top of page

Nilan Ventilatie warmtepomp voor 60 circulaire flexwoningen

Bijgewerkt op: 5 jun. 2023

In opdracht van Woningcorporatie Ymere is aan de rand van het dorp Nieuw-Vennep, in de gemeente Haarlemmermeer in april 2022 een start gemaakt met de bouw van 60 circulaire, tijdelijke huur appartementen.

Locatie flexwoningen Nieuw Vennep
Artist impression 60 flexwoningen die allemaal worden uitgerust met een Compact S ventilatie warmtepomp

De hoogwaardige, duurzame en goed geïsoleerde flex appartementen zijn bedoeld voor 1 à 2 persoons huishoudens zoals jongeren, starters of mensen die door omstandigheden snel een dak boven hun hoofd nodig hebben. Een flexwoning of flex appartement is een kleine, zelfstandige woning met een eigen keuken, badkamer en toilet. Het complex in Nieuw-Vennep beschikt verder over een gezamenlijke ontmoetingsruimte en een gezamenlijke buitenruimte.

Flexwoningen Oosterdreef
De voortgang van de bouw in augustus 2022

Prefab bouwen

Opmerkelijk is dat door de unieke prefab bouwmethodiek de woningen tijdelijk zijn en maximaal 15 jaar aan de Oosterdreef in Nieuw Vennep blijven staan. Daarna kunnen ze worden verplaatst om op een andere plaats nog eens zo’n termijn gebruikt te kunnen worden inclusief het Nilan ventilatie warmtepomp systeem.


Dit project is een samenwerking van woningcorporatie Ymere, Faro Architecten, de Gemeente Haarlemmermeer en Homes Factory. De gemeente is eigenaar van de grond en Ymere bouwt en beheert de flexwoningen. Het grote tekort aan geschikte huurwoningen in Haarlemmermeer en de regio is heel groot.

Start Flexwoningen Ymere
Start bouw van de Flexwoningen Woningcorporatie Ymere

Woningcorporatie Ymere wil in combinatie met behulp van deze modules één van de oplossingen bieden voor de woningnood onder een grote groep mensen. Een participatiegroep bestaande uit omwonenden, de gemeente en onder leiding van Ymere is voor de start van de bouw regelmatig bij elkaar geweest. Er is veel overleg geweest hoe bijvoorbeeld de ruimten om het gebouw met groen wordt ingericht en de afscheiding van de volkstuinen.

Ventilatielucht warmtepomp Flexwoningen

Homes Factory

Homes Factory is een initiatief van Bouwbedrijf Boot en Vastlab. Homes Factory is een 3D-modulaire huizenfabriek waar binnen complete woningen worden gebouwd. De prefab units kunnen op een dieplader vervoerd worden en al dan niet geschakeld en gestapeld worden.

Prefab bouwen
De prefab fabriek van Homes Factory

Compact S ventilatie warmtepomp flexwoningen
Netjes in de wachtrij! De Compact S wordt door Homes Factory in de fabriek ingebouwd

Bijna alle prefab concepten zijn gemaakt van lichte materialen, waarbij vooral hout en staal de boventoon voeren. Het team van Homes Factory bestaat uit een groep gepassioneerde bouwers. Vakmanschap gecombineerd met een gezonde dosis enthousiasme, zorgen ervoor dat met de prefab modules uit deze fabriek de toekomst van de circulaire woningbouw wordt neergezet.

Flexwoningen
Het project in Nieuw-Vennep met de Flexwoningen ligt op schema

Compact S ventilatie warmtepomp

Niet alleen het feit dat ze zo snel gebouwd kunnen worden is bijzonder aan de flexwoningen. Ook de toepassing vanwege de beperkte ruimte met een Nilan Compact S ventilatie warmtepomp zorgt voor een complete en duurzame klimaatoplossing in deze woningen.

