top of page

Ventilatie warmtepomp winnaar

Bijgewerkt op: 26 feb. 2022

De Solar Decathlon Europe werd in 2007 geïnitieerd door een overeenkomst tussen het Ministerie van Huisvesting van de Spaanse regering en de regering van de Verenigde Staten. De wedstrijd daagt universiteiten uit de hele wereld uit om een huis op zonne-energie en energetisch zelfvoorzienend te ontwerpen, bouwen en te exploiteren, uitgerust met geavanceerde technologieën en ontworpen volgens de hoogste normen van duurzaamheid.


In 2012 maakte Nilan al weer voor de derde keer deel uit van het winnende team in de internationale en prestigieuze Solar Decathlon competitie. In 2007 won Nilan de categorie voor het laagste energieverbruik, in 2009 voor het beste binnenklimaat en het laagste energieverbruik en in 2012 weer voor het beste binnenklimaat. Dit bewijst dat de Nilan klimaat systemen toegepast voor centrale verwarming en koeling zowel qua binnenklimaat als energieverbruik van absolute wereldklasse zijn. Het is ook een bewijs dat Nilan tot de beste en meest gerenommeerde warmtepomp en ventilatie fabrikanten ter wereld behoort. De onderneming onderscheidt zich door unieke en compacte all in one ventilatie en ventilatie warmtepomp oplossingen voor energiezuinige woningen en gebouwen.

Beste ventilatie warmtepomp
Met een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp 100% warmteterugwinning en meer comfort in de woning.

De evolutie van het winnende ventilatie warmtepomp systeem

Innovatie en voortdurende productverbetering vormen de basis en filosofie bij de producten van het Deense Nilan. Dit wordt weerspiegeld in de resultaten van de verschillende en internationale Solar Decathlon evenementen en de evolutie van de winnende Nilan ventilatie warmtepomp oplossing. Toen de technische Universität Darmstadt in 2007 de prestigieuze Decathlon-prijs voor zonne-energie won, leverde Nilan het warmtepomp systeem. Een Nilan VP18-10P ventilatie warmtepomp met actieve en passieve warmteterugwinning, top koeling, comfort verwarming en sanitair warm water. Deze klimaatoplossing was het belangrijkste onderdeel voor het behalen van de titel behorende bij project in de categorie “Laagste energieverbruik”

Nilan Compact P ventilatie warmtepomp
Innovatie en voortdurende product ontwikkeling

Ontwerp, bouw en installatie

De winnaar van de Decathlon op zonne-energie in 2009 was een spectaculair stukje innovatie. De inzending en oplossing van het Duitse project team was een kubus van twee verdiepingen, volledig bedekt met zonnecellen en met een zeer hoge energieproductie van tot twee keer de hoeveelheid die het huis zelf verbruikt. Voor dit winnende project werd een Nilan VP18 ventilatie warmtepomp gekozen in combinatie met een geïntegreerde geothermische (aardwarmte warmtepomp) warmtepomp met een thermisch vermogen van 3 kW.

Winnaar beste ventilatie warmtepomp
Nilan onderdeel van het winnende project bij de internationale Solar Decathlon

Deze geavanceerde binnenklimaat oplossing voor centrale verwarming en koeling bestond uit balansventilatie met warmteterugwinning, sanitair warm water, comfortverwarming en comfort koeling van het huis en centrale verwarming via de geïntegreerde warmtepomp aangesloten op de grondbron. De Nilan VP geothermische en gecombineerde ventilatie warmtepomp scoorde zo efficiënt en energiezuinig dat het project de beste scores behaalde in de categorie "Beste binnenklimaat" en de categorie "Laagste energieverbruik".


Het winnende project van de Solar Decathlon in 2012

In 2012 maakte Nilan opnieuw deel uit van het winnende team. Deze keer met de vanaf 2009 verder ontwikkelde VP 18 en vanaf die periode tot Nilan Compact P genoemde klimaatoplossing. Het winnende zonne-energie project van de internationale Solar Decathlon uit 2012 in Spaanse Madrid is ‘Canopea’ genoemd. Dit project wordt gezien als het antwoord op de bevolkingsdichtheid die in stedelijke gebieden een steeds grotere uitdaging vormt.

Solar Decathlon 2012 met de AIR 9 ventilatie warmtepomp
Solar Decathlon 2012 met de AIR 9 lucht water warmtepomp en geïntegreerde balansventilatie warmtepomp

De oplossing was een complex van maximaal tien appartementen, allemaal voorzien en uitgerust met een Compact P ventilatie warmtepomp oplossing van Nilan. Deze innovatieve en inmiddels PassiefHuis gecertificeerde oplossing was gebaseerd op de functionaliteit van de oorspronkelijke VP 18 en was daarnaast uitgebreid met een externe en fluisterstille lucht water warmtepomp voor centrale verwarming, koeling, warm water en geïntegreerde balans ventilatie. Daarnaast was de koelfunctie geoptimaliseerd en ook de ingebouwde warmtepomp boiler van een nieuwe en verbeterde isolatie voorzien.


Een uitgebreide werking en video van de Nilan Compact P ventilatie warmtepomp kunt u vinden in het artikel ‘Hoe mooi werkt deze ventilatie warmtepomp’.

440 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page