een efficiënte verdeling van de warmte op de verschillende plaatsing in de woning. Naast het verdelen van de warmte zorgen de Nilan systemen op dezelfde manier ook voor het koelen of verkoelen van de woning en is ook de balansventilatie met warmteterugwinning in het systeem geïntegreerd. De temperatuurregeling van de verwarming en koeling wordt geregeld door de ruimtethermostaat of de bediening op het toestel. De centrale installatie bevindt zich vaak op zolder of in een technische ruimte. Het voordeel van een Nilan installatie om te verwarmen en te koelen is dat het systeem weinig ruimte in beslag neemt, maximaal 0,54m2, mede omdat ook de balansventilatie in het zelfde toestel is ingebouwd. Met de huidige prijzen van grond en bouwen is dat een erg groot financieel voordeel.

Gemiddeld bestaat 70% van de energiekosten van een normaal gezin uit het verwarmen en koelen van de woning. Met de steeds strenger wordende eisen op vlak van een duurzaam milieu en het noodzakelijke terugdringen van fossiele brandstoffen, wordt ecologisch verwarmen zonder fossiele brandstoffen daarom steeds belangrijker. Zo zijn er dus redenen genoeg om te kiezen voor een efficiënte en duurzame verwarmingsinstallatie die dan ook zonder fossiele brandstoffen zoals aardgas of aardolie wordt opgewekt. Bij de toepassing van een Nilan ventilatie warmtepomp zoals de Compact P of de Nilan Compact S hebben we te maken met centrale verwarming die in eerste instantie altijd werkt met de ventilatie lucht aangevuld met een door de Nilan warmtepomp centraal geregeld afgifte systeem gebaseerd op water zoals vloerverwarming en of laag temperatuur radiatoren, met stralingswarmte van bijvoorbeeld infrarood panelen of een combinatie van beide. Ook onze pagina over energie neutraal geeft meer informatie over duurzaam wonen.

CENTRALE VERWARMING

Centrale verwarming

De systemen voor centrale verwarming van Nilan zijn zuinig in gebruik en uiterst betrouwbaar. Ze zijn gefabriceerd in Denemarken onder de hoogste kwaliteitsnormen met als uitgangspunt de zware Scandinavische klimaat omstandigheden. Hierdoor krijgt u altijd de beste kwaliteit van uitsluitend Europese producten. Daarnaast staan de innovatieve en milieuverantwoorde klimaatoplossingen natuurlijk garant voor een efficiënte en duurzame energie opwekking. Door geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen draagt u bij aan een beter milieu waarvan u direct weer profiteert door lagere energiekosten. De Nilan warmtepompen werken naadloos samen met de geïntegreerde balansventilatie en de ingebouwde warm water boiler. Hierdoor bent u verzekerd van 365 dagen optimaal comfort in combinatie met altijd de juiste comfort temperatuur. Een appartement, woning of gebouw efficiënt en duurzaam verwarmen met milieu vriendelijke en groene energie wordt steeds populairder.

VERWARMEN EN KOELEN

Ventilatie warmtepomp voor centrale verwarming

Bij een goed geïsoleerde en luchtdichte woning is balansventilatie een noodzaak voor een gezond en comfortabel binnen klimaat. Verwarming met een basis Nilan Compact P of Compact S ventilatie warmtepomp is de meest eenvoudige oplossing. Omdat de Nilan Compact S of Compact P al beschikt over comfort verwarming en ook koeling met de ingebouwde balansventilatie hoeft u enkel bij te verwarmen met behulp van een elektrisch afgifte systeem. Dit kunnen infrarood panelen of elektrische radiatoren zijn die ook door de Compact P of Compact S kunnen worden aangestuurd. In de wat grotere woningen of villa's zien we vaker een toepassing waarbij vloerverwarming in combinatie met vloerkoeling worden gebruikt. Hierbij spreken we dan over centrale verwarming met een centraal op water gebaseerd afgifte systeem. Hierbij wordt de fluisterstille Nilan Compact P AIR 9 lucht water warmtepomp toegepast of de Nilan Compact P GEO indien gebruik wordt gemaakt van aardwarmte.