Ventilatielucht warmtepomp
Compact S ventilatielucht warmtepomp

De Compact S maakt geen gebruik van een buitenunit en zorgt voor verwarming, actieve koeling, de ventilatie en voldoende warm water voor de gebruikers. Het systeem neemt voor deze alles in één oplossing slechts 0,36m2 in beslag. Met de Nilan Compact S ventilatie warmtepomp heeft u een duurzame, energiezuinige en complete alles in één oplossing voor alle soorten gebouwen met een laag energieverbruik. Doordat het systeem een lange levensduur heeft van gemiddeld 30 jaar is deze klimaatoplossing de beste warmtepomp voor appartementen en flexwoningen. Zonnepanelen bij dit project zorgen ervoor dat energie op een duurzame manier wordt opgewekt.


Onderstaand nog een aantal voordelen van de Nilan Compact S:

• Geen buitenunit of grondboring nodig - geen extra kosten/onderhoud

• Actieve koeling via de ventilatie - geen oververhitting in de zomer, verlaging luchtvochtigheid

• Plug & play installatie - alle onderdelen incl boiler zijn in één toestel geïntegreerd

• Normale aansluiting van 220V/16A is voldoende - geen dure extra infrastructuur nodig

• Footprint van slechts 0,36 m2 - meer nuttige ruimte voor bewoners

• Zeer lage Total Cost of Ownership

• Remote service en monitoring mogelijkheden voor de energie prestatie vergoeding.


Een uitgebreide USP informatie flyer met de vele voordelen van de Nilan Compact S warmtepomp is hier te vinden < Voordelen Compact S >.


Infrarood Verwarming

In dit project is er voor de bij-verwarming gebruik gemaakt van infrarood verwarming die is geleverd door de firma HEAT XL. Infrarood verwarming en infrarood panelen zijn ideaal als bij-verwarming voor het energiezuinig bij-verwarmen van deze appartementen in combinatie met de Nilan Compact S ventilatie warmtepomp. HeatXL is exclusief importeur voor diverse fabrikanten in de Benelux en heeft een zeer uitgebreid leveringsprogramma voor diverse toepassingen.


Oplevering Flexwoningen
Oplevering Flexwoningen
Oplevering Flexwoningen

Op vrijdag 23 december 2022 kregen zestig jongeren, starters en ‘spoedzoekers’ de sleutel van deze modulaire en energiezuinige flexwoningen. Minister Hugo de Jonge was ook aanwezig bij deze feestelijke oplevering. In combinatie met Ymere en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer heeft de minister de woningen bekeken, de voordelen van de Nilan Compact S aangehoord en diverse bewoners ontmoet.


Oplevering Flexwoningen Nieuw Vennep
Oplevering Flexwoningen 23-12-2023
nZEB calculatie

Voor deze woningen is een uitgebreide analyse gemaakt met behulp van de nZEB tool. nZEB afkorting staat voor de uit het Engels afkomstige uitdrukking ‘nearly Zero Energy Building’. Letterlijk vertaald betekent het dus een ‘bijna Nul Energie Gebouw’. De nZEB-tool is een zeer uitgebreide en nauwkeurige rekenmethode voor de energetische optimalisatie van gebouwen. Met de nZEB-tool kun je de volledige energiebalans integraal doorrekenen. Zo is de energieprestatie van deze flexwoningen nauwkeurig vastgesteld.

nZEB tool
nZEB-tool, een uitgebreide en nauwkeurige rekenmethode voor de energetische optimalisatie van gebouwen

Bij een hoogwaardige uitvoering kan hiermee zelfs garantie worden geven op het werkelijke energieverbruik. In de huidige markt en de te behalen klimaat doelstellingen is het belangrijk om gebouwen te ontwerpen die weinig energie gebruiken en zodoende ook meer comfort opleveren voor de uiteindelijke gebruikers.

Meer informatie over een nZEB calculatie en een praktijk voorbeeld met isolatie waardes en verbruik kunt u vinden in ons artikel nZEB berekening.

Duurzame warmtepomp
Go Green by Nilan

Ook via deze info pagina ziet u uitgebreide info over dit steeds meer toegepaste systeem bij woningcorporaties en project ontwikkelaars.

570 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page