top of page
Nilan
Wetland wonen

Woningen Wheeme-Doeveslag te Vollenhove

Nilan warmtepompen

TOELICHTING COMPACT P VENTILATIE WARMTEPOMP 

De energiezuinige woningen in het project Wheeme-Doeveslag van Wetland wonen in Vollenhove zijn natuurlijk gasloos en worden van een optimaal binnenklimaat voorzien door middel van een Nilan ventilatie warmtepomp die werkt op elektriciteit wat deels wordt opgewekt met de op het dak aanwezige zonnepanelen. De innovatieve Nilan Compact P zorgt automatisch voor comfort ventilatie, verwarming in de koudere maanden, comfort koeling in de zomer en voor de productie van warm water. De energiezuinige woningen zijn altijd op de juiste temperatuur en worden voortdurend van schone en frisse lucht voorzien waardoor het comfort altijd optimaal is. Als gebruiker is het de bedoeling dat u geen omkijken heeft naar het systeem. Toch hebben we in het kort wat informatie voor u opgesteld in het geval u toch de woning bijvoorbeeld van een andere temperatuur wilt voorzien. De thermostaat van het systeem bevindt zich op de unit, als u daar licht op drukt ziet u het onderstaande beeld op het display verschijnen.

Touchpanel Compact P
 1. Toont de werkelijke temperatuur in de woning.

 2. Toont de temperatuur van de buitenlucht gemeten in het ventilatie aanvoer kanaal.

 3. Toont de gemiddelde luchtvochtigheid over een periode van 24 uur.

 4. Toont CO2 gehalte in de woning, wordt automatisch geregeld

 5. Toont de werkelijke temperatuur in de warmwaterboiler.

 6. Toont of het elektrische element in de boiler ingeschakeld is.

 7. Ventilatie snelheden, verdeeld over 4 standen.

 8. Informatie knop, hier kunt u zien wat de huidige status van de unit is.

 9. Toegang tot het menu instellingen.

Touchpanel Nilan
 1. Wanneer u het symbool van de huidige temperatuur aanraakt zal deze de ingestelde temperatuur tonen. Deze temperatuur kunt u verhogen of verlagen door middel van de blauwe en rode pijltjes.
 2. Wanneer u de huidige watertemperatuur aanraakt van het boiler symbool zal deze de ingestelde temperatuur van het water in de boiler tonen.  Een instelling van tussen de 45˚ en 55˚ Celsius is normaal. Deze instelling is standaard ingesteld voor alle woningen en deze hoeft u normaliter niet te wijzigen.
 3. De ventilatie stand zal worden weergeven door het aantal donkere ventilatiebladen op het ventilatie symbool, de ventilatie werkt volledig automatisch!

De instellingen die u als tijdelijke gebruiker nodig heeft in het dagelijks gebruik kunnen worden aangepast op het standaard opstartscherm van het bedieningspaneel. De standaard instellingen voor het gebruik in uw woning zijn zo ingesteld dat u hier eigenlijk niets meer aan hoeft te doen. 

 

Als u toch de temperatuur wilt veranderen dan drukt u licht op symbool 1. Wanneer u dit symbool van de huidige temperatuur aanraakt zal deze de ingestelde temperatuur tonen. Deze temperatuur kunt u verhogen of verlagen door middel van de blauwe en rode pijltjes die automatisch in beeld komen wanneer het symbool licht wordt ingedrukt. Wanneer u de huidige watertemperatuur (symbool 5) aanraakt van het boiler symbool zal deze de ingestelde temperatuur van het water in de boiler tonen. Een instelling van tussen de 45˚ en 55˚ Celsius is normaal. Deze instelling is standaard ingesteld voor alle woningen in dit project en deze hoeft u normaliter niet te wijzigen. De ventilatie stand (symbool 7) wordt getoond door het aantal donkere ventilatie bladen op het ventilatie symbool, de ventilatie werkt automatisch en behoeft normaliter ook geen aanpassing

 

Voor extra comfort in de zomer beschikt de ingebouwde warmtepomp over een omkeerbaar koelcircuit waardoor de unit in de zomer de toevoerlucht in de woning kan afkoelen (top koeling) met behoud van een optimale en gecontroleerde luchtvochtigheid. Vanwege de lage luchtuitwisseling functioneert dit niet als een airconditioning. Door vocht (is energie) te onttrekken van de warme buitenlucht neemt de luchtvochtigheid af waardoor een aangenamer en comfortabeler klimaat ontstaat, zelfs wanneer de binnentemperatuur in de woning hoog is. Deze warmte (energie) die uit de vochtige en warme buitenlucht wordt gehaald wordt door het systeem gebruikt om warm water mee te maken waardoor de temperatuur van het water in de boiler automatisch wordt verhoogd.

 

In geval dat tijdens een heel erg warme periode de woning niet in gebruik is geweest zoals bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie kan bij terugkomst de temperatuur in de woning wat opgelopen zijn (er is immers geen verbruik van water geweest waardoor het koel vermogen beperkt is geweest). Dit zal automatisch worden opgelost wanneer er weer gedoucht of op een andere manier water gebruikt wordt in de woning. Belangrijk: Maak gebruik van de zonwering in de zomer wanneer u een langere periode niet in de woning verblijft.

Het uitgebalanceerde ventilatie systeem in de woning zorgt continue voor een gezonde binnenlucht. Het systeem haalt ook zoveel mogelijk warmte uit de lucht die uit uw woning wordt afgevoerd. Met die warmte wordt de verse lucht van buiten weer verwarmd. In het systeem zitten ook filters die zorgen voor minder stof in de lucht. Voor extra ventilatie kunt u natuurlijk ramen en deuren openzetten, dit is echter niet meer noodzakelijk maar mag natuurlijk wel. In de winter verdwijnt hierdoor wel de warmte uit de villa en ontstaat hierdoor minder comfort. In de zomer kan er juist meer warmere lucht binnenkomen dan u wilt. Het is daarom verstandig ramen en deuren niet langer dan een half uur open te zetten wanneer het koud of erg warm is. Maak altijd gebruik van de zonwering in de zomer, zo voorkomt u dat de zon de woning teveel opwarmt. In de winter is het juist belangrijk dat de zon wel in de woning kan schijnen. Zie ook het project van Wetland Wonen in Sint Jansklooster.

Een filterset van 8 stuks G4 filters (artikel 101659) voor uw Compact P kunt op de Filterpagina bestellen!

In de onderstaande video ziet u de werking van de Nilan Compact P ventilatie warmtepomp.

Een ander project met vergelijkbare instructies is hier te vinden.

Instructies over de Compact S zijn hier te vinden. 

Meer info over de projecten van Vastint zijn hier te vinden.

bottom of page