top of page

Nilan Compact P voor 54 luxe appartementen

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2023

Aan de De Lijzijde, in het centrum van Dronten (Flevoland) is in opdracht van Oost Flevoland Woondiensten (OFW) afgelopen september 2020 gestart met de nieuwbouw van twee appartementen complexen, genaamd ‘De Beesten’. De energiezuinige en hoogwaardige appartementen zijn bestemd voor mensen in de leeftijd van 55 plus. De twee statige woongebouwen vormen straks een onderdeel van de naastgelegen Woonzorg zone ‘De Ark’ en ‘De Regenboog’. De inspiratie voor de vormgeving van de twee woongebouwen is de beweging van dieren.

Ventilatie warmtepomp Appartementen in Dronten
Nilan ventilatie warmtepomp voor 54 appartementen in Dronten

Beide woongebouwen zijn in verschillende houdingen neergezet als bewegende dieren, die bij De Ark horen. Het ene gebouw staat stevig op de grond, het tweede gebouw lijkt wat te springen, het zweeft als het ware een beetje. Deze beweging wordt versterkt door het voegwerk op de begane grond een wat lichtere kleur te geven waardoor een tekening van die beweging op de zijgevel ontstaat. En door het metselwerk van de zijgevels met uitstekende nok stenen uit te voeren, ontstaat een vorm van een dierenhuid op de buitenmuur van het gebouw.

Nilan ventilatie warmtepomp
Impressie van wooncomplex De Beesten in Dronten

De dierenvorm komt ook terug in de verdere vorm van het gebouw. De kopse kanten van de gebouwen zijn smaller dan het midden van het complex. Dit geeft de woongebouwen een ‘smaller’ gezicht. De 54 luxe en sociale huur appartementen zijn allemaal voorzien van twee slaapkamers, een berging op de begane grond. Alle appartementen worden natuurlijk gasloos opgeleverd vanwege de toepassing als volledig klimaatsysteem met een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp. Naar verwachting zijn de appartementen voor de zomer van 2022 gereed. Met de nieuwe woningen hoopt OFW de doorstroom van woningen op gang te brengen.

De bouw ligt op schema
De bouw ligt op schema

Moderne appartementen zonder gas aansluiting

Goede isolatie, ventilatie en actieve koeling

De luxe appartementen hebben uitstekende isolatie voorzieningen die worden gecombineerd met slimme balansventilatie (WTW) waarbij zowel passieve als actieve warmteterugwinning wordt toegepast. Deze duurzame energievoorziening door middel van een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp heeft naast de beperkte ruimte die het toestel inneemt (slechts 0,54m2) het grote voordeel dat ook actief gekoeld kan worden met de balans ventilatie. Het systeem heeft daarnaast ook geen buitenunit, grondboring of WKO installatie nodig als bron.

Hoogste punt bereikt bij de Beesten in Dronten
Hoogste punt is inmiddels bereikt bij de Beesten in Dronten

Actieve ventilatie koeling

In de zomer bij erg warme dagen zal het systeem in te blazen lucht koelen tot ongeveer 10 graden (comfort koeling) en de onttrokken warmte hiervan gebruiken voor het maken van warm water. Doordat de luchtvochtigheid en de temperatuur in de woonunit zal dalen, verhoogd het comfort gevoel aanzienlijk. Het benauwde gevoel bij erg warme dagen is straks verdwenen bij de toepassing van deze unieke oplossing. In de praktijk wordt de ruimte temperatuur ongeveer 6 graden verlaagd in combinatie met een optimale luchtvochtigheid.


Meer voordelen dan vloerkoeling

Het grote voordeel met actieve ventilatie koeling in vergelijking tot koelen met de vloer is dat naast de mogelijkheid dat bij vloerkoeling condensvorming mogelijk is, ook het feit dat koeling met de vloer ervoor kan zorgen dat de relatieve luchtvochtigheid binnen hoger is dan buiten en makkelijk kan stijgen naar boven de 70%. Als je namelijk warmte afvoert en de luchttemperatuur daalt, dan neemt de verzadigingsdruk (maximale dampspanning) af. Omdat er geen water wordt afgevoerd bij vloerkoeling blijft de dampspanning gelijk. Dat resulteert in een hogere relatieve luchtvochtigheid, oftewel het quotiënt van dampspanning en verzadigingsdruk.

Appartementen in Dronten
Ontwerp door Iarch

Wanneer wordt gekoeld met de Nilan Compact P ventilatie warmtepomp zal de relatieve luchtvochtigheid niet stijgen. Dat komt omdat de Nilan koelt met lage temperaturen in de warmtewisselaar van rond de 8 tot 10 graden. Hierdoor condenseert veel vocht dat wordt afgevoerd en de energie hieruit wordt weer gebruikt voor het maken van warm water. De lucht wordt dus niet alleen gekoeld, maar ook gedroogd wat voor extra comfort en een goede luchtvochtigheid zorgt. Op deze manier is actieve ventilatie tot 3 keer effectiever en beter dan koeling met de vloer. Daarnaast is het niet meer toepassen van vloerverwarming niet meer nodig bij goed tot zeer goed geïsoleerde appartementen en draagt het bij aan een betere circulariteit.


De opwekking van energie voor de energie voorziening van de Compact P is deels met de PV-panelen op het dak.


Beter alternatief voor WKO

Oorspronkelijk was het plan om dit project te voorzien van een Warmte-Koude Opslag (WKO) installatie. Echter, vanwege de aanzienlijk hogere kosten (duizenden euro’s per appartement) en jaarlijks onderhoud in vergelijking met een Nilan Compact P installatie, is er gekozen voor een beter alternatief met meer comfort.


Bij appartementen met een relatief lage warmtevraag van minder dan 3kW, is een Compact P installatie veel voordeliger in aanschaf dan een WKO installatie. Bovendien kan het rendement van een WKO installatie lager uitvallen dan verwacht vanwege het verlies van warmte in het vele benodigde leidingwerk. Het onderhoud van een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp is daarnaast eenvoudiger en aanzienlijk goedkoper in vergelijking met een WKO installatie.


Kortom, vanwege de lagere kosten, het eenvoudiger onderhoud en de betere koeling (verlaging luchtvochtigheid) is er gekozen voor een Nilan Compact P installatie als alternatief voor de oorspronkelijk geplande WKO installatie, met name bij appartementen en woningen met een lage warmtevraag van minder dan 3kW is dit een duurzame en ook energiezuinige oplossing.


Hulstflier en OFW

HulstFlier installateurs uit Elburg verzorgt in opdracht van Jorritsma Bouw de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties voor de nieuwbouw van 54 energiezuinige en duurzame appartementen in de gemeente Dronten.


Oost Flevoland Woondiensten (OFW) als opdrachtgever van dit project is een ambitieuze woningcorporatie in de gemeente Dronten, gelegen in het midden van Flevoland. Met circa 4900 woningen waaronder ook zorg appartementen, studentenkamers en maatschappelijk vastgoed bediend de organisatie ongeveer 10.000 huurders in de woonkernen Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant.


Meer weten?

Wil u meer weten over het ventileren van woningen of over de Nilan ventilatie warmtepomp? Neem dan contact op via < info@nilannetherlands.nl >.


Duurzame ventilatie warmtepomp
Bespaar als woningstichting geld en energie met een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp

537 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page