BALANSVENTILATIE

Centrale verwarming Nilan Compact P

Ook hier is bij beide toepassingen de ingebouwde balansventilatie weer de basis van de duurzame verwarming. Immers wordt hiermee al de basis gelegd voor een stuk comfort koeling en comfort verwarming. Door de comfort verwarming en ook koeling wordt al voor een groot gedeelte in de behoefte voor energie van de woning voldaan. Hierdoor wordt de centrale verwarming en koeling door middel van de vloer ontlast. Omdat ook het water voor de ingebouwde boiler in de Nilan Compact P en S ventilatie warmtepomp wordt gemaakt gemaakt met de ingebouwde balansventilatie gaan de systemen automatisch langer mee en zijn ze het meest energie efficiënt in de markt. Daarnaast is er maar één centrale bediening, hierdoor werkt alles feilloos samen zodat ook het gemak voor de gebruiker voorop staat. Met een Nilan Compact P of Compact S ventilatie warmtepomp als uitgangspunt bent u verzekerd van een duurzaam en kwalitatief systeem met een zeer lange levensduur en weinig onderhoud.

Centrale verwarming
 
Centrale verwarming historie

Ze halen de winterkou uit onze huizen en verwarmen ons tot de lente, we kunnen niet leven zonder onze verwarming in onze woningen. Gelukkig gaan we steeds beter isoleren en komen er steeds meer huizen die passief of bijna passief gebouwd worden. Hierdoor is er geen traditionele verwarming meer nodig en kunnen we met behulp van de Nilan Compact P of S ventilatie warmtepomp ons goed geïsoleerde huis zowel verwarmen als koelen. Centrale systemen voor verwarming is in het verleden een absolute noodzaak geworden in moderne huizen, in meer dan 90% van alle huishoudens in Nederland is nu een systeem om centraal te verwarmen aanwezig. Vanwege ons koude klimaat in de winter is het nu standaard voor de overgrote meerderheid van nieuwbouwwoningen om deze manier van verwarming te hebben. Hoewel het concept van centrale verwarming de afgelopen 60-70 jaar met grote sprongen vooruit is gegaan, is het idee terug te voeren op zowel het Romeinse rijk, de oude Grieken als het oude Korea.

 

In principe was de eerste manier om mensen te verwarmen een vreugdevuur in een grot waar onze voorouders bijeen kwamen. De oude Grieken ontwikkelden daarna het concept van om centraal te verwarmen verder. Tempels werden verwarmd door warmte die werd gegenereerd door vuur en verspreid door rookkanalen. De oude Romeinen gebruikten een vergelijkbare verwarmingstechniek, genaamd ‘hypocaust’ of ‘hjupokaustum’ wat vrij vertaald onderverwarming is. Het bestond uit ovens die werden gebruikt om lucht door de muren en onder vloeren te verwarmen die uiteindelijk een hele kamer verwarmden. Het was ook dit systeem dat hun beroemde Romeinse baden verwarmde, maar na de val van het Romeinse rijk ging dit traditionele verwarming systeem verloren en werd het zeer zelden gebruikt. Helaas namen de Europeanen na de ineenstorting van het Romeinse rijk hun toevlucht tot open haarden om warmte te leveren en werden innovatieve verwarmingstechnieken nog ongeveer duizend jaar niet gebruikt.

 

Oude Koreaanse verwarming in de traditionele Koreaanse architectuur, die teruggaat tot ver voor de geboorte van Christus, werd een vorm van vloerverwarming ontwikkeld genaamd 'Ondol'. Een vuur zou worden aangestoken in een kachel of een oven en via een complex systeem van schoorstenen en diverse gangen het huis zou verwarmen via een verhoogde stenen vloer. Interessant is dat het warmste deel van de vloer zou worden gereserveerd voor de gast of het lid van het huishouden met de hoogste sociale status. Iets wat nu ondenkbaar is. Het idee van centrale stoom verwarming werd ontwikkeld door Angier March Perkins, een destijds Amerikaanse ingenieur. Ironisch genoeg was zijn eerste centrale systeem niet ontworpen om een huis te verwarmen maar om te voorkomen dat de bewoners het koud hebben. Perkins kreeg eigenlijk de opdracht om met het systeem te komen van de toenmalige gouverneur van de Bank van England, die thuis druiven wilde verbouwen om zelf wijn te maken!

