top of page

Energiezuinige appartementen Terschelling

Bijgewerkt op: 15 jul. 2023

Een woning bemachtigen is een tegenwoordig een flinke uitdaging op de huidige woningmarkt. Dat geldt met name voor de bewoners van het Friese eiland Terschelling. Op het eiland is een tekort aan betaalbare woningen. Woningbouwvereniging WoonFriesland maakt het wat makkelijker door 16 nieuwe, duurzame en energiezuinige appartementen en 3 eengezinswoningen te laten bouwen. Het project wordt gerealiseerd aan de Lutineweg en Cornelis Douwesstraat in de nabijheid van de kern van West-Terschelling. Dat is op het voormalige KLU-terrein en is de plek waar in het verleden de kazerne van de Koninklijke Luchtmacht was gevestigd. Het terrein ligt al jaren braak. Bouwbedrijf Friso is de bouwer en Ruig installatietechniek is verantwoordelijk voor de technische installaties.

Project met Nilan ventilatie warmtepomp voor centrale verwarming en actieve koeling
Het voormalige terrein van de kazerne van de Koninklijke Luchtmacht

Duurzame woningen

"Betaalbare en duurzame woningen zijn een must voor de eilandbewoners hier," zegt directeur Sigrid Hoekstra.

Deze nieuwe woningen zijn bedoeld voor 1- en 2-persoonshuishoudens en gezinnen. "Op die manier creëren we een fijn thuis voor jongeren, ouderen en gezinnen die graag op het eiland willen blijven wonen," vertelt Hoekstra. Alle appartementen en woningen worden voorzien van een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp. Dit compacte systeem werkt zonder buitenunit en neemt slechts 0,54m2 ruimte in beslag. Dit innovatie systeem wat al meer dan 12 jaar op de Nederlandse markt beschikbaar is zorgt voor de centrale verwarming, passieve koeling, actieve koeling, balans ventilatie met Warmte Terug Winning en het sanitaire warme water.


Centrale verwarming en ventilatie voor appartementen
Impressie van de appartementen en eengezinswoningen op West Terschelling

Wethouder Gea van Essen heeft er goed op gelet dat de nieuwe huizen mooi in de omgeving passen. "De huizen en het appartementencomplex zijn even hoog, dus alles past mooi bij elkaar. De eengezinswoningen hebben net als de appartementen twee verdiepingen en een plat dak."

Gea van Essen (wethouder) en Sigrid Hoekstra (WoonFriesland)
Gea van Essen (wethouder) en Sigrid Hoekstra (WoonFriesland)

De appartementen en huizen hebben verder een moderne keuken, woonkamer en badkamer en aan de achterzijde zijn er bergingen en parkeervoorzieningen. De grondgebonden huisjes zijn ruim met een bruto vloeroppervlak van bijna 100 m² en hebben drie kamers, een gezellige open keuken, opbergruimte, badkamer en een balkon.


Energiezuinige appartementen

De appartementen zijn ideaal voor starters en hebben een bruto vloeroppervlak van ongeveer 58 m² en beschikken over twee kamers, een open keuken, opbergruimte, badkamer en een balkon. Achterin het perceel vind je bergingen en parkeerplaatsen, zodat je auto en spullen op een veilige plek staan zonder dat ze in het zicht zijn. Het project past perfect in de bestaande situatie op de hoek van de Lutineweg en de Cornelis Douwesstraat dankzij de maximale goot- en bouwhoogte van 7 en 11 meter die aansluit bij de andere aanwezige huizen in de straat. Op deze manier passen de appartementen en de woningen landschappelijk goed in de bestaande omgeving.


Ventilatie warmtepomp en centrale verwarming voor energiezuinige appartementen
Energiezuinige appartementen

BENG

Bovendien zijn de huizen duurzaam gebouwd volgens de BENG-eisen, beschikken over een energiezuinige Nilan Compact P ventilatie warmtepomp zodat je er duurzaam en energiezuinig kunt wonen! De omgeving wordt opgefleurd met lagere struikgewassen, van dezelfde soort zoals die al in de nabije omgeving staat en dus aansluiten bij de omgeving. Naast de BENG eisen geeft een nZEB berekening een veel beter en duidelijker inzicht in het verbruik. Meer info via onze nZEB info pagina.


Wonen op Terschelling

Wie wil wonen op het eiland Terschelling, heeft een huisvestingsvergunning en inschrijving bij WoonFriesland nodig. Dit is een onderdeel van het programma 135+, waarbij in de komende jaren minstens 135 nieuwe woningen gebouwd worden. "Met deze betaalbare woningen willen we de wachtlijsten verkorten en de leefbaarheid op het eiland verbeteren," zegt wethouder Van Essen.


RUIG Installatietechniek

Voor dit duurzame project van de 16 appartementen en 3 woningen op Terschelling verzorgt RUIG installatietechniek in opdracht van bouwbedrijf Friso de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatie, waaronder ook de gehele afstemming en engineering van het project. Ruig Installatietechniek is een allround installatiebedrijf gespecialiseerd in technische installaties voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Het bedrijf biedt een breed scala aan diensten, waaronder elektrotechnische installaties, warmtepomp installaties, domotica, telecom en beveiliging. Ruig Installatietechniek staat bekend om haar hoge kwaliteitsstandaard en persoonlijke aanpak, waarbij klanttevredenheid altijd voorop staat.


Bouwbedrijf Friso

Bouwbedrijf Friso is een dynamische en professionele speler in de bouwbranche en een betrouwbare partner voor al uw bouwprojecten. Het bedrijf staat bekend om zijn kwalitatieve aanpak en nauwkeurige uitvoering van projecten, waarbij zij zich richten op duurzaamheid en innovatie. Door de jaren heen heeft het bedrijf een solide reputatie opgebouwd en heeft het een breed en tevreden klantenbestand opgebouwd.

Duurzame woningen en appartementen met een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp
Duurzame woningen en appartementen met een Nilan Compact P ventilatie warmtepomp

208 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page