top of page

Een hele wijk met ventilatie warmtepomp op de boot naar Zaandam?

In Zaandam worden delen van de Rosmolenbuurt vernieuwd door Homes Factory, in opdracht van woningstichting Parteon. Het ontwerp komt van Faro architecten. Hierbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met het behoud van het unieke karakter van de buurt. De oude woningen zijn gesloopt en in sommige gevallen konden de oude bewoners al na een paar weken hun intrek nemen in een nieuwe, moderne en goed geïsoleerde woning. Ze genieten nu van de voordelen die deze woningen bieden. In deze huizen zijn de Nilan Compact P2 installaties al volop in bedrijf, tot grote tevredenheid van de bewoners.

Rosmolenbuurt Zaandam
De Rosmolenbuurt en wijk in Zaandam

Ventilatie warmtepomp

In totaal zullen 95 woningen worden uitgerust met een Nilan Compact P2 ventilatie warmtepomp. De bewoners zijn vooral tevreden over de lage energierekeningen, die gemiddeld slechts 20 euro per maand bedragen. Het klimaatsysteem is volgens het 'alles-in-één' concept van Nilan ontworpen. Omdat er geen buitenunit of grondboring nodig is, worden de Compact ventilatie warmtepompen van Nilan steeds vaker toegepast in projecten door heel Nederland.

ventilatie warmtepomp
Nilan Compact P2 alles in één klimaat systeem, slechts 0,55m2 ruimte voor een complete klimaatoplossing

Dit systeem combineert optimale ventilatie met warmteterugwinning (balansventilatie systeem D), verwarming, actieve koeling (tot 10 graden ruimtekoeling), en warm tapwater in één installatie die slechts 0,55 m² inneemt, wat meer ruimte voor de bewoners betekent.

Nilan 50 jaar
Al 50 jaar op de markt met innovatieve producten - In Nederland zijn systemen al meer dan 35 jaar in gebruik

Dankzij het zuinige ontwerp en de lage onderhoudskosten kunnen de bewoners jarenlang genieten van een lage energierekening, een optimaal en vooral gezond binnenklimaat.

Start bouw Rosmolenbuurt
Blijdschap bij de partijen die betrokken zijn bij de woningbouw in de Rosmolenbuurt. (Foto: Pascal Fielmich)

Aanvoer per schip

Elke woning bestaat uit twee modules die samen met de reeds geïnstalleerde Compact P2 ventilatie warmtepomp systemen per binnenvaartschip over de Zaan naar de bouwlocatie worden vervoerd. Ter plaatse worden ze met elektrisch aangedreven materieel naar hun definitieve plek getransporteerd en met een mobiele kraan op vooraf trillingsarm geïnstalleerde palen gehesen.

Vervoer per boot
Ook de Nilan Compact P2 gaat in alle 95 woningen per boot naar de locatie in Zaandam

Modulaire bouw

Doordat de woningen in de fabriek worden geproduceerd zijn er minder bouwwerkzaamheden in de wijk waardoor overlast beperkt wordt. Met deze modulaire bouw en aanpak kan ook ingespeeld worden op de stikstofproblematiek die groter is in gebieden rond Natura 2000 gebieden zoals Zaanstad. Dit benadrukt opnieuw de innovatieve en duurzame benadering van Homes Factory.

Modulaire en circulaire bouw
Modulaire en circulaire bouw
Circulaire bouw

Dit bouwconcept is grotendeels circulair, dankzij het zorgvuldige gebruik van materialen die in de toekomst gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. Bovendien zorgt Parteon ervoor dat de woningen perfect integreren met de stedenbouwkundige opzet van de wijk. Dit wordt mede bereikt doordat Faro Architecten cultuurhistorische elementen in het ontwerp van de woningen heeft geïncorporeerd.

Modulaire woningen zijn ook een effectieve strategie om overlast in de omgeving te minimaliseren, aangezien de woningen volledig in de fabriek worden geproduceerd.


Modulaire bouw
Modulaire bouw
Over dit project

De hele wijk is in ontwikkeling en wordt op vele plekken vernieuwd. Steeds wordt onderzocht wat de beste oplossing is; renovatie of sloop en nieuwbouw. Daarin blijven de karakteristieken van de originele buurt behouden. Het hout dat vrijkomt bij de sloop van oude woningen wordt hergebruikt in de nieuwe fabriek, waarmee Homes Factory haar productiecapaciteit binnenkort uitbreidt. Bovendien worden "Tuile du Nord" dakpannen van de gesloopte woningen opnieuw gebruikt voor de nieuwe woningen, wat bijdraagt aan een duurzamere bouwpraktijk. Gedurende de eerste 6 maanden van 2024 wordt het gehele project afgerond door Homes Factory en ziet de wijk er weer prachtig uit!

Duurzame klimaatsystemen van Nilan
Duurzame klimaatsystemen van Nilan

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page