top of page
Ventilatie warmtepomp
warmtepomp

Warmtepomp

Warmtepomp zorgt voor afname fossiele brandstoffen. Een warmtepomp haalt de aanwezige warmte uit een beschikbare bron. Dat doet hij met een zeer hoog rendement op uw elektriciteit en hierdoor bespaart u er mee op uw energierekening. Deze bron kan zijn de grond of de lucht rondom een woning of gebouw en de warmte hieruit wordt naar een hogere temperatuur en meer bruikbare temperatuur voor gebruik in huis gebracht. Met deze hernieuwbare warmtebron kan afhankelijk van de toepassing zowel warme ventilatie lucht of een water gebaseerd afgifte systeem zoals vloerverwarming voor ruimteverwarming worden verwarmd. Ook sanitair warm water is een veel gebruikte toepassing. De warmtepomp verpompt als het ware de beschikbare warmte door de woning, vandaar ook de naam.
 
Dit wordt bereikt door hetzelfde principe te hanteren waarmee een koelkast onze boodschappen kan koelen en door deze omgekeerd te gebruiken. Onder koelen verstaan we hier het onttrekken van warmte en afvoeren waardoor de boodschappen een lagere temperatuur krijgen en de koelkast de warmte die is onttrokken van de boodschappen weer afgeeft aan de achterkant.De warmtebron, die buitenlucht kan zijn of een watermengsel met een milieuvriendelijke vloeistof (glycol) dat zich in grondcollectoren bevindt, wordt ofwel geblazen of gepompt over de warmtewisselaar in de warmtepomp. Deze warmte of energie is koud in vergelijking met de binnenlucht van een woning, maar toch nog warm genoeg om de speciale koelvloeistof te laten verdampen en in een gas te veranderen. Dit gas wordt vervolgens door een compressor geleid die de druk van het gas verhoogt, een belangrijke factor die ervoor zorgt dat de temperatuur stijgt. Vergelijkbaar met een fietspomp, die wordt ook warm als je hem gebruikt. De gassen in een warmtepomp ondergaan door compressie dezelfde temperatuurstijging.

Het gas dat nu warm is wordt over de interne warmtewisselaar geleid van het systeem. Deze warmte kan dan ofwel in een woning worden geblazen via luchtkanalen zoals bij een ventilatie warmtepomp of worden overgebracht naar de centrale vloer verwarming, laag temperatuur radiatoren of het warmwatersysteem zoals een boiler van een woning of gebouw. Het gas daalt weer in temperatuur als de warmte wordt overgedragen aan de woning en de koelvloeistof keert vervolgens weer terug naar zijn oorspronkelijke toestand en het proces herhaalt zich steeds zodat er steeds voldoende warmte de woning binnenkomt als er vraag naar is.

Werking warmtepomp

WARMTEPOMP

warmtepomp

Warmtepompen worden dus in de praktijk meestal gebruikt om warmte uit de lucht of de grond te halen om een huis of kantoorgebouw te verwarmen, maar ze kunnen ook worden omgekeerd om een woning of appartement te koelen. Dat koelen kan zowel actief als passief gebeuren door het systeem. Het voordeel van actieve ventilatie koeling zoals bij een Compact P ventilatie warmtepomp van Nilan is dat er ook condens wordt afgevoerd waardoor ook de relatieve luchtvochtigheid in de woning daalt. Dit is een belangrijk comfort voordeel waar de Nilan systeem zich wezenlijk van onderscheiden ten opzicht van andere merken op de Nederlandse markt. Actief koelen via de vloer is van toepassing bij een lucht water warmtepomp en passieve koeling zien we vaak bij geo thermische of aardwarmte warmtepompen zodat op deze manier ook de bodem wordt geregenereerd en in de zomer dus eigenlijk weer van warmte wordt voorzien.

VOORDELEN NILAN

Passieve en actieve warmteterugwinning

Een van de grootste voordelen van een warmtepomp ten opzichte van een standaard verwarming op fossiele brandstoffen, mechanische ventilatie en airconditioning is dat er geen aparte systemen in de woning hoeven te worden geïnstalleerd om deze te verwarmen en te koelen. Nilan systemen onderscheiden zie hierin omdat het complete alles in één oplossingen zijn. Warmtepompen werken ook uiterst efficiënt, omdat ze eenvoudigweg warmte overdragen in plaats van fossiele brandstof te verbranden die vervolgens in een volgende stap pas warmte creëren. Daardoor zijn ze net wat groener en stoten ze ook minder CO2 uit dan een ketel die op gas of olie werkt. Daarnaast kunt u de elektriciteit zelf opwekken met zonnepanelen voor nog meer besparing op uw energierekening. Er zijn op de markt veel verschillende soorten warmtepompen, maar allemaal werken ze volgens hetzelfde basisprincipe: warmteoverdracht.

