top of page
Nilan
TopPage
Ventilatie warmtepomp en infrarood

Ventilatie warmtepomp en infrarood verwarming

Nilan warmtepompen

INFRAROOD TOEPASSING

ventilatie warmtepomp

Een gedeelte van de onderstaande teksten zijn ontleend aan het boekje Stralingsverwarming, gezonde warmte met minder energie van Kris de Decker en vrij vertaald weergegeven of overgenomen. Indien u meer wilt weten over infrarood verwarming en stralingswarmte koop u dan beslist dit verhelderende boek. De Decker legt duidelijk de begrippen convectie, conductie en straling uit. In makkelijk te begrijpen taal laat hij op basis van onderzoeken zien dat verwarming op basis van straling energie efficiënter, gezonder en comfortabeler is dan convectie verwarming. De Decker bespreekt ook stralings- bronnen als infraroodpanelen, tegelkachels en warmtemuren, -plafonds en -vloeren.

STRALINGSWARMTE

Infrarood boek

Met dit boek Stralingsverwarming houdt auteur en wetenschapsjournalist Kris De Decker niet alleen een pleidooi voor een efficiëntere verwarmingstechniek. In eenvoudige bewoordingen geeft hij ook een overzicht van de huidige wetenschap van verwarming. Hij belicht objectief de voordelen en nadelen van de bestaande en nieuwe technieken. Volgens hem wordt de optimale verwarming bereikt door een mix van convectie- en stralingswarmte, een combinatie die zowel schoon en zuinig, als gemakkelijk in praktijk te brengen is. Het boekje is een initiatief van uitgeverij Eburon en De Twaalf Ambachten, een stichting die zich inzet voor eenvoudige, duurzame, ecologische en daarnaast betaalbare technieken.

TRIAS ENERGETICA

Trias Energetica

De toenemende schaarste aan fossiele en schadelijke brandstoffen, de geopolitieke afhankelijkheid van onze grondstoffen en noodzakelijke energie en het klimaatprobleem veroorzaakt door de ons zelf, maken dat de energietransitie in Nederland een bittere noodzaak wordt. Naast het duurzaam opwekken van energie is besparing van energie bij de verbruiker een belangrijke eerste stap. Hierbij wordt de trias energetica gevolgd: eerst besparen, dan duurzaam opwekken en tot slot fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk inzetten of liever helemaal niet gebruiken. Dit 176 bladzijden, briljant en helder geschreven, ook voor leken begrijpelijk boek is te koop onder ISBN nummer 9789059729537.

INFRAROOD VERWARMING

Infrarood werking

Infrarood verwarming geeft een behaaglijke warmte waar ook in huis en een lager energieverbruik dan traditionele systemen. Daarvoor staat infrarood verwarming. Of u nu uw woning of uw appartement wilt verwarmen, uw slaapkamer of zelfs uw garage er is altijd wel een infrarood toepassing die u maximaal kunt integreren. Infrarood verwarming is goed vergelijkbaar met zonnewarmte. De aangename warmte van de zon is afkomstig van gezonde stralingsenergie in het spectrum tot 10.000 nanometer. Het effect van infrarood stralingswarmte is dat het mensen en objecten verwarmt zonder lucht stroming of convectie. Infrarood verwarming bespaart hierdoor energie, is flexibel in de toepassing, verhoogt het comfort en kan de transitie van fossiel naar hernieuwbaar versnellen. Bij de energiebesparing is het uitgangspunt dat het comfort voor de gebruiker minstens gelijk moet blijven. Infrarood stralingswarmte is een belangrijke kans in het verlagen van het energieverbruik in bestaande en nieuwbouw. Infrarood verwarmen werkt voor zowel hoofd als bijverwarming en altijd in combinatie met een Nilan ventilatie warmtepomp.

COMFORT & GEZONDHEID

Infrarood comfort warmte

Het is een gezonde warmte, geeft veel meer comfort, bespaart energie en voorkomt het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas of olie. Bovendien kan het efficiënt gebruik maken van elektriciteit uit duurzame bronnen zoals wind, zon en waterkracht. Comfort, gezondheid en gebruik van duurzame energie zijn erg belangrijk bij het verwarmen van gebouwen. Infrarood stralingsverwarming biedt hiervoor een oplossing. Zij zorgt voor een comfortabel verwarming niveau bij een iets lagere omgevingstemperatuur. Verwarmen met infrarood in combinatie met een Nilan ventilatie warmtepomp zorgt ook nog voor de juiste luchtvochtigheid waardoor vocht en  schimmel geen kans krijgt. Infrarood heeft ook een heilzame werking op het menselijk lichaam door het stimuleren van een betere doorbloeding in onze huid. In de meeste gevallen helpt het hierdoor ook tegen gewrichtspijnen. Veel mensen hebben hier baat bij en willen niets anders meer dan verwarming op basis van infrarood. De hoge energie efficiëntie van infrarood verwarming is te danken aan de directe overdracht van energie zonder gebruik te maken van een tussen medium.

DUURZAME OPLOSSING

Ventilatie warmtepomp en infrarood

De energie wordt rechtstreeks overgedragen op de mens. In geval van luchtverwarming moet eerst alle lucht in een ruimte worden opgewarmd. Luchtverwarming kost niet alleen meer energie, maar is ook ongezonder. Het verspreid stof, pollen en ziektekiemen. Ook gaat luchtverwarming slecht samen met ventilatie omdat het medium voor warmteopslag tegelijk het medium is voor luchtverversing. Verwarmde lucht wil je eigenlijk vasthouden en met behulp van een energiezuinige Nilan  ventilatie warmtepomp hergebruiken en natuurlijk continu verversen. Bij stralingsverwarming zit de warmte vooral opgeslagen in muren, het plafond, de vloeren en in de meubels en niet zozeer in de lucht. De warmte verdwijnt dus niet meteen wanneer er  wordt geventileerd. Ook de lagere temperatuur zorgt voor een minder snel energieverlies bij ventileren. Het kost dus minder energie om frisse lucht binnen te laten. Verwarmen met infrarood gaat ook prima samen met de Compact P ventilatie warmtepomp van Nilan. In combinatie hiermee heeft u de beschikking over een erg comfortabel  binnenklimaat in combinatie met de duurzame kracht van infrarood.

Een duidelijke artikel over de toepassing van de Compact P ventilatie warmtepomp is hier te vinden.

Woningbouw vereniging kiest voor de Nilan Compact P ventilatie warmtepomp oplossing

bottom of page