top of page

Ventilatie en infrarood verwarming.

Bijgewerkt op: 4 nov. 2021

William Herschel ontdekte in 1800 het infrarood. In dat jaar testte hij filters om zonnevlekken te kunnen observeren. Toen hij een rood filterglas gebruikte, ontdekt hij dat het licht heel veel warmte produceert. Omdat hij er meer over te weten wilde komen, splitste hij het zonlicht met behulp van een prisma in de verschillende kleuren, zodat hij de verschillende temperaturen van elke kleur kon meten. Hij plaatste een andere thermometer buiten het bereik van de laatste zichtbare kleur Rood om de kamertemperatuur te meten. Herschel ontdekte dat deze laatste thermometer een veel hogere temperatuur mat dan alle andere thermometers in de zichtbare kleuren! Hij concludeerde dat er een onzichtbare, warmte producerende golflengte onder (“infra”) de rode lichtbaan bestond. Deze golflengte werd uiteindelijk “InfraRood” genoemd.


Nu weten we dat infrarood verwarming werkt door middel van een onzichtbaar licht met een golflengte die tussen 780 nm en 1 mm ligt. Met infrarood warmtepanelen wordt elektriciteit dus omgezet in onzichtbare infrarood straling. Verwarmen via infrarood stralen bestaat al sinds het ontstaan van de aarde. Onze grootste infrarood verwarming is natuurlijk de zon, waarbij we zelfs op een koude winterdag ons toch lekker warm en aangenaam kunnen voelen. Infrarood warmtepanelen geven ons het gevoel dat ieder moment de zon in ons huis schijnt waarbij de gelijkmatige warmte weldadig en behaaglijk aanvoelt. Het is de meest elementaire vorm van verwarming die de mens kent.

Infrarood verwarming met een warmtepomp
Meest helderste langgolvige infraroodobject in het heelal is de Melkweg Messier 82

Infrarood straling geeft u een gezonde en comfortabele warmte. De infrarood stralen zorgen voor voldoende verwarming van het lichaam terwijl ook de bloedcirculatie verbetert. Warm of koud hebben hangt niet altijd af van de temperatuur van de lucht in de omgeving. Skiërs en snowboarders hebben het niet altijd koud zolang de zon op hen schijnt. Via ditzelfde principe werkt een infrarood verwarming ook voor uw woning. De infrarood panelen zullen dankzij hun straling alle objecten in de ruimte verwarmen, op dezelfde wijze als de zon dit zou doen. Als de infrarood stralen een oppervlak raken dan staan die op hun beurt weer een bepaalde warmte af aan dat oppervlak ongeacht de temperatuur van de omgeving. De meeste objecten absorberen immers deze infrarood warmte en geven dat weer langzaam terug af. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de mensen. Als mens geven wij in rust al gauw 100 Watt aan vermogen af door middel van infrarood straling.

Werking van infrarood verwarming

Infraroodstralen verwarmen niet de lucht, maar alle materialen die zich in de nabijheid bevinden: muren, plafond, vloer, meubelen en personen. Warme muren, plafond en vloer zorgen voor een perfect thermisch comfort dat niet kan worden bereikt met klassieke convectie warmte. Daarom werkt infrarood verwarming zo efficiënt en gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van lucht, die zo weer kan ontsnappen als een deur of raam wordt geopend. Bovendien is het een gezonde manier van verwarmen omdat infraroodstralen in ons lichaam worden opgenomen en van oudsher al werden gebruikt in de medische wetenschap vanwege hun helende werking. Met behulp van een Nilan ventilatie warmtepomp kunnen we naast verwarmen dan ook nog koelen.

Ventilatie warmtepomp en infrarood panelen.
Duurzaam verwarmen en koelen in combinatie met infrarood panelen.

Ventilatie warmtepomp

De combinatie infrarood en een Nilan ventilatie warmtepomp zoals de Nilan Compact P of Nilan Compact S maakt de toepassing van infrarood panelen compleet. Op deze manier wordt een optimale en comfortabele manier van verwarmen bereikt door een mix van lucht- en stralingswarmte, een combinatie die zowel schoon, duurzaam en zuinig, als gemakkelijk in praktijk te installeren is. Comfort is immers een combinatie van luchttemperatuur, straling, luchtvochtigheid en luchtbeweging en wordt bereikt door de combinatie ventilatie warmtepomp en de straling van de infrarood panelen.


Centrale infrarood verwarming en ventilatie warmtepomp
Comfort is een combinatie van luchttemperatuur, straling, luchtvochtigheid en luchtbeweging.

164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page