top of page
Energieneutraal
Geothermie

Geothermie en ventilatie

Compact P Geo

NETEC AARDWARMTE

Aardwarmte wisselaar

Met de Netec geothermische wisselaar heeft u de mogelijkheid om het gehele jaar warmte en koude te onttrekken aan de bodem. Deze ondiepe aardwarmte (geothermie) of koude wordt gebruikt om toegevoerde ventilatielucht voor de woning te verwarmen of juist te koelen. Op deze innovatieve manier kan een energiebesparing worden gerealiseerd zonder grote bouwkundige installatie werkzaamheden in de woning. Een ander belangrijk aspect hierdoor is het extra comfort dat ontstaat in de woning omdat in de zomer de woning koeler blijft en in de winter extra warmte ontstaat door het ventilatie systeem. De Netec aardwarmtewisselaar is hierdoor een energiebesparende toevoeging op bijvoorbeeld een WarmteTerugWin (WTW) ventilatie of klimaatsysteem en perfect voor ons Nederlandse klimaat. In combinatie met een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp is dit een duurzame en ecologische toepassing.

GEOTHERMIE

Ringleiding onder woning

Op een diepte van 1,5 tot 3 meter in de grond blijft de temperatuur het hele jaar door op een gelijkwaardig niveau. Op deze diepte varieert de temperatuur tussen 7 °C in de winter en 12 °C in de zomer. Het principe van de Netec aardwarmtewisselaar maakt gebruik van deze constante temperatuur onder de grond. De Netec geothermische warmtewisselaar is geïntegreerd in een goed geïsoleerde en luchtdichte structuur. Deze blauwe Netec box is aangesloten op een ringleiding die in de bodem wordt geïnstalleerd bij de woning en een lengte heeft van 100 tot 200 meter, de lengte is mede afhankelijk van de WTW ventilatie capaciteit en de grootte en inhoud van de woning. De ringleiding kan op verschillende manier in de bodem worden geplaatst, afhankelijk van de ruimte kan hij naast of ook onder de fundering tot een diepte van ongeveer 2 meter komen. Zie ook de Sunliber toepassing hiervoor.

BODEMENERGIE

Woning met aardwarmte warmtepomp

Deze ringleiding of horizontale bron (ook wel captatienet genoemd) is een gewone polyethyleen slang gevuld met een milieuvriendelijk antivries (glycol en water). Deze vloeistof wordt vervolgens door een kleine en energiezuinige circulatie pomp continue door de ringleiding verplaatst. De warmte of koelte van de aardbodem wordt afgegeven aan de vloeistof in de ringleiding en op deze manier gaat de temperatuur van de vloeistof de temperatuur van de aardbodem benaderen. Als de vloeistof de blauwe Netec box bereikt zorgt de ingebouwde aardwarmtewisselaar ervoor dat de warmte of koelte van de vloeistof wordt overgebracht naar de ventilatie toevoer lucht. Deze lucht stroomt vervolgens door het WTW systeem en omdat de temperatuur van deze lucht al opgewarmd of afgekoeld is wordt het rendement en comfort van het ventilatie systeem aanzienlijk verhoogd.

HOOG COMFORT

Aardwarmtewisselaar

De Netec beschikt over een eigen intelligente regeling welke in combinatie met een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp kan worden gebruikt. Deze automatische regeling stuurt bij ingestelde buitentemperaturen de zeer energiezuinige pomp van de Netec aan, hierdoor gaat de milieuvriendelijke vloeistof door de ringleiding stromen. Het grote voordeel van een Netec systeem is dat het een compacte en hygiënische oplossing is die ook makkelijk te plaatsen is. De Netec heeft een ingebouwd F7 filter ter extra zuivering van de toevoerlucht. Het systeem is eenvoudig te reinigen, de condensvorming die ontstaat in de Netec wordt via een condensafvoer naar het riool geleid.​

KOELING & VERWARMING

Aardwarmte circulatie pomp

Bij nieuwe woningen die goed zijn geïsoleerd en een warmtebehoefte hebben kleiner dan 45 kWh/m2 per jaar is een Netec aardwarmtewisselaar in combinatie met een Nilan Compact P de perfecte binnenklimaat oplossing. Met deze combinatie kunt u zonder traditionele verwarming uw woning volledig van warmte en koeling voorzien. U bereikt een comfortabel klimaat in combinatie met een gezonde leefomgeving. In de winter zal bij een buitentemperatuur van -8 graden Celsius de temperatuur van de gratis binnenkomende lucht ongeveer 6 tot 7 graden zijn. Op deze manier is er al direct sprake van een gratis warmere lucht die weer gebruikt gaat worden door een Nilan Compact P.

COMFORT KLIMAAT

Aardwarmte met ventilatie warmtepomp

De warmtepomp in de Nilan Compact P zorgt voor een verdere verhoging tot bijvoorbeeld een ruimtetemperatuur van 20 graden ontstaat. In de zomer zal bij een buitentemperatuur van 35 graden de temperatuur van de toevoerlucht ongeveer 28 graden bedragen. Via de omgekeerde werking van de Nilan Compact ventilatie warmtepomp kan vervolgens de temperatuur in de woning op een niveau van 24 graden worden gebracht. Mede door de ingebouwde luchtvochtigheid sensor ontstaat zo een zeer aangenaam, comfortabel en gezond binnenklimaat. Met een Netec en een Nilan Compact P heeft u dus gedurende 365 dagen per jaar een duurzame, gezonde, constante en comfortabele leefomgeving. 

bottom of page