top of page

Nilan Compact P GEO voor 9 villa's in Loenen aan de Vecht

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2023

De wijk Cronenburgh is een uniek project op een prachtige locatie in Loenen aan de Vecht. Uitgevoerd door de architecten. Inbo, Novotny en Humble. In combinatie zijn zij erin geslaagd om op artistieke wijze de afwisseling van het oude dorp te laten reflecteren in de luxe nieuwbouw. Alle huizen zijn uniek en door de diversiteit in de architectuur krijgt de wijk een geheel eigen sfeer, passend in de gezelligheid van het artistieke en knusse Loenen aan de Vecht. Loenen aan de Vecht ligt ideaal gelegen tussen Utrecht en Amsterdam, nabij Hilversum in een prachtig gedeelte van Nederland.

Aardwarmte warmtepomp
Met een Nilan Compact P GEO maakt u optimaal gebruik van aardwarmte.

Gasloos bouwen met de Nilan Compact P GEO ventilatie warmtepomp

De laatste luxe en zeer royale woningen worden natuurlijk gasloos gebouwd en voorzien van een Nilan Compact P geothermische (aardwarmte) warmtepomp die ook is voorzien van een ingebouwde WTW ventilatie unit. Vanwege de grote van de laatste woningen worden ze extra voorzien van een Nilan VP 18 ventilatie warmtepomp. De combinatie Compact P GEO en de Nilan VP 18 zorgt ervoor dat er continue ruim 600 liter warm tapwater beschikbaar is. Omdat zowel de Compact P GEO als ook de VP 18 beide uitgerust zijn met een geïntegreerde WTW unit is de ventilatie capaciteit ruim 700 m3/h. Afgifte van verwarming en ook koeling vindt plaats via vloerverwarming/koeling in combinatie met de opgewarmde of afgekoelde en gezuiverde ventilatie lucht.

Nilan Compact P Geo en Nilan VP 18
Gasloos gebouwd en voorzien van een Nilan Compact P installatie in combinatie met een Nilan VP 18.

Energiezuinige ventilatie warmtepomp en aardwarmte
Nilan Compact P met drie ingebouwde warmtepompen. Afmetingen H 2065 x B 900 en D x 610 mm.

De Nilan Compact P GEO is een Passief Huis gecertificeerde totaaloplossing voor ventilatie, verwarming, koeling en warm water. In de basis bestaat de Compact P uit een balans ventilatie WTW en een warmtepompboiler die energie onttrekt uit verbruikte binnenlucht die na passage van de WTW naar buiten wordt afgevoerd. Bij het ventilatie gedeelte is een dubbele warmtepomp actief. Deze dubbele warmtepomp zorgt voor zowel warm tapwater als actieve comfort verwarming in de winter. Het grote voordeel hierbij is dat in koudere periodes nooit meer een tochtgevoel ontstaat in de woning. En in de zomer is er geen sprake van oververhitting omdat de warmte lucht dan wordt ontvochtigd en koele lucht met een optimale luchtvochtigheid de woning wordt ingeblazen. In hetzelfde toestel (slechts 0,54m2 ruimte nodig) is voor het project in Loenen aan de Vecht een Compact P GEO brine/water warmtepomp in 9 kW uitvoering ingebouwd. Opmerkelijk hierbij is dus dat de GEO thermische warmtepomp niet wordt gebruikt voor het warme tapwater omdat dit 100% door het ventilatie gedeelte wordt gedaan. Dit komt de energieprestatie en de levensduur (groot gedeelte van het jaar niet nodig) van het systeem aanzienlijk ten goede.
Meer comfort met een Nilan Compact P

Het comfort in de woningen is extra hoog omdat de geïntegreerde WTW unit in zowel de Compact P als ook in de VP 18 actief kunnen koelen met de ventilatielucht met behoud van een optimale luchtvochtigheid. Daarnaast kan het GEO gedeelte in de Compact P de woning verder passief koelen met de vloer door middel van een ingebouwde passieve koelmodule. Beide systemen werken feilloos samen en zorgen zo voor een optimaal binnenklimaat het gehele jaar door.


Woningen met Compact P ventilatie warmtepomp
Meer comfort met een Nilan Compact P

Aardwarmte

In de tuin van deze woningen is een bron geslagen om de aardwarmte te gebruiken voor het opwarmen van het water dat gebruikt wordt voor de vloerverwarming. Onze aarde wordt verwarmd door de zon. De aarde slaat deze warmte op, daardoor heeft de bodem op ongeveer 100 meter diepte een constante temperatuur van circa 12 graden.

Meer info over aardwarmte is kunt lezen op onze pagina over Geothermie.

Aardwarmte vormt op deze manier een belangrijk potentieel voor de verduurzaming van de warmtevoorziening in Nederland en is een duurzame vorm van energie.


Verwarmen en koelen met aardwarmte
Verwarmen en koelen met de Nilan Compact P GEO

Water met een vrijwel constante temperatuur van rond de 12 graden wordt opgepompt uit dieper gelegen aardlagen en door de Nilan Compact P warmtepomp geschikt gemaakt voor verwarming in koudere periodes maar ook voor vloerkoeling in de zomer. Op deze manier ontlast aardwarmte het milieu en zorgt het voor een verbetering van het milieu tegen zeer lage energiekosten. Een uitleg en video over de werking van de Nilan Compact P ventilatie warmtepomp kunt u hier lezen.


Uitvoering

De woningen worden gebouwd door Van der Pijl Bouwbedrijf in opdracht van Kennemerland Beheer (KB Wonen). Bouwbedrijf van der Pijl is een solide en vooruitstrevend bouwbedrijf opgericht in 1929.

Woningen voorzien van aardwarmte.
Luxe woningen voorzien van een Nilan Compact P totaaloplossing.

De technische installatie van de woningen wordt gedaan door Pompsystemen uit Bunschoten die ook in eigen beheer verantwoordelijk zijn voor de grondboringen. Nilan ontwikkelt en produceert al vanaf de oprichting in 1974 hoogwaardige, energiezuinige ventilatie en warmtepomp-oplossingen en heeft een marktleidende positie in Europa. Vanaf deze periode heeft de organisatie zich verder gespecialiseerd in ventilatie techniek in combinatie met hoogwaardige warmtepompen en zijn er ruim 2 miljoen ventilatie systemen met warmtepomp technologie verkocht in Europa.

606 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page