top of page

Nilan Comfort 200.

Bijgewerkt op: 3 okt. 2021

Permatopia in Denemarken is een duurzame en kleine eco gemeenschap in de buurt van Kopenhagen. Het visionaire idee achter Karise Permatopia was een combinatie van wonen, landbouw en natuur in een zelfvoorzienende, zinvolle en moderne, zogenaamde eco-housing community te creëren. Belangrijk is dat er lage kosten voor het dagelijkse levensonderhoud zijn in combinatie met ecologische duurzaamheid, dit alles gebaseerd op het idee van permacultuur. Bij Permatopia geloven ze in lokaal, vers en gezond voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Met permacultuur kun je onder andere leren hoe je een eetbare tuin kunt ontwerpen die smakelijk, mooi en nuttig is. Zowel voor jezelf als de vele wezens waar we onze aarde mee delen.

Permatopia woningen met Nilan ventilatie systeem
Permatopia in Denemarken.

Deze eco-gemeenschap wordt gerealiseerd door het creëren van veel op elkaar afgestemde interactie tussen huizen en landbouw. Hierbij worden bewoners bewust betrokken bij landbouwactiviteiten. Energie wordt geleverd op basis van hernieuwbare energie en cycli van verschillende hulp bronnen. Er zijn 90 huizen in combinatie met een gemeenschappelijke boerderij gebouwd.

Nilan ventilatie oplossing
Permatopia woningen uitgerust met een Nilan ventilatie systeem.

Daarnaast is er de beschikking over een landbouw en installatie voor de bevoorrading welke is ontworpen op basis van de principes van de permacultuur en cradle to cradle, met hernieuwbare energie en een volledige grondstoffen cyclus. Het houdt verder in dat er geen materialen worden gebruikt bij de productie die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Waardevolle en belangrijke grondstoffen kunnen gemakkelijk worden teruggewonnen voor hergebruik. Bewoners van Permatopia onderstrepen het belang van het gebruik van circulaire materialen. "Het is belangrijk de beperkte middelen op onze planeet te behouden, en te denken aan onze toekomstige generaties. Ook hopen mensen langer te leven dankzij onder andere een gezonde leef omgeving, de harmonie van de woningen, gezondere en vaak biologische voeding in combinatie met meer samenzijn en ontspanning in deze eco-gemeenschap".

Ecologisch project Permatopia Denemarken
Permatopia Denemarken.

Optimaal comfort, een goede ventilatie en een lage energierekening voor huidige én toekomstige generaties is natuurlijk ook een belangrijk uitgangspunt in Permatopia. De gemeenschap wordt volledig verwarmd met aardwarmte en voor wat betreft de ventilatie in de gebouwde woningen is in de project gekozen gekozen voor het Nilan Comfort 200 Top model. Door de compacte afmetingen was deze unit prima te integreren in het voorgenomen concept. De Nilan Comfort 200 Top is een duurzame ventilatie eenheid met passieve warmteterugwinning via een tegenstroom-warmtewisselaar.

Nilan comfort ventilatie systeem
Nilan Comfort 200 Top ventilatie unit.

Het doel van permacultuur in dit project is een goede samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur, gericht op een harmonisch voortbestaan van beide. In Permatopia kun je bijvoorbeeld leren hoe je een lekkere eetbare tuin kunt ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is voor jezelf en andere levende organismen. De gemeenschap in Permatopia heeft een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt om zelf een functioneel ecosysteem na te bouwen, mede op basis van duurzame Nilan producten zoals de in dit project toegepaste Nilan Comfort 200 ventilatie systeem.

248 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page