top of page
Nilan
TopPage
Ventilatielucht warmtepomp

Ventilatielucht warmtepomp

Warmtepomp appartementen

De Nilan Combi SH is een innovatieve en modulaire ventilatielucht warmtepomp die geen gebruik van een grondboring en waarbij ook geen buitenunit nodig is. In het toestel zit een beproefd systeem voor actieve en passieve balansventilatie, wat ervoor zorgt dat in uw woning of appartement altijd een gezonde en comfortabele binnenlucht aanwezig is in combinatie met een optimale luchtvochtigheid. Naast nieuwbouw toepassingen is het toestel natuurlijk ook erg geschikt voor renovatie projecten die gebruik willen maken van vloerverwarming als afgifte systeem zonder dat daarvoor een buitenunit of grondboring nodig is.

 

Ventileren was altijd al heel belangrijk in een woning, maar door de steeds beter geïsoleerde woningen en appartementen krijgt ventilatie eindelijk de aandacht die het verdient. Een goed geventileerde woning zorgt immers voor comfort én een gezond binnenklimaat. Bovendien wordt het ventileren ook steeds slimmer gedaan, waardoor de ventilatie-oplossingen weinig energie vragen en warmteterugwinning steeds belangrijker wordt. Belangrijk hierbij is het ventileren op het juiste moment en in de juiste hoeveelheden. Het ontwikkelen van ventilatielucht warmtepomp oplossingen die hieraan voldoen en zelfs de verwachting overtreffen, is de uitdaging van het Deense Nilan. Deze oplossingen worden al vanaf 1974 toegepast in goed geïsoleerde woningen.

VENTILATIELUCHT WARMTEPOMP

Warmtepomp renovatie

Met de Nilan Combi SH zal uw woning of appartement worden voorzien van centrale verwarming, koeling, ventilatie en warm tapwater. De installatie bestaat uit de ventilatielucht warmtepomp, het op water gebaseerde afgiftesysteem, door middel van vloerverwarming, de externe boiler en de regeltechniek. Door het toepassen van deze modulaire, innovatie en duurzame ventilatielucht warmtepomp is er veel minder risico op onbalans en resonanties. De ventilatie wordt gestuurd door een ingebouwde luchtvochtigheid sensor terwijl de centrale verwarming ook door hetzelfde toestel en intelligente regeltechniek wordt aangestuurd.

WARMTEPOMP ZONDER BUITENUNIT

Warmtepomp appartement

Voor een optimale werking van het systeem is geen buitenunit of grondboring meer nodig. Enkel een eenvoudige dak en/of gevel toe en afvoer van de buitenlucht is voldoende. U woning of appartement wordt dus niet ontsierd door een in het oog springende en vaak ook nog eens lawaai makende buitenunit. Geluidsoverlast behoort definitief tot het verleden met de Nilan Combi SH ventilatielucht warmtepomp. Bij de juiste afstemming voor de ventilatie zal het systeem minder dan 25dB(A) produceren wanneer opgesteld in een kast of technische ruimte. Het systeem is daardoor bijna de helft stiller als een gemiddelde koelkast.

WARMTEPOMP EN WTW SYSTEEM INGEBOUWD

Passieve en actieve warmteterugwinning

Het toestel is uitgevoerd met een geïntegreerde balans ventilatie met Warmte Terug Winning (WTW). Verse buitenlucht wordt eerst door het systeem gefilterd zodat deze zoveel mogelijk vrij is van vuil en stof, daarna wordt deze schone en frisse lucht, via luchttoevoerkanalen en roosters, toegevoerd in onze leefruimtes zoals de woonkamer en de slaapkamers. Tegelijkertijd wordt vervuilde en vochtige lucht, via luchtafvoerkanalen en ventielen, afgezogen in de natte ruimtes zoals de keuken, badkamer en  toilet. Stofdeeltjes, vocht, bacteriën  en ook onaangename geuren worden hierdoor onttrokken aan de woning.

VENTILATIE KOELING

Warmtepomp renovatie boiler

Geen oververhitting in de zomer met deze warmtepomp oplossing. De unit zal de in te blazen lucht koelen tot ongeveer 8 graden (comfort of top koeling) en de onttrokken warmte (energie) hiervan gebruiken voor het maken van warm tapwater. Doordat naast de luchtvochtigheid ook de temperatuur in de woning zal dalen, verhoogd het comfort gevoel aanzienlijk. Het benauwde gevoel bij erg warme dagen is straks verdwenen bij de toepassing van deze oplossing. In de praktijk wordt de ruimte temperatuur ongeveer 6 tot 8 graden verlaagd in combinatie met een voor de mens  optimale luchtvochtigheid van rond de 50%. Belangrijk is natuurlijk wel dat u door middel van zonwering in de zomer de zon zoveel mogelijk probeert buiten te houden. Het liefst met zonwering aan de buitenkant van uw raam.

