top of page

Energiezuinige appartementen

Bijgewerkt op: 5 jul. 2023

Op maandag 14 maart 2022 is Schutte Bouw uit Zwolle gestart met de nieuwbouw van 24 duurzame en energiezuinige sociale huurappartementen in de wijk Woldmeente te Steenwijk. Steenwijk ligt in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland en vlakbij Giethoorn en nationaal park de Weerribben. Steenwijk is met ruim 17.000 inwoners de grootste plaats in de gemeente Steenwijkerland en na Kampen de grootste plaats in de Kop van Overijssel.

Steenwijk
Steenwijk ligt in de Kop van Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland

Woningstichting Wetland Wonen

Het project van woningstichting Wetland Wonen uit Vollenhove bestaat uit een appartementencomplex van 3 bouwlagen met 12 appartementen gebouwd aan de Sluisweg (tegenover het Isala Diaconessenhuis) en eenzelfde complex van 12 appartementen aan De Vesting (tegenover ´t Ravelijn). De planning is dat alle appartementen aan het eind van 2022 worden opgeleverd. Alle appartementen worden uitgerust met een Nilan Compact S ventilatie warmtepomp.

Warmtepomp appartementen
De 12 appartementen aan de Sluisweg in Steenwijk.

De start van de bouw werd op donderdag 3 maart gepast gevierd met een feestelijk samenzijn op het bouwterrein aan de Sluisweg. Marcel Scheringa, wethouder van de gemeente Steenwijkerland heeft daar in combinatie met de directeur-bestuurder van Wetland Wonen, Marcel Timmerman en directeur Harold Grobben van bouwbedrijf Schutte, samen met nog twee enthousiaste aanwezigen een symbolische eerste paal in de grond geslagen met behulp van een nostalgische heistelling. Gezamenlijk hebben zij ook het bouwbord bij de start van de bouw onthuld.

Start bouw appartementen
De start van de bouw van 24 appartementen die uitgerust worden met een Compact S ventilatie warmtepomp.

De vraag naar sociale huur woningen is groot in Steenwijk en omstreken. Wethouder Marcel Scheringa is daarom heel blij met de toevoeging van deze 24 sociale duurzame huurwoningen. “Met de woningbouwcorporaties hebben we duidelijke afspraken gemaakt dat er zeker meer meer dan honderd extra sociale en duurzame huurwoningen of appartementen in Steenwijk worden gebouwd de komende jaren”, aldus wethouder Scheringa.

Impressie appartementen Steenwijk
De 12 appartementen aan De Vesting in Steenwijk.

Het ontwerp en de bouw

Het ontwerp van de beide appartementencomplexen is gemaakt door het bekende architectenbureau B+O Architectuur en Stedenbouw uit Meppel. Het bureau uit Meppel is een ondernemend en multidisciplinair architectenbureau met een uitgebreide en onderscheidende expertise binnen de diverse disciplines van de architectuur.


Schutte Bouw

Bouwbedrijf Schutte bouw en ontwikkeling uit Zwolle is de bouwer die in opdracht van Wetland Wonen de appartementen bouwt. Schutte Bouw uit Zwolle is al sinds de oprichting in 1924 van huis uit een solide en vooruitstrevend familiebedrijf met een sterke klantgerichtheid, voldoende innovatiekracht en een traditionele ondernemerstraditie.

Bouwbedrijf Schutte
Bouwbedrijf Schutte uit Zwolle verzorgt in opdracht van Wetland Wonen de bouw.
Lok Installatietechniek

Voor het project van de 24 appartementen in Steenwijk verzorgt Lok installatietechniek uit Vollenhove de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatie, waaronder ook de gehele afstemming en engineering van het project. Ook de elektrotechnische oplevering zoals data-, cai- en intercom installaties, alsmede de zonnepanelen worden volledig verzorgd door Lok installatietechniek. Meerwaarde leveren door een betrouwbare en deskundige partner te zijn in de wereld van de installatietechniek is een belangrijke missie vanuit Lok. Daarnaast zijn innovatieve oplossingen, flexibiliteit en duurzaam ondernemen sleutelwoorden bij de organisatie.

Lok installatietechniek uit Vollenhove
Lok installatietechniek uit Vollenhove verzorgt de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatie.

Trias Energetica

De gevels en het dak van dit project zijn ontworpen met goede en betere isolatiewaarden dan het huidige bouwbesluit voorschrijft. Een goede luchtdichtheid (kier dichtheid (Qv10 waarde), met als centraal uitgangspunt de Trias Energetica spelen een belangrijke rol bij de energetische aspecten van dit project. Ook de ramen van de woningen worden in driedubbel glas uitgevoerd. Op deze manier worden de warmteverliezen zo goed mogelijk beperkt en is de energievraag laag.


Compact S ventilatie warmtepomp

Elke appartement krijgt voor de centrale verwarming en actieve koeling de beschikking over een Nilan Compact S ventilatie warmtepomp. Dit compacte en ruimtebesparende alles in één systeem zonder buitenunit zorgt naast balansventilatie met energieterugwinning ook voor verwarming, koeling, voldoende warm water en frisse lucht. Goede balansventilatie met passieve en actieve warmteterugwinning is hierbij de basis voor duurzaam en comfortabel wonen. Het alles in één systeem neemt slechts 0,36m2 ruimte in beslag voor een complete klimaatinstallatie.


Compact S ventilatie warmtepomp
De Nilan Compact S neemt voor een volledig klimaatsysteem slechts 0,36M2 ruimte in beslag.

Voor de Nilan Compact S ventilatie warmtepomp zetten we alle unieke voordelen nog even op een rijtje.


1. Balansventilatie (WTW systeem D) van het goed geïsoleerde appartement.


2. Comfort verwarming met de ventilatielucht, geen tochtgevoel meer in het appartement bij koudere periodes.


3. Actieve (top) koeling door middel van de ventilatielucht, geen oververhitting in de zomer. Hierdoor daalt ook de relatieve luchtvochtigheid en zo ontstaat extra comfort voor de bewoner. Tussen de 5 en 10 graden ruimte koeling.


4. Passieve warmteterugwinning met de balansventilatie.


5. Actieve warmteterugwinning met de geïntegreerde balansventilatie in combinatie met de geïntegreerde warmtepomp.

6. Productie van voldoende sanitair warm water in de ingebouwde boiler van 180 liter. Door een constante temperatuur van ongeveer 55 graden heeft de bewoner ongeveer 300 liter warm water tot zijn beschikking.


Alle voordelen van de Compact S zijn hier te vinden en uitgebreide informatie over het energie verbruik in een appartement kunt u vinden op onze nZEB pagina.


Nilan ventilatie warmtepomp
Beste klimaat met een Nilan ventilatie warmtepomp.

347 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page