top of page

Infrarood verwarming

Bijgewerkt op: 26 feb. 2022

Met centrale infrarood verwarming in combinatie met een Nilan Compact P of Compact S ventilatie warmtepomp kunt u uw woning, kantoor of showroom zuinig en uiterst comfortabel verwarmen. Infrarood verwarming werkt op elektriciteit, wat weer duurzaam kan worden opgewekt door zonnepanelen. Zo gebruikt u minder fossiele energie, wat weer goed is voor het milieu. Verwarmen met infrarood in combinatie met een ventilatie warmtepomp van Nilan is veel efficiënter en gezonder als de achterhaalde verwarming techniek gebruikt voor bijvoorbeeld radiatoren. Infrarood verwarming in combinatie met balansventilatie en warmteterugwinning heeft een mooie toekomst met tal van toepassingen in woningen, kantoren, ziekenhuizen, fabrieken, bedrijfshallen en meer.

Compact S ventilatie warmtepomp met infrarood panelen
Compact S ventilatie warmtepomp met infrarood panelen als bij verwarming

Werking infrarood verwarming

Infrarood verwarming is stralingsverwarming waarbij de omgeving wordt aangestraald door onschadelijke en onzichtbare infrarode warmtestralen. Deze infrarood verwarming voel je nagenoeg direct, net zoals de stralingswarmte van de zon. Deze stralingswarmte wordt opgeslagen door de massa in meubels, wanden en vloeren, die deze warmte vervolgens ook weer afgeven aan de lucht. Zo ontstaat een behaaglijk warme ruimte en kan de temperatuur geregeld verder automatisch worden geregeld door de panelen te laten sturen met behulp van een duurzame Nilan Compact P of Compact S ventilatie warmtepomp.


Inmiddels weten we dat infrarood verwarming werkt door middel van een onzichtbaar licht met een golflengte die tussen de circa 780 nanometer en 1 mm ligt. Met infrarood warmtepanelen wordt elektriciteit dus omgezet in onzichtbare infrarood straling. Verwarmen via infrarood stralen bestaat al sinds het ontstaan van de aarde. Onze grootste infrarood verwarming is natuurlijk de zon, waarbij we zelfs op een koude winterdag ons toch lekker warm en aangenaam kunnen voelen. Infrarood verwarming met behulp van warmtepanelen geven ons het gevoel dat ieder moment de zon in ons huis schijnt waarbij de gelijkmatige warmte weldadig en behaaglijk aanvoelt. Het is de meest elementaire vorm van verwarming die de mens kent.


Bij conventionele centrale verwarming (CV) zoals radiatoren en in mindere mate vloerverwarming wordt de ruimte verwarmt door de lucht in deze ruimte te verwarmen. Het verbranden van gas in de CV ketel zorgt ervoor dat het water in de leidingen wordt opgewarmd (stap 1).

Convectie warmte
Convectie warmteVervolgens zal het opgewarmde water naar de radiator worden getransporteerd en deze opwarmen (stap 2). De opgewarmde radiator zal vervolgens de lucht in ruimte gaan verwarmen (stap 3). De opgewarmde lucht zorgt ervoor dat wij als mens het warm gaan krijgen omdat de ruimte waar we ons bevinden warm wordt (4).

Infrarood verwarming met ventilatie warmtepomp
Infrarood verwarming


Deze opgewarmde lucht heeft dan ook nog als nadeel dat het naar boven stijgt zodat het hele proces weer van voren af aan moet beginnen. In tegenstelling tot infrarood verwarming worden mensen of objecten dus niet direct opgewarmd. In feite is luchtverwarming strikt genomen helemaal geen verwarming maar een vorm van isolatie. Een hogere luchttemperatuur zorgt er namelijk voor dat ons lichaam minder warmte gaat verliezen aan de omgeving via convectie. Dat komt omdat het temperatuurverschil tussen huid en lucht kleiner wordt. In feite doet kleding hetzelfde door de luchtlaag tussen huid en onze kleren op te warmen. Dit is veel efficiënter dan luchtverwarming in onze woning omdat niet een hele kamer maar slechts een dun laagje lucht wordt opgewarmd.


Centrale infrarood verwarming met ventilatie warmtepomp
Infrarood verwarming met ventilatie warmtepomp

De energie hiervoor wordt ook nog door ons lichaam zelf geleverd. Bij infrarood verwarming is maar sprake van 1 stap. Niet de lucht maar de objecten of mensen in een ruimte worden direct verwarmt. Dit maakt dat het efficiënter, veel energie zuiniger, goedkoper en duurzamer is dan conventionele verwarming. Door de combinatie met een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp heeft u een duurzame klimaatoplossing.


Infrarood verwarming in combinatie met een Nilan Compact P of Compact S ventilatie warmtepomp zorgt ook nog voor de juiste luchtvochtigheid waardoor schimmel geen kans krijgt. De combinatie van stralingswarmte, een goede luchtvochtigheid, de juiste temperatuur van de lucht in combinatie met een goede balansventilatie en gecontroleerde luchtstroom zorgen voor een gezond en optimaal binnenklimaat.


Een informatief artikel over de Compact P ventilatie warmtepomp bij een grote woningbouwvereniging in combinatie met warmte panelen en uitgebreide gegevens over het energieverbruik leest u in het artikel Ventilatie warmtepomp oplossing.

Omdat er dus geen dure installaties benodigd zijn voor een goed klimaatsysteem worden meerkosten voor ecologische materialen en betere isolatiewaarden grotendeels gecompenseerd. Een goed tot zeer goed geïsoleerde woning combineert op deze manier een CO2-besparing in zowel de bouwfase als de gebruiksfase met als resultaat een uiterst comfortabele, energiezuinige en gezonde woning voor de bewoner.

273 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page