WARMTEPOMP WERKING

Nilan Compact ventilatie warmtepomp

Dit betekent dat in plaats van fossiele brandstof te verbranden om warmte te creëren, het apparaat warmte van de ene plaats naar de andere verplaatst, lees verpompt. Er is een simpel principe om dit allemaal mogelijk te maken: warmte stroomt van nature van hoog naar laag. Dit betekent dat het de neiging heeft om van een locatie met een hoge temperatuur naar een locatie met een lagere temperatuur te gaan. Als we deur open laten staan gaat de warmte naar buiten waar het kouder is en is dus verloren warmte. Wat een warmtepomp doet, is een kleine hoeveelheid energie gebruiken om dat proces in omgekeerde richting te zetten, warmte uit de bodem of lucht met relatief lage temperaturen halen en naar een gebied met een hogere temperatuur pompen. Dus warmte wordt overgedragen van een warmtebron, zoals de grond of lucht, naar een systeem in onze woning. Het rendement bij een warmtepomp wordt vaak in een SCOP uitgedrukt.

Nilan Compact P
LUCHT WATER WARMTEPOMP
Lucht water warmtepomp

Een van de meest voorkomende warmtepompen is de lucht water warmtepomp zoals de Nilan Compact P AIR 9. Dit wonder van moderne en innovatieve technologie haalt warmte uit de lucht buiten uw huis via een fluisterstille buitenunit. Geluid is slechts (LpA dB(A) van 32 op minder dan 3 meter en bij volle belasting. Energie wordt naar binnen gepompt via leidingen die in verbinding staan met de Compact P binnenunit. In de interne binnenunit van de Compact zit dan een buffervat wat zorgt dat het water van de vloerverwarming op de juiste temperatuur wordt gehouden. In de zomer kan het systeem ook actief koelen door de omgekeerde werking van het systeem. Uniek aan het AIR 9 systeem is natuurlijk de ingebouwde balansventilatie wat zowel een bijdrage kan leveren aan de ruimte verwarming als ook passieve en actieve koeling.

VENTILATIE WARMTEPOMP
Ventilatie warmtepomp

Dit systeem is ook bekend als een lucht lucht warmtepomp, omdat het warmte uit de buitenlucht haalt en afgeeft via de luchtkanalen binnen in de woning. Een ventilatielucht warmtepomp zuigt daarnaast ook nog warme binnenlucht uit je natte ruimtes zoals de keuken, toilet en badkamer en transporteert via slangen en ventilatieopeningen in de woonkamer en slaapkamers verse buitenlucht toe die passief wordt opgewarmd door de afgezogen binnenlucht. De unieke mogelijkheid om de Nilan ventilatie warmtepomp ook te laten koelen is de omgekeerde werking van het systeem. We spreken hier van actieve koeling, ook wel top of comfort koeling genoemd. Bij het Nilan Compact P en S systeem wordt bovendien condens uit de warmte buitenlucht afgevoerd waardoor ook de relatieve luchtvochtigheid op een goed niveau wordt gehouden.

AARDWARMTE POMP
Aardwarmte pomp

Warmtepompen die met aardwarmte werken zijn weer iets anders. Ze nemen warmte op uit de grond of een ondergronds water en brengen deze naar binnen, of omgekeerd om te regenereren. Het meest voorkomende type aardwarmte pomp draagt warmte rechtstreeks van de grond over door deze te absorberen via ondergrondse leidingen gevuld met water of een milieuvriendelijk koelmiddel. Deze vloeistof pompende leidingen in een bron kunnen zowel een gesloten als als open bron systeem zijn. In een gesloten systeem circuleert hetzelfde koelmiddel of water herhaaldelijk door de leidingen. In een open bron systeem wordt water uit de ondergrondse waterbron gepompt, zoals een put of een rivier of meer. Van daaruit wordt de warmte aan het water onttrokken en dat water keert terug naar de bron of het oppervlaktemeer.

bottom of page