top of page

Passief huis

Bijgewerkt op: 4 feb. 2023

Het Deense bedrijf Nilan A/S, gespecialiseerd in energiezuinige ventilatie en warmtepomp-oplossingen ontvangt in November 2010 het internationaal erkende Passiefhuis certificaat voor de VP 18 Compact P ventilatie warmtepomp. Hiermee is Nilan wereldwijd de eerste fabrikant van compacte systemen die dit bereikt met een compacte alles in één unit die acht verschillende functionaliteiten kan vervullen. Deze aan uiterst stringente voorwaarden onderhevige kwaliteitsverklaring is ontegenzeggelijk een bewijs voor de hoge efficiëntie en duurzaamheid van het toestel. Een passiefhuis bouwen doe je met een compact alles in één systeem. Een passief huis combineert hierbij de technologie van actieve en passieve warmte terugwinning, ventilatie, centrale verwarming en koeling van een gebouw, alsmede de verwarming van het sanitair warme water. Passief scoort altijd het laagst qua primair energieverbruik en is dus de kortste stap naar energie neutraal, plusenergie of nul op de meter.


Nilan EM Box

Met behulp van de innovatieve Nilan EM-Box kan ook de afzuigkap op het toestel worden aangesloten. Met deze certificering en passief huis oplossing, erkent het PHI (Passief Huis Instituut) de VP 18 Compact P als een systeem dat efficiënt is, een lange levensduur in combinatie met een hoge kosten effectiviteit heeft en natuurlijk de hoge COP (Coëfficiënt Of Performance).

Ventilatie warmtepomp passiefhuis
Passief huis gecertificeerde Nilan Compact P en Compact S modellen.

Ventilatie warmtepomp

De Nilan Compact P ventilatie warmtepomp is daarmee de meest ideale totaaloplossing als centrale verwarming voor goed geïsoleerde woningen waarbij geen grondboring of buitenunit meer nodig is. Meer specifiek laat de certificering zien dat de Nilan Compact P ventilatie warmtepomp wordt geaccepteerd als de meest geschikte oplossing voor integratie in goed geïsoleerde of zelfs passiefhuizen. Door het internationaal erkende passief certificaat is het niet nodig dat de efficiëntie van het systeem verder hoeft te worden gecontroleerd door de architect of het bouwteam. Hierdoor kan het systeem in de woning of appartement worden geïnstalleerd en de gegevens ervan kunnen worden geïntegreerd zonder verdere additionele berekeningen en documentatie in het energie calculatie systeem (PHPP of nZEB berekening) dat de solide basis vormt voor de constructie en het energieverbruik van de woning.

Passiefhuis principes
Passiefhuis principes

Het passief certificaat is ontwikkeld door PHI. Dit vereenvoudigt het planningsproces en garandeert de efficiëntie van het product. In Nederland kan bij de toepassing van een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp het keurmerk PassiefBouwenKeur® worden uitgereikt als een passieve woning of een passief gebouw aan de minimumeisen voldoet. Dit certificaat is specifiek afgestemd op de markt in Nederland en is daarmee 100% compliant met de originele en Duitse certificering van het Passive House Institute (PHI). Het onderscheid van het PassiefBouwenKeur® certificaat zit in de extra controles die worden uitgevoerd voor een betere borging naar de opdrachtgever en gebruiker toe. De Stichting PassiefBouwen uit Eindhoven is door PHI geaccrediteerd als gebouw certificeerder en alle PassiefBouwenKeur® certificaten worden automatisch in de database van PHI opgenomen.


Al in 2009 is door Nilan besloten om de VP 18 Compact P verder te ontwikkelen met als doelstelling het passief huis certificaat te verkrijgen. De keuze voor de VP 18 was logisch en in een periode van twee jaar is het perfecte product nog beter gemaakt. Het was de tijd en inspanningen meer dan waard en we zijn zeer tevreden met het resultaat, zegt Peter Sønderskov, export en marketingdirecteur van Nilan in Denemarken.


Nilan VP 18 ventilatie warmtepomp ook geschikt voor centrale verwarming
De Nilan VP 18 al meer dan 30 jaar op de Nederlandse markt.

In Nederland wordt het certificaat PassiefBouwenKeur® in twee fases uitgegeven. De eerste fase is het ontwerp gedeelte, dit ontwerp wordt getoetst door de adviseur/architect op basis van de tekeningen uit de omgevingsvergunning en of dit ontwerp voldoet aan de door de Stichting opgestelde eisen van het PassiefBouwenKeur® kenmerk. De Stichting zal daarbij toezien op de compleetheid van aanlevering van deze stukken. De praktijk leert, dat de omgevingsvergunning als basis dient voor het uitvoeringsontwerp en uitwerking van de principe details mede afhankelijk is van de keuze van de bouwer en de te gebruiken materialen.

Passiefhuis bouwen en duurzaam wonen
Passiefhuis gradaties

Het komt zelden voor dat een gebouw, zoals het is ingediend in de omgevingsvergunning, ook precies zo wordt uitgevoerd, simpelweg omdat vaak nog niet alle keuzes vast staan. Daarom is de tweede fase, ‘gebouwd volgens het PassiefBouwenKeur’, een zeer belangrijk aspect in het certificeringstraject. In dit traject worden alle thermische bruggen berekend en worden alle gegevens in de berekeningen en tekeningen verwerkt. Daarnaast zijn enkele bouwplaats bezoeken verplicht, voor een woning tenminste 2 en voor een groter gebouw meerdere bouwplaats bezoeken. De kosten die de Stichting hanteert kunt u raadplegen op de website van de stichting.


Internationaal is inmiddels bewezen dat het Passiefhuis principe het meest energiezuinige gebouw concept is. In een passief of goed geïsoleerd huis worden de transmissie verliezen tot een minimum gereduceerd door een optimalisatie van de isolatie, grote luchtdichtheid en warmteterugwinning met de Compact P ventilatie warmtepomp. Voor de centrale verwarming en koeling is de combinatie met een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp een garantie voor een optimaal en comfortabel binnenklimaat gevolgd door een lage energie rekening.

463 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page