COMFORT VERWARMING

warmtepomp filters

Nooit het koude tocht gevoel omdat de ingebouwde WTW unit ook voor comfort verwarming zorgt. In tegenstelling tot normale WTW units (hoe efficiënt en hoog rendement ze ook hebben) kunnen ze nooit comfortabele temperatuur inblazen bij koudere periodes omdat de warmtewisselaar dit verschil simpelweg niet kan overbruggen. Bij de Nilan Combi SH zorgt de ingebouwde ventilatielucht warmtepomp ervoor dat de temperatuur van de inblaas lucht wordt verhoogd. Volledig automatisch en hierdoor ook minder gebruik van de centrale verwarming van de vloer. De zogenaamde en ingebouwde polar functie van het ventilatie systeem zal er daarnaast voor zorgen dat zelfs bij zeer koude buiten temperaturen de warmtewisselaar voor de ventilatie gewoon blijft functioneren

EXTERNE BOILER

Ventilatielucht warmtepomp

De Combi SH ventilatie warmtepomp is voorzien van een externe boiler voor warm water. U heeft een keuze voor een boiler van 120 of 250 liter die continue op een temperatuur van 50 tot 55 graden wordt gehouden. Douchen doen we altijd op een lagere temperatuur en zodoende hebben we ruim 200 of 400 liter warm water tot onze beschikking. Gemiddeld is het warm water verbruik in Nederland per persoon ongeveer 60 liter per dag, er is dus ruim voldoende warm water ter beschikking. Doordat alles van één merk en fabrikant is zijn er ook geen tegenstrijdigheden bij eventuele storingen, er is geen onderlinge discussie of het een gevolg is van het ventilatie systeem, de boiler of een combinatie van beide als er geen geïntegreerde oplossing van vaak ook nog eens verschillende merken wordt gebruikt.

VLOERKOELING OVERBODIG

WTW unit

Doordat woningen en appartementen steeds beter geïsoleerd worden is de toepassing van vloerkoeling overbodig. Vloerkoeling is naast een traag systeem voor het koelen vaak de oorzaak van oververhitting in goed geïsoleerde woningen en appartementen omdat het koelen met de vloer soms dagen kan duren. Een ander veel gehoorde klacht van vloerkoeling is naast de kans op  condensvorming het feit dat koeling met de vloer ervoor kan zorgen dat de relatieve luchtvochtigheid binnen hoger is dan buiten en makkelijk kan stijgen naar boven de 70%. Als je namelijk warmte afvoert en de luchttemperatuur daalt, dan neemt de verzadigingsdruk (maximale dampspanning) af. Omdat er geen water wordt afgevoerd bij vloerkoeling blijft de dampspanning gelijk. Dat resulteert in een hogere relatieve luchtvochtigheid, oftewel het quotiënt van dampspanning en verzadigingsdruk.

MEER COMFORT EN MINDER KOSTEN

Warmtepomp appartement

Wanneer wordt gekoeld met het ventilatie gedeelte in de Nilan Combi SH zal de relatieve luchtvochtigheid niet stijgen. Dat komt omdat de Nilan koelt met lage temperaturen in de warmtewisselaar van rond de 8 tot 10 graden. Deze veel betere manier van koelen zorgt er zo voor dat veel vocht condenseert en automatisch wordt afgevoerd. De energie (vochtige warmte) hieruit wordt weer gebruikt voor het maken van warm water in de extern gekoppelde boiler. De lucht wordt dus niet alleen gekoeld, maar ook gedroogd wat voor extra comfort zorgt. Net zo belangrijk is dat ook de luchtvochtigheid door deze manier van koelen optimaal wordt gehouden in de woning. Met behulp van deze actieve ventilatie koeling is het warme en klamme gevoel bij erg warme dagen niet meer van toepassing omdat ons lichaam door de goede luchtvochtigheid de warmte afgeeft aan de omgeving.

EENVOUDIGE EN UITGEBREIDE BEDIENING

CTS 602 bediening

De Nilan Combi SH is standaard voorzien van een intelligent, digitaal en gebruiksvriendelijk bedieningspaneel. Op dit HMI CTS 602 compacte scherm kunnen talrijke functies worden ingesteld en afgelezen, waaronder luchtvochtigheid, ventilatie snelheid en natuurlijk de temperatuur. Optioneel is ook een CO2 sensor te installeren. De CTS602 HMI centrale bediening bepaalt automatisch de meest economische instelling. Hierdoor is het niet mogelijk dat door het systeem de centrale vloerverwarming onbedoeld wordt ingeschakeld wanneer de unit bijvoorbeeld aan het koelen is met de ventilatie lucht. Standaard wordt het innovatieve systeem ook geleverd met een Nilan Gateway voor eenvoudige bediening met de Nilan smartphone Applicatie. Service en  mogelijkheden voor periodiek onderhoud en controle via een goed beveiligde internet verbinding is hierdoor ook mogelijk.

bottom of page