top of page

Nilan Compact P voor 5 passiefhuis gecertificeerde appartementen

Bijgewerkt op: 26 feb. 2022

In Coevorden zal het voormalige gebouw van het waterschap in het centrum van de gemeente Coevorden volledig getransformeerd en herontwikkeld worden naar een woongebouw met 5 luxe en passiefhuis gecertificeerde appartementen. Opdrachtgever is Projectontwikkelaar Peter van Dijk uit Emmen en de verantwoordelijke architect is Room+Schäfer Architecten in samenwerking met Jaap ten Hoor van Kwest B.V.

Renovatie Waterschap Coevorden
De oorspronkelijke situatie van het gebouw.

Room+Schäfer Architecten

Ruud Room van Room+Schäfer Architecten is met name bekwaam in het duurzame bouwen. Volgens Ruud Room is het zijn overtuiging dat de basis voor een duurzaam gebouw begint bij het beperken van de energievraag en daarom maak hij zich sterk voor de tot nu toe in Nederland te onbekend gebleven bouwmethode Passief bouwen. Na zijn eerste passiefwoning in Drenthe heeft hij inmiddels diverse woningen en gebouwen ontworpen die gebouwd zijn volgens dit principe en is hij ervan overtuigd dat over een aantal jaren passief bouwen terecht een bekend begrip is bij een breed publiek.

Warmtepomp appartementen.
Het pand gezien vanaf de Haven.

Passief bouwen en verbouwen

Inzet bij de herontwikkeling van het voormalig waterschapsgebouw is dan ook het hoogst haalbare energetische niveau voor renovatie van bestaande bouw door middel van de wereldwijd erkende methode EnerPHit als onderdeel van de Passiefhuis methode. Met deze strenge norm zal het gebouw een prachtig voorbeeld worden in Nederland voor het duurzaam renoveren van bestaande gebouwen.

Passiefhuis principes
Passiefhuis principes.

Compact P ventilatie warmtepomp

Als klimaatsysteem voor het project in Coevorden is gekozen voor de Nilan Compact P ventilatie warmtepomp. Het passiefhuis gecertificeerde systeem is de meest ideale totaaloplossing als centrale verwarming voor goed geïsoleerde woningen of appartementen waarbij geen grondboring of buitenunit meer nodig is. Meer specifiek laat de certificering ook zien dat de Compact P ventilatie warmtepomp van Nilan wordt geaccepteerd als de meest geschikte oplossing voor integratie in goed geïsoleerde of zelfs passief woningen of appartementen.

Passiefhuis ventilatie warmtepomp.
Passiefhuis gecertificeerde Nilan Compact P ventilatie warmtepomp.

Door het inmiddels internationaal erkende passief certificaat is het niet nodig dat de efficiëntie van het systeem verder hoeft te worden gecontroleerd door de architect, energie adviseur of het bouwteam. Hierdoor kan het systeem in de woning of het appartement worden geïnstalleerd en de gegevens ervan kunnen worden geïntegreerd zonder verdere additionele berekeningen en documentatie in het energie calculatie systeem (PHPP of nZEB berekening) dat de solide basis vormt voor de constructie en het energieverbruik van het project in Coevorden.


Volgende stap in het verfraaien van de binnenstad

Room en Schäfer architecten uit Emmen is bij het ontwerp en de plannen uitgegaan van de bouwstijl zoals toegepast bij de Vlijt en pakhuis Het Arsenaal in Coevorden. Met de aanpassingen van het gebouw zoals die nu in de plannen te zien zijn, past het bijzonder goed in de omgeving. Het huidige pand heeft nu een plat dak, maar krijgt drie puntdaken met zinken dakbedekking. Aan de waterkant worden dan balkons geplaatst. Voor de duurzame appartementen zijn de werkzaamheden inmiddels gestart door de Totaalgroep uit Groningen. Deze organisatie beschikt over alle disciplines van het bouwproces en is verantwoordelijk voor zowel de volledige renovatie alsmede ook het totale installatie concept.

Ventilatie warmtepomp appartementen
De nieuwe achtergevel van het pand.

De gemeente spreekt verder van ‘een volgende stap in het verfraaien van dit deel van de binnenstad’. Ook andere partijen die werken aan plannen en projecten in de binnenstad zijn blij met deze stap, schetst de gemeente verder in een persbericht.

Volgens de voorzitter van Centrummanagement Coevorden, Klaas Lamberink is dit een goede en belangrijke ontwikkeling. Het duurzame en gasloze gebouw draagt bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en zorgt ook voor een bijdrage aan een beter en duurzaam Coevorden. Volgens Lamberink is een aantrekkelijke binnenstad belangrijk voor de ondernemers en de inwoners, maar natuurlijk ook de toeristen moeten hier graag willen zijn. Ook voormalig wethouder Jan Zwiers ziet deze ontwikkeling als een belangrijke stap in het belang van de binnenstad. Projecten als deze zorgen naast een verbinding met de regio ook voor een compacter winkelgebied, voor meer gezelligheid en betere zichtbaarheid van de historie van de stad.

474 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page