top of page

Ventilatie warmtepomp appartementen

Bijgewerkt op: 15 jan. 2022

In de historische en pittoreske hanzestad Hasselt, op 10 autominuten van Zwolle wordt momenteel hard gewerkt aan het zogeheten project ‘Wachters in de Weide’. Prachtig wonen tussen weide en water met een fantastisch en grandioos uitzicht. Ontwikkel maatschappij WVG Ontwikkeling uit Meppel ontwikkelt en realiseert in Hasselt, in de Gemeente Zwartewaterland 2 gebouwen met ieder 19 riante, luxe en duurzame appartementen. Grenzend aan het natuur-, vaar- en recreatiegebied in de Kop van Overijssel.

Luxe appartementen
Het duurzame project ‘Wachters in de Weide’ in Hasselt.

Dichtbij rijksweg A28 en op circa tien minuten rijden van de driehoek Zwolle, Kampen en Meppel. Heerlijk landelijk wonen met alle voorzieningen in de directe nabijheid. Op deze prachtige plek in de wijk Om de Weede, in een groene omgeving en grenzend aan het slinger riviertje de Weede verrijzen nu in twee woontorens 38 appartementen, de types Heraut en Schout. Alle appartementen zijn zonder gas en worden voorzien van een duurzame en energiezuinige Nilan Compact P ventilatie warmtepomp.

Duurzame appartementen
Het wapen van Hasselt is onderdeel van de gevels.

Het woonoppervlak varieert van ongeveer 70 tot 135 vierkante meter. Alle appartementen zijn bereikbaar met een centrale lift. De boven en onderstaande impressies door WVG Ontwikkeling geven een goede weergave zoals de beide woontorens er straks uitzien. De bouw is inmiddels in een vergevorderd stadium en onlangs werd het hoogste punt van ruim 20 meter bereikt. Niet eerder was er een woonlocatie in Hasselt zo ver de lucht in. De prognose is dat medio april/mei van 2022 de bewoners hun intrek kunnen nemen in hun energiezuinige, luxe en duurzame appartement. De daken van de torens worden voorzien van zonnepanelen zodat de gebruikers deels hun eigen energie opwekken.

Appartementen in Hasselt
Ook in het 'Heraut' gedeelte is het wapen van Hasselt opgenomen in de gevel.

Knol Bouw - Hasselt en Hasselt

Opvallend is dat het gehele project bijna hoofdzakelijk in Hasselter handen ligt. Het ontwerp is gemaakt door de uit Hasselt afkomstige architect Martijn Linde, directeur en eigenaar bij van Linde Architectuur. Knol Bouw uit Hasselt is de hoofdaannemer van dit plan. De opdrachtgever WVG Ontwikkeling komt weliswaar uit Meppel, maar vanuit dat bedrijf is de ook uit Hasselt afkomstige Henk-Jan Overmars verantwoordelijk voor het duurzame en opvallende project in deze stad. En om het lokale karakter te onderstrepen werd onlangs ook de vlag van Hasselt in top gehesen.

Duurzame bouw in Hasselt
De wapenschilden van Hasselt zijn goed zichtbaar en geven het gebouw nog meer uitstraling.

Inmiddels is het gevelmetselwerk klaar van de appartementen ‘Wachters in de Weide’ aan de Torenwachter in Hasselt. Ook de rood-wit-blauwe wapenschilden, opgenomen in het metselwerk zijn nu goed zichtbaar in de hoofdentree en geven de gebouwen nog meer cachet.


Nilan klimaatinstallatie

Deze ventilatie warmtepomp is een volledige totaaloplossing voor ventilatie, verwarming, actieve top koeling en warm tapwater. In de basis bestaat de Nilan Compact P ventilatie warmtepomp uit een balansventilatie WTW en een ingebouwde warmtepomp boiler die energie onttrekt uit afgezogen binnenlucht. Bij het ventilatiegedeelte is een dubbele warmtepomp actief, welke voor zowel tapwater als actieve comfort verwarming en koeling gebruik wordt. Deze warmteterugwinning door het systeem draagt bij aan een duurzaam en comfortabel binnenklimaat.


Ventilatie warmtepomp
De Nilan Compact P neemt 0,54m2 ruimte in beslag.

