top of page
Nilan
Appartementen Schijndel

Appartementen Boschweg Schijndel

Nilan warmtepompen

TOELICHTING COMPACT S VENTILATIE WARMTEPOMP

De energiezuinige appartementen aan de Boschweg in Schijndel zijn gebouwd in opdracht van woningstichting Woonmeij en maken geen gebruik meer van gas. Alle woningen worden namelijk van een optimaal binnenklimaat voorzien door middel van een Nilan Compact S ventilatie warmtepomp die werkt op elektriciteit, deels opgewekt met de op het dak aanwezige zonnepanelen. De innovatieve Nilan Compact S zorgt automatisch voor comfort ventilatie, verwarming in de koudere maanden in combinatie met de elektrische bij-verwarming, comfort of actieve ventilatie koeling in de zomer en voor de productie van warm water. De energiezuinige appartementen zijn altijd op de juiste temperatuur en worden voortdurend van schone en frisse lucht voorzien waardoor het comfort altijd optimaal is en de luchtvochtigheid op een goed niveau. Als gebruiker is het de bedoeling dat u geen omkijken heeft naar het systeem. Toch hebben we in het kort wat informatie voor u opgesteld in het geval u toch de woning bijvoorbeeld van een andere temperatuur wilt voorzien. Een afbeelding van thermostaat bevindt zich hieronder, als u daar thuis licht op drukt ziet u het onderstaande beeld op het display verschijnen.

4

5

3

1

HMI panel

2

  1. Keuzemenu instellingen – toestel aan/uit - Dit gebruikt u alleen bij het wisselen of reinigen van de filters

  2. Ruimte temperatuur in de woning - Wanneer u het symbool van de huidige temperatuur aanraakt ziet u de pijltjes voor hoger of lager. Deze temperatuur kunt u verhogen of verlagen door middel van deze pijltjes.

  3. Luchtvochtigheid in de woning - Is geen gebruiksknop; geeft alleen informatie over de gemiddelde lucht-vochtigheid in uw woning

  4. Ventilatiestand - Tijdens douchen of koken kan deze stand automatisch wijzige

  5. CO2 gehalte in de woning - Is geen gebruiksknop; geeft informatie over het CO2-gehalte in de woning

De instellingen die u als tijdelijke gebruiker nodig heeft in het dagelijks gebruik kunnen worden aangepast op het standaard opstartscherm van het bedieningspaneel. De standaard instellingen voor het gebruik van de Nilan Compact S ventilatie warmtepomp in uw woning zijn zo ingesteld dat u hier eigenlijk weinig meer aan hoeft te doen. 

Elektrische bij-verwarming in de woonkamer/keuken
In uw woonkamer hangt een infrarood/elektrisch paneel. Deze dient als bij verwarming wanneer het buiten kouder wordt. Deze is geschakeld via de warmtepomp en springt automatisch bij als dat nodig is. U hoeft de instellingen niet te wijzigen en het paneel moet vrij staan.
 

Koeling appartement

Voor extra comfort in de zomer beschikt de ingebouwde warmtepomp over een omkeerbaar koelcircuit waardoor de unit in de zomer de toevoerlucht in de woning kan afkoelen (top koeling) met behoud van een optimale en gecontroleerde luchtvochtigheid. Vanwege de lage luchtuitwisseling functioneert dit niet als een airconditioning. Door vocht (is energie) te onttrekken van de warme buitenlucht neemt de luchtvochtigheid af waardoor een aangenamer en comfortabeler klimaat ontstaat, zelfs wanneer de binnentemperatuur in de woning hoog is. Deze warmte (energie) die uit de vochtige en warme buitenlucht wordt gehaald wordt door het systeem gebruikt om warm water mee te maken waardoor de temperatuur van het water in de boiler automatisch wordt verhoogd. Het systeem is zo ingesteld dat de koeling automatisch aanslaat zodra de temperatuur in huis 4 graden boven de door u op het display ingestelde temperatuur komt. Bijvoorbeeld: u stelt de Nilan in op 22 graden; de koeling zal aanslaan zodra de temperatuur in huis op 22+4= 26 graden bereikt heeft. Voor een sneller resultaat kunt u de ventilatie opschakelen naar stand 3 of 4.
Let op: de koeling is een zogenaamde’ topkoeling’. Dit wil zeggen dat u de temperatuur in huis met circa 5 of 6 graden kunt verlagen. Het is dus niet te vergelijken met een Airco die een veel hogere luchtverplaatsing heeft.

 

In geval dat tijdens een heel erg warme periode de woning niet in gebruik is geweest zoals bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie kan bij terugkomst de temperatuur in de woning wat opgelopen zijn (er is immers geen verbruik van water geweest waardoor het koel vermogen tijdelijk is beperkt). Dit zal automatisch worden opgelost wanneer er weer gedoucht of op een andere manier warm of koud water gebruikt wordt in de woning. Belangrijk: Maak gebruik van de zonwering (indien aanwezig) in de zomer wanneer u een langere periode niet in de woning verblijft.

Reinigen en vervangen van de filters

De ventilatie in uw woning wordt gedaan door een zogenaamde Warmte Terug Win installatie (WTW). Dit zijn de ventilatoren bovenin het toestel. De WTW maakt gebruik van filters om de lucht in uw woning extra schoon de woning in te blazen. Deze filters dienen met regelmaat te worden vervangen. Met name de eerste maanden is het belangrijk ze te reinigen i.v.m. het nog aanwezige bouwstof in de woning. Na de eerste maanden is het gebruikelijk om de filters 2 x per jaar te vervangen.

Verwijder de filters en maak deze schoon

Ventilatie filters

Zuig ook het filterhuis schoon

Filters WTW unit

Plaats de filters weer terug

Filters WTW

Plaats het frontje terug en zet weer vast

WTW filters

Druk op de instellingen knop en

schakel het toestel weer in (Aan)

HMI panel
Alarm melding

Druk op de reset button om het interval weer opnieuw in te stellen (RESET)

Overige info

De uitgebalanceerde ventilatie warmtepomp in de woning zorgt continue voor een gezonde binnenlucht. Het systeem haalt ook zoveel mogelijk warmte uit de lucht die uit uw woning wordt afgevoerd. Met die warmte wordt de verse lucht van buiten weer verwarmd. In het systeem zitten ook filters die zorgen voor minder stof in de lucht. Voor extra ventilatie kunt u natuurlijk ramen en deuren openzetten, dit is echter niet meer noodzakelijk maar mag natuurlijk wel. In de winter verdwijnt hierdoor wel de warmte uit het appartement en ontstaat hierdoor minder comfort. In de zomer kan er juist meer warmere lucht binnenkomen dan u wilt. Het is daarom verstandig ramen en deuren niet langer dan een half uur open te zetten wanneer het koud of erg warm is. Maak altijd gebruik van de zonwering (indien aanwezig) in de zomer, zo voorkomt u dat de zon de woning teveel opwarmt. In de winter is het juist belangrijk dat de zon wel in de woning kan schijnen.

Een filterset van 8 stuks G4 (artikel 1024461) filters voor uw Compact S kunt op de Filterpagina bestellen!

In de onderstaande video ziet u enkele instructies voor o.a. het vervangen filters van de Compact S ventilatie warmtepomp.

bottom of page