top of page

Ventilatie warmtepomp opnieuw in project woningstichting Grootslag

Bijgewerkt op: 28 jun. 2022

In opdracht van Woonstichting Het Grootslag heeft bouwgroep Hecon opnieuw 18 zogenaamde boven-beneden woningen (BeBo-woningen) gerealiseerd. De woningen zijn gebouwd in de laatste fase van het project Reigersborg Zuid te Hoogkarspel en allemaal voorzien van een Nilan Compact S ventilatie warmtepomp.

Hoogkarspel
Hoogkarspel met ruim 8000 inwoners ligt in de gemeente Drechterland, Noord-Holland.

Vanzelfsprekend zijn de woningen niet voorzien van een gas aansluiting, duurzaam, energiezuinig en voldoen ze aan de laatste BENG eisen. Ze zijn gebouwd voor de sociale huursector en via deze woningen komen jong en oud hier samen om het proces, van maatschappelijke integratie tussen jongeren en senioren goed te laten verlopen en te stimuleren. De woningen zijn inmiddels gerealiseerd in een ruim opgezette, groene en waterrijke wijk.

Warmtepomp appartement
De 18 woningen zijn gerealiseerd in een ruim opgezette, groene en waterrijke wijk.

Buitenunit niet meer nodig

De Nilan Compact S ventilatie warmtepomp is een systeem dat werkt zonder buitenunit en ook zonder grondboring. Enkel een eenvoudige gevel of dak toe en afvoer is voldoende. Hierdoor is deze alles in één klimaatoplossing bijzonder geschikt voor goed geïsoleerde eengezinswoningen, flats en appartementen. Vanwege de compacte afmetingen neemt de ventilatie warmtepomp weinig kostbare ruimte in beslag (slechts 0,36m2) en kan dus op veel posities geplaatst worden in de woning.

Compact S ventilatie warmtepomp
De Nilan Compact S neemt voor een volledig klimaatsysteem slechts 0,36M2 ruimte in beslag.

WTW Filters

Met geïntegreerde balansventilatie en warmteterugwinning als basis voor duurzaam en comfortabel wonen wordt naast extra comfort, ook een luchtkwaliteit van hoog niveau gegarandeerd voor de bewoners. De standaard aanwezige filters in het systeem spelen een belangrijke rol bij de kwaliteit en nut van een balans ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW systeem). Ze houden de luchtkwaliteit op peil en zorgen ervoor dat het ventilatie gedeelte optimaal blijft functioneren wat ook weer resulteert in een lager energie verbruik.


Gezonde lucht De lucht die we inademen bevat allerlei verontreinigingen zoals stuifmeel pollen, stof en roet deeltjes. Sommige van deze stoffen zijn schadelijk voor onze gezondheid of kunnen allerlei allergische reacties veroorzaken (hooikoorts, astma). Met behulp van de ventilatiefilters in de Nilan ventilatie warmtepomp kun je een groot deel van deze stoffen filteren zodat de concentratie in de lucht tot een minimum beperkt wordt.


3D impressie woningen
Een 3D impressie van de woningen in Hoogkarspel

Actieve koeling

Omdat de woningen door de toepassing van het Nilan klimaatsysteem zijn voorzien van geïntegreerde balansventilatie zijn ze ook luchtdicht(er) gebouwd. Op deze manier is er ook minder warmteverlies en wordt het verbruik van energie sterk teruggedrongen. Omdat het systeem ook actief kan koelen wordt ook de relatieve luchtvochtigheid in de zomer op een goed niveau gehouden. Hierdoor ervaren de bewoners ook op warme dagen hoe comfortabel wonen in de praktijk kan zijn.


Hecon 5D-stappenplan

Er is gebouwd volgens het Hecon 5D-stappenplan. Dit plan heeft als uitgangspunt om slimmer, sneller en beter te bouwen. Hierbij komen de 5 stappen Dromen, Denken, Durven, Doen en Doorzetten tot het uiteindelijke resultaat. Op de website van de Hecon Bouw groep kunt u dit stappenplan nader bekijken.

Hecon 5D-stappenplan
De woningen zijn gebouwd volgens het Hecon 5D-stappenplan

Eerder al werden op deze manier 12 vergelijkbare energiezuinige en duurzame woningen neergezet in het Westfriese dorp Hoogkarspel. Ook deze woningen zijn onderdeel van 'Het Nieuwe Sociaal Bouwen' waarbij het landelijk woningtekort met meer en beter bouwen als uitgangspunt en filosofie in acht wordt genomen.


Architectuur

Het gebouw ontwerp heeft verder een klassieke vorm met een mansarde kap. Dit is een dakvorm waarbij het onderste deel van het dak steiler is dan het bovenste deel en hierdoor een geknikte vorm ontstaat. Hierdoor is het woongebouw passend bij de bouw van de woningen in de omtrek in dit deel van Hoogkarspel. Er zijn 9 woningen op de begane grond met een kleine voor- en achtertuin en 9 woningen op de eerste verdieping met een balkon.

Voortgang bouw appartementen
De bouwlocatie op 11 januari 2022

De woningen bestaan uit een woonkamer met een open keuken, 2 slaapkamers, badkamer en een compacte technische ruimte voor de Nilan warmtepomp. Alle appartementen hebben een oppervlakte van ongeveer 70 vierkante meter en hebben ook de beschikking over een vrijstaande berging.


Technisch installatie bedrijf

De installatie en ontwerp voor het Nilan klimaatsysteem is net als in het vorige project met Hecon gedaan door L & B installatietechniek uit Workum. Met meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van ventilatie en warmtepompen het juiste adres voor een duurzame installatie.


Alle unieke voordelen van de Compact S ventilatie warmtepomp zijn hier te vinden.

Uitgebreide informatie over het energie verbruik op jaarbasis in een appartement kunt u terug vinden op onze nZEB pagina.


Nilan ventilatie warmtepomp
Beste klimaat met een Nilan ventilatie warmtepomp.

257 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page