De Nilan Compact P ventilatie warmtepomp heeft een omkeerbaar koelcircuit, zodat in de zomer de in te blazen lucht actief gekoeld wordt. De koeling werkt niet als een airconditioning omdat de luchtverplaatsing met een lage luchtsnelheid wordt gedaan. Hierbij wordt warme lucht van vocht ontdaan waardoor ook een uitstekende luchtvochtigheid ontstaat. De warme lucht wordt niet alleen gekoeld, maar ook gedroogd wat voor extra comfort zorgt. Hierdoor ontstaat een aangenaam en gezond binnenklimaat. De energie die uit de vochtige lucht wordt gehaald wordt dan vervolgens gebruikt om het water in de boiler te verwarmen. Zo ontstaat als het ware een ‘gratis' gebruik van warm water tijdens warme dagen in deze appartementen. De passieve warmteterugwinning in de ventilatie warmtepomp vindt plaats in de warmtewisselaar, waarbij de buitenlucht, voordat deze wordt ingeblazen, eerst wordt gefilterd en vervolgens verwarmd wordt met de warmte van de afgezogen lucht vanuit de woning.



Hulstflier installateurs

Voor het project ‘Wachters in de Weide’ verzorgt HulstFlier uit Zwolle (met ook monteurs uit Hasselt) de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatie, waaronder ook de afstemming en engineering van het gehele project.


Aandacht voor een bijzondere vogel

Als de bouw van de twee woontorens ‘Wachters in de Weide’ naar wens blijft verlopen is het de bedoeling om volgend jaar mei 2022 met de oplevering van de appartementen te starten. Niet alleen de bewoners van de appartementen kunnen dan hun intrede nemen, maar er is ook ruimte voor gierzwaluwen. In speciale nestkasten die hiervoor in de buitengevel zijn opgenomen kunnen deze vogels straks ook in alle rust genieten van het uitzicht. Naast het duurzame karakter van het complex wordt er dus ook aandacht besteed aan de natuur.

Gierzwaluw
De gierzwaluw heeft straks ook een prachtig uitzicht in het appartementen complex.

De zogenaamde gierzwaluwen wonen volgend jaar ook in deze woontorens. Gierzwaluwen zijn heel bijzondere vogels. Hun wetenschappelijke naam ‘Apus apus’ betekent ‘zonder poten’. De vogels kregen die naam omdat je ze bijna nooit op de grond of in een boom ziet en waarschijnlijk dachten onze voorouders dat de vogels geen poten hadden. Dat is onjuist, hun poten zijn echter wel zwak ontwikkeld. Hun vleugels zijn daarentegen juist heel erg krachtig. Soms verblijft een gierzwaluw 10 maanden aan één stuk in de lucht! Voor hun nestgelegenheid zijn gierzwaluwen afhankelijk van de beschikbaarheid geschikte muurholtes in gebouwen en onder dakpannen. Hun territorium is vaak boven uiteenlopende habitats in steden, dorpen en het platte land. Al het voedsel wordt gevangen in de lucht, ze zijn gespecialiseerd in het vangen van insecten in volle vlucht. Daarvoor zoeken ze meestal de luchtlagen op die op dat moment de meeste insecten bevatten, en dat kan best een flinke hoogte zijn. Zelfs paren doen ze in de lucht.


Door afbraak, renovatie en isolatie van oude panden verdwijnen deze broedmogelijkheden vaak. Hierdoor komt de populatie in gevaar. De Gierzwaluwen Werkgroep zet zich al jaren in om door het aanbrengen van nestkasten, nieuwe broedgelegenheden te creëren voor de gierzwaluw. Omdat het bij nieuwbouw mogelijk is neststenen te integreren, heeft projectontwikkelaar, WVG Ontwikkeling BV, dit meteen in het ontwerp van architect, Linde Architectuur opgenomen. Hierdoor metselt Knol Bouw nu in totaal dertig neststenen in de buitenmuur.

Nestkasten
Nestkasten en nieuwe broedgelegenheden voor de gierzwaluw. - Foto: Hendrik Snel Meppel.

De gierzwaluwen komen elk jaar weer terug op hun oude nest. De plaatstrouw is groot. Het nest blijft schoon, want ze eten de uitwerpselen van de jongen op. Heel graag broeden ze onder dakpannen die wat los zitten, maar nog liever in neststenen die in de muur gemetseld zijn. De nesttijd is langer dan bij andere vogelsoorten, omdat jonge gierzwaluwen bij het verlaten van het nest direct goede vliegers moeten zijn. Ze komen niet meer terug op het nest en zijn vanaf dat moment onafhankelijk van hun ouders.

Omdat een gierzwaluw een hele schone vogel is, die niet of nauwelijks vervuiling aan de gevel of de directe omgeving veroorzaakt, heeft WVG besloten om juist in deze broedplaatsen te voorzien. “Het is geweldig positief dat dit bouwteam van Knol bouw de gierzwaluwen zoveel ruimte geeft en dat hierover in het ontwerp al wordt nagedacht. Daarnaast is het een fantastische plek, ook voor de gierzwaluw” aldus Hendrik Snel uit Meppel die als deskundige op het gebied van de gierzwaluw betrokken is bij dit project.


Circulair bouwen
Steeds meer appartementen en woningen worden voorzien van een duurzame Nilan klimaat installatie.



455 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page