top of page

Isolatievloer

Bijgewerkt op: 24 sep. 2022

De Hectar® fundering is een innovatieve oplossing waarbij prefab en verloren EPS-bekisting elementen gebruikt worden voor een constructieve betonnen begane grond vloer die gelijktijdig werkt als fundering. Verder ontbreekt een verticale vorst rand, deze wordt namelijk gevormd door de horizontale en geleidelijk overstekende delen van de EPS bekisting elementen. Hierdoor is het vorstvrij gedeelte tot onder de constructie groter dan 80 cm (onder het maaiveld). De EPS elementen zijn zo ontworpen dat onder de buitengevels een versterkte strook aanwezig is. Bij een gemetseld buitenblad worden in het EPS element boven de betonneus nokken van ultralicht- beton geplaatst. Deze opleg nokken zorgen mede voor een koudebrug vrije en energiezuinige constructie.

Goede isolatie is belangrijk
De Hectar isolate fundering zorgt voor een betere energie prestatie.

Geen koudebruggen

Koudebruggen zijn plaatsen waar de isolatielaag in de uitwendige scheidingsconstructie plaatselijk wordt onder- broken als gevolg van een niet weloverwogen ontwerp of een onvolledige uitvoering van de isolerende bouwschil. Hierbij wordt koude lucht van buiten naar de binnenzijde van de constructie geleid. Als gevolg hiervan ontstaat vocht door condensatie en is er sprake van schimmel vorming.


Geringe aanlegdiepte

Vuilwaterleidingen en de meterkast doorvoeren worden vooraf in het zandbed ingegraven en gaan via de kortste weg naar buiten. In de bovenste laag van de EPS vloerplaat elementen is het mogelijk om sleuven voor overige leidingen in te frezen (smelten). De vloer kan worden gefundeerd op staal of op palen. Bij een palen fundatie worden in de randkisten prefab wapening korven gelegd. In combinatie met staalvezel beton kan in weinig tijd een complete en hoogwaardige vloer worden gemaakt. Zowel de isolatiewaarde als de breedte zijn groter dan minimaal vereist voor het Nederlandse klimaat. Door de horizontale vorst rand is de weg voor de vorst in het verticale plus het horizontale gedeelte tot onder de isolerende fundering groter dan 80 centimeter.

EPS isolerende elementen
Hectar EPS isolerende elementen, makkelijk te plaatsen.

Geen kruipruimte

Er is geen kruipruimte meer aanwezig bij toepassing van een Hectar constructie. Nederland is het enige land waar, met uitzondering van woningen met houten vloeren, nog kruipruimtes worden toegepast. De kruipruimte geeft echter in veel gevallen een vochtige of zelfs natte ruimte waarbij de begane grondvloer niet voldoende luchtdicht kan worden afgewerkt, met name op de plek van het kruipluik en de meterkast. Deze koude en vochtige lucht trekt dus de woning in wat als gevolg heeft dat er meer energie nodig is om de woning te verwarmen. Door het samenvoegen van de fundering en begane grondvloer is er een besparing op de bouwkosten in vergelijking tot een traditionele fundering met separate systeemvloer.

Voordelen

 • Besparing op bouwkosten

 • Korte levertijd en snel te verwerken

 • Minder grondverzet door horizontale vorstrand

 • Geen lineaire koudebrug door doorlopende isolatieschil

 • Luchtdichte vloer

 • Waterdichting middels innovatieve PVC waterkerende kap

 • Geen funderingsbalken of funderingsstroken nodig

 • EPS isolatie is duurzaam en volledig te recycelen

 • Het systeem is arbo vriendelijk

 • Geschikt voor beton met Dramix 5D staalvezels

 • Voor woning- en utiliteitsbouw tot 3 bouwlagen


Storten van beton
Snel te plaatsen, door 1 of 2 personen in twee dagen.
Makkelijk en snel

De uitvoering van de vloer is eenvoudig en zeer arbo-vriendelijk. De EPS randkisten en de overige isolatieplaten zijn licht in gewicht en kunnen eenvoudig worden geplaatst. Er hoeft ook geen, of veel minder, zware en arbeidsintensieve wapening te worden geplaatst door toepassing van het staalvezel beton. De plaatvloer heeft een hoge isolatiewaarde en geen lineaire koude bruggen. Het systeem is derhalve zeer gunstig voor de EPG en ook zeer geschikt voor passieve woningbouw waarbij energieneutraal een steeds grotere rol speelt. De vloer heeft verder een korte bouwtijd en kan in één tot twee dagen volledig worden geplaatst. Het systeem is geschikt voor woningbouw tot drie bouwlagen en verder alle bouwmethoden, van massief tot houtskeletbouw en natuurlijk in combinatie met het het passief bouwblok. Daar komt bij dat het materiaal snel leverbaar is en de kosten lager zijn dan bij een traditionele vloer met een fundering op stroken of platen van gewapend beton.


Passief huis gecertificeerde Nilan ventilatie warmtepomp

De combinatie van een Hectar fundering met als constructie voor de buiten muren een isolatie Rc van 6,5 of hoger is vanzelfsprekend een zeer energie zuinige woning. In combinatie met de Nilan Compact P ventilatie warmtepomp bent u dan ook nog verzekerd van een uiterst comfortabel en gezond binnenklimaat tegen lage energiekosten.


Goede isolatie en ventilatie
Passieve fundering, passieve muren en een passief gecertificeerde warmtepomp.

298 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page