Duurzame verwarming

 

Het door Perkins ontworpen systeem werd verder verfijnd door een Rus genaamd Franz Karlovitsch San Galli. San Galli leverde een van de grootste bijdragen aan de moderne verwarming in 1855 toen hij de eerste gietijzeren radiator uitvond. Stoomkracht maakte uiteindelijk plaats voor de eerste gasgestookte boiler die in 1925 in Frankrijk werd uitgevonden door de gebroeders Chaffoteaux. Als Chaffoteaux & Maury ging het bedrijf in 1955 een stap verder met dit concept door de eerste ketel uit te vinden die aan de muur in huis kon worden geïnstalleerd en zo de weg vrijmaakte voor de moderne en ons allen bekende huishoudelijke gasketels die we vandaag de dag nog in de meeste woningen en appartementen in Nederland tegenkomen.

 

C&M ontwikkelde vervolgens de combi-ketels, condensor ketels en elektrische ontstekingsketels die in veel huizen in heel Europa te vinden zijn. Centrale systemen om te verwarmen is nu een integraal onderdeel van het bouwproces en wordt standaard voorzien in bijna alle woningen. Met de gestegen en nog steeds stijgende fossiele gaskosten over de hele wereld, verwacht de industrie dat er verdere ontwikkelingen en technologische doorbraken zullen zijn in de efficiëntie van centrale verwarmingssystemen. Hierbij spelen warmtepompen en warmtenetten een grote en belangrijke rol. Ook de opkomst van passief of bijna passief bouwen maakt de noodzaak van centrale systemen om te verwarmen minder belangrijk en zelfs overbodig. Het belang van goed isoleren en ventileren wordt dus steeds belangrijker.

 

Verwarmingscomponenten zoals condensor ketels, vloerverwarming en aluminium laag temperatuur radiatoren zijn slechts een paar manieren waarop nog meer efficiëntie is uitgeperst om het gebruik van gas en elektriciteit in de laatste decennia te maximaliseren. De komende jaren zullen er ongetwijfeld verdere veranderingen plaatsvinden in meer duurzame verwarming zoals we die kennen. Een voorbeeld hiervan zijn natuurlijk de ventilatie warmtepomp oplossingen van Nilan.

 

Door de grote hoeveelheid apparatuur konden na de Tweede Wereldoorlog niet alle kamers in woningen worden verwarmd. Pas in de jaren vijftig werden de nu nog steeds toegepaste centrale verwarmingssystemen aangekondigd. Deze allereerste cv-installaties wekten warmte op in gas of olieketels en verwarmden de woning door middel van radiatoren. Aan het eind van de twintigste eeuw werd ook elektrische verwarming zoals infrarood panelen geïntroduceerd, wat de weg vrijmaakte voor een veel comfortabelere en goedkopere manier van verwarmen, zeker in goed geïsoleerde woningen en appartementen.

 

In Nederland kwam na 1960, toen de welvaart toenam en er in Nederland een groot aardgasveld bij Slochteren was ontdekt, centrale verwarming pas in opkomst. Vanaf die tijd kon de gemiddelde Nederlander het financieel opbrengen om een dergelijk systeem aan te schaffen voor in de woning. Tijdens de herfst en in de winter, terwijl u geniet van het centrale verwarmingssysteem van uw woning of appartement, denkt u dan eens aan de geschiedenis van hoe ze uiteindelijk tot nu toe gevorderd zijn. We zouden allemaal dankbaar moeten zijn dat we centrale systemen om te verwarmen en koelen in onze huizen hebben - onze voorouders hadden helaas niet zoveel geluk.

Lees ook ons artikel over het belang van mechanische ventilatie.

